Nika Križnar je v pretekli sezoni osvojila veliki kristalni globus, na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu pa je bila bronasta na veliki skakalnici. Dekleta so ekipno tekmo na šampionatu na Bavarskem končale na drugem mestu. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Križnar je v pretekli sezoni osvojila veliki kristalni globus, na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu pa je bila bronasta na veliki skakalnici. Dekleta so ekipno tekmo na šampionatu na Bavarskem končale na drugem mestu. Foto: www.alesfevzer.com

Tako kot skakalci pretekli konec tedna dekleta sezono začenjajo v Nižnem Tagilu. Poleg omenjenih Nike Križnar, ki je v pretekli sezoni dvignila veliki kristalni globus, Urše Bogataj, ki je blestela poleti, in Eme Klinec, ki je februarja v Oberstdorfu postala svetovna prvakinja na srednji napravi, so v ekipi Zorana Zupančiča še Jerneja Brecl, Špela Rogelj in debitantka Nika Prevc. V svetovnem pokalu skakalke čaka rekordnih 26 posamičnih preizkušenj, ena ekipna in dve mešani tekmi, vrhunec zime pa bodo seveda olimpijske igre, kjer se bodo v Pekingu borile za dva kompleta medalj – na srednji napravi in mešani tekmi.

Neposredni prenosi na TV SLO 2 in MMC-ju

Prva tekma skakalke čaka v petek ob 15.30, druga pa v soboto ob 12.00. Obe boste lahko v neposrednem prenosu spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Nika Prevc je pripravljena na prvi nastop v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Prevc je pripravljena na prvi nastop v svetovnem pokalu. Foto: www.alesfevzer.com

"Med pripravami sicer ni šlo vse po načrtu, ker smo imeli nekaj težav z boleznimi in z manjšimi poškodbami, tako da je bilo precej odsotnosti na treningih. S tega vidika je bil poletni del sezone kar turbulenten. Nismo imeli pravega ritma in nismo mogli popolnoma slediti stvarem, ki smo si jih zadali. Vseeno, čeprav nismo bili zelo dobro pripravljeni, so na tekmah velike nagrade dekleta pokazala, da je ekipa močna in so naredile svoje najboljše skoke. Načrtujemo, da bo tako tudi pozimi. V zadnjem obdobju smo imeli res v redu pogoje na ledenih smučinah v Kranju in Planici. Stanje je bilo tako v tem času bistveno stabilnejše, tako da je forma pred odhodom na prve tekme zelo dobra," je dejal glavni trener slovenske reprezentance.

Na treningih nekoliko izstopa trojica, na splošno pa je slovenska ekipa zelo močna. Zupančič, ki v selektorski vlogi vstopa v četrto zimo, tako ne skriva, da Slovenija v olimpijski zimi na vseh tekmovanjih meri na najvišja mesta: "Rezultatski cilji so jasni. Prvi je olimpijska kolajna. V svetovnem pokalu želimo seveda čim več stopničk. Imamo še višje cilje kot lani. Že v pretekli sezoni je bilo na programu veliko tekmovanj. Na koncu je bilo skupaj v svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu izpeljanih 20 tekem, dosegli pa smo 19 stopničk. Letos nas čaka 30 tekmovanj in upamo, da bodo vsa izpeljana. Novost je, da startamo v Nižnem Tagilu, čaka nas novoletna turneja na Ljubnem, ki bo tudi vrhunec, in seveda olimpijske igre. Upam, da bomo zdržali to težko sezono in dosegli še bolje rezultate. Ekipni cilj je tudi pokal narodov. Tega ne skrivamo. Lani nam je za las ušel. Posamični cilji pa so na turnejah in olimpijskih igrah, kjer je pač vedno priložnost, da katera kaj vzame. Upamo, da bo tega čim več."

Nika Križnar: Globusa ne branim, ker mi ga ne more nihče odvzeti
Nika Prevc se debija zelo veseli

Po Petru, Cenetu in Domnu Prevcu bo v svetovnem pokalu debitirala še njihova sestra Nika Prevc, ki veliko obeta. 16-letna skakalka je v pretekli sezoni osvojila alpski pokal, februarja pa je nastopila tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu. Na posamični tekmi, kjer je bila od najstarejših mlajša štiri leta, je bila 11., na ekipni pa je skupaj z Jernejo Brecl, Jernejo Repinc Zupančič in Niko Vetrih osvojila bron. "Razburljivo je in se že zelo veselim prvih tekem. Zanima me, kaj mi bo prinesel nastop v svetovnem pokalu. S formo sem zadovoljna. Bratje so dejali, naj mirno skačem in naj se ne obremenjujem," je dejala debitantka, ki je, kot je povedala, začela skakati, potem ko je na televiziji videla brate, nato pa jo je oče odpeljal v Kranj.

V šesterici, ki bo odpotovala na prvo postajo svetovnega pokala, je tudi debitantka Nika Prevc. Mlajša sestra uspešnega bratskega tria je letos dopolnila 16 let. Prvič je med skakalno elito nastopila že na poletni veliki nagradi v Klingenthalu, zdaj pa se bo torej predstavila tudi na največjem skakalnem odru, potem ko je bila najboljša na internih kvalifikacijah slovenske reprezentance za mesto v ekipi. "Nika je mlada, perspektivna tekmovalka. V zadnjem času smo pričakovali večji pritisk mladih tekmovalk. To se je tudi zgodilo in v prihodnje pričakujem tega še več. S tem se moč ekipe še zvišuje. Izvedli smo interne kvalifikacije, ki jih je Nika gladko dobila in si s tem tudi priborila mesto v ekipi na prvih tekmah. Je sposobna mlada tekmovalka. Če naredi dober skok, je lahko povsem blizu tem najboljšim trem. Je pa situacija v svetovnem pokalu drugačna, druge so hitrosti, pritiski in upam, da se bo čim prej navadila na vse to in v bližnji prihodnosti postane eden od kolesij naše ekipe," je o obetavni skakalki dodal Zupančič.

Zupančič vidi tri skakalke med deset