Ekipni cilj je bil izpolnjen – uvrstitev do 8. mesta v skupnem seštevku, kar je uspelo tako Domnu kot Petru Prevcu, a pri tem se slovenski orli ne skupno ne na kakšni izmed štirih prestižnih tekem niso borili za stopničke. Foto: EPA
Ekipni cilj je bil izpolnjen – uvrstitev do 8. mesta v skupnem seštevku, kar je uspelo tako Domnu kot Petru Prevcu, a pri tem se slovenski orli ne skupno ne na kakšni izmed štirih prestižnih tekem niso borili za stopničke. Foto: EPA

Domen in Peter Prevc sta s sedmim in osmim mestom v seštevku turneje poskrbela za enega boljših ekipnih izplenov v zgodovini slovenskih skokov.

Sorodna novica Po skoraj treh letih finale z vsemi tremi brati Prevc

Verjetno bo marsikdo rekel, da letošnja turneja s slovenskega vidika ni bila nič posebnega. Res je, ni bilo uvrstitev na zmagovalni oder, ni bilo zmagovitih serij, kakršne je pred štriimi leti dosegal Peter Prevc. S skakalci smo se veselili majhnih korakov, posameznih skokov, ki so jim uspeli in s katerimi so si vračali optimizem, kazali pot za naprej in utrjevali prepričanje, da se bo slej ko prej odprlo. Upanje o boju za prva tri mesta ali celo skupni zmagi na turneji smo opustili že po prvi tekmi.

Redki Slovenci z osmimi skoki na turneji
A saj šport niso le zmage in porazi, so tudi 12. mesta, ko uspeš popraviti napako iz prve serije in napreduješ, kot je storil Peter Prevc v Garmisch-Partenkirchnu. So tudi razočaranja, ko za las ostaneš brez finala, kot se je v ponedeljek primerilo Anžetu Lanišku, s čimer je – enako tudi Timi Zajc – ostal brez za Slovence redkega dosežka, vseh osmih skokov na turneji. Šport so tudi iskanja prave poti, izbira prave opreme, jeza na sodnike in odgovori na posrečena in neposrečena novinarska vprašanja. Verjamem, da so nas skakalci marsikdaj siti, in da – kot Domen Prevc, ne vedo, kako naj še odgovorijo na ponavljajoča se vprašanja. Tudi to mora znati športnik, če hoče biti vrhunski.

Sorodna novica Kubacki osvojil zlatega orla, Peter Prevc v Bischofshofnu 5., Domen Prevc 9.

Zlati orel, ki pet let ni osvojil niti točke
Peter Prevc je nekoč že stal na prvi stopnici, prav v Bischofshofnu je poslušal slovensko himno in v rokah držal zlatega orla. Vsi si želijo tja, vendar pa le redkim uspe. Eden takih, ki je zelo dolgo iskal, je Dawid Kubacki. Njegova športna pot je lahko zgled vsem, ne le skakalcem. Dolga leta je ostajal na robu svetovnega pokala, pet let ni osvojil niti ene točke, 11 sezon in pol je potreboval, da je dozorel za vzpon na zmagovalni oder, ves ta čas je bil v senci uspešnejših reprezentančnih kolegov, predvsem Kamila Stocha. Lani je v Predazzu prvič zmagal, v zadnjih 10 dneh pa vsakič skočil med prve tri in zasluženo osvojil lovoriko, ki se je izmaknila, recimo Simonu Ammanu. Kdo mu ne bi privoščil!

Vztrajnost in potrpežljivost
A tu je treba dodati še opombo. Prav lahko se Kubackemu nikoli ne bi posrečilo. Če ne bi bil obdan z zmagovalci, če ne bi bil tako presneto vztrajen, če bi iz zavisti do dosežkov kolegov skoke zapustil ob prvi večji težavi, se danes o njem ne bi pogovarjali. Zato je zelo pomembno, da slovenska skakalna vrsta najde pravo pot, upošteva izkušnje zmagovalcev in hodi v isto smer napredka, pa čeprav skoki niso moštveni šport. In kar je najpomembnejše, potrpežljivost je pomembna značajska lastnost, kar velja tako za športnike kot navijače.

Po koncu novoletne skakalne turneje