Letošnja sezona, ki se bo 25. novembra začela v Ruki in končala 24. marca v Planici, bo bolj strnjena in brez pravega premora. Foto: www.alesfevzer.com
Letošnja sezona, ki se bo 25. novembra začela v Ruki in končala 24. marca v Planici, bo bolj strnjena in brez pravega premora. Foto: www.alesfevzer.com

Prihodnji teden se bo v Ruki, kjer so slovenski orli že sedemkrat zmagali, začela 45. sezona svetovnega pokala smučarskih skakalcev. Na skakalnici Rukatunturi bo nastopilo pet Slovencev, saj imajo najmočnejše države z novo sezono manjšo kvoto. Ob ostri konkurenci je bil tako izbor težak, Hrgota pa se je odločil, da na Finsko odpotujejo Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar ter brata Peter in Domen Prevc. Peterica bo nato takoj odpotovala v Lillehammer, drugo postajo zime, kjer bo na norveški olimpijski napravi tudi trenirala.

Letos mogoče več rotacij v ekipi

"Potem bomo videli, ali bodo potrebne menjave. Doma čakata Lovro Kos in Žak Mogel. Kot vemo, je bil Lovro v celinskem pokalu blizu osvojitve kvote in se je malce zataknilo v ZDA. Šli bomo iz tekme v tekmo. Mogoče bo malce več rotacije zdaj, ko je kvota pet, da bo čim več fantov v igri. Najbolj se računa na teh šest skakalcev, tudi za svetovno prvenstvo v poletih. Vemo, da je vseh šest zelo močnih na letalnicah. Želim, da imajo čim več nastopov v svetovnem pokalu in potem pridejo na Kulm, kjer nastopijo štirje najboljši," je dejal Hrgota.

"Iz Ruke gremo takoj v Lillehammer, kjer je, kot sem videl, že lepa zima in bomo imeli možnost narediti nekaj treningov. Zdi se mi dobro, da ostanemo, ko gremo na prve tekme, v tekmovalnem ritmu. V Skandinaviji nam je vsem zelo všeč, od ritma do skakalnic. Vsi se veselimo, je pa treba biti osredotočen na tisto, po kar gremo tja," je nadaljeval 35-letni Velenjčan, ki je pred slabimi tremi leti postal selektor slovenskih skakalcev in poskrbel za takojšen dvig rezultatske krivulje, pod njegovim vodstvom pa orli nizajo uspešno zimo eno za drugo.

Vrhunci novoletna turneja, SP v poletih in Planica

Na pravila smo se navadili, a zdaj prihajajo znova neka nova. Letos bo kar sezona pravil. Zdaj se sploh ne odzovemo več, ker je to zdaj že kar zanimivo, da tako rečem. Pač prilagodili se bomo, kar koli bodo pripravili oziroma se med sezono spomnili in spremenili.

Robert Hrgota o novih pravilih

Kot sam pravi, je letvica zelo visoka. Odlična je bila olimpijska sezona 2021/22, prav tako imenitna lanska z vrhuncem na domačem svetovnem nordijskem prvenstvu. Zajc je navdušil z naslovom svetovnega prvaka, zlato medaljo pa je z ekipo osvojil tudi na moštveni preizkušnji. Lanišek je vso sezono skakal na zelo visoki ravni in bil tretji v skupnem seštevku, prav tako je bil tretji na novoletni turneji in na turneji Raw Air. Tretje mesto je zasedla Slovenija tudi v pokalu narodov. Prvi vrhunec zime bo tudi letos nemško-avstrijska turneja štirih skakalnic, potem konec januarja sledi svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, kjer bo Slovenija branila zlato ekipno medaljo iz Vikersunda in srebro Zajca, zaključek sezone s finalom v Planici pa je za orle tudi vedno nekaj posebnega.

"O ciljih pred sezono bi težko govoril v konkretnih številkah. Veselimo se, da se bo sezona začela. Bo krajša kot lanska, a nič lažja. Vedno želimo nadgraditi oziroma ponoviti uspehe pretekle sezone. To nam je vodilo za zimo, ki prihaja. Imamo tri vrhunce. Vemo, da bo težko ponoviti novoletno turnejo, je pa cilj, da nam uspe. Vemo, kako je bilo na zadnjem svetovnem prvenstvu v poletih. V poletih vedno sodimo v ožji krog favoritov. Tega se zavedamo in se veselimo izziva. Vsako leto želimo nadgraditi tudi Planico, čeprav je letvica postavljena zelo visoko. Nasploh smo postavili letvice visoko in upam, da bomo tudi letos skakali čim višje in dlje," je povedal selektor.

Sorodna novica Občutki ob prvem skoku po padcu podobni prvemu poletu pozimi

Zadnji del priprav so Slovenci opravili doma v Kranju in Planici, odpravili pa so se tudi na skakalnici nemškega dela novoletne turneje. Hrgota je zadovoljen z ravnjo skakanja svojih varovancev, zato tudi optimistično pričakuje prve tekme zime: "V Oberstdorfu smo bili prvič na ledeni smučini. Skakali smo tudi v Garmisch-Partenkirchnu, tako da smo zaokrožili paket vseh štirih naprav novoletne turneje tudi med pripravami. Nadaljevali smo doma. Mirno lahko odpotujemo na Finsko, je pa prisotne nekaj negotovosti, saj ne vemo točno, kam sodimo. Približno sicer že veš, toda vedno je pred prvo tekmo prisotne nekaj nervoze, tiste pozitivne, ko komaj čakaš, da se vse skupaj začne. Čeprav se sliši klišejsko, si za prvo tekmo želim, da skakalci naredijo take skoke, kot jih na treningih. Želim, da tekmo zapustimo pozitivno, da rečemo, da smo naredili skoraj svoj maksimum. Vedno se išče, kje še lahko napreduješ. Želim, da začnemo mirno in stabilno."

Če se po jutru dan pozna ...

Lanišek, Zajc, Jelar in brata Prevc na prve tekme zime

"Anže in Timi zelo dobro funkcionirata, ohranjata res lepo in visoko raven. Želim, da nadaljujeta v tem ritmu. Tako imamo vsaj dva močna fanta za vsako tekmo. Veseli me, da sta Peter in Domen na višji ravni kot lani. Žiga je letos prvič zdrav. Pomembno bo, da dobro opravimo s prvimi tekmami. Da postavimo temelje za nadaljevanje sezone, saj je hitro potem na sporedu novoletna turneja. Želimo mirni priti na prvo prizorišče. Ko določam ekipo, je vedno najtežja odločitev pri zadnjem skakalcu. Ne glede na to, ali je kvota pet, šest ali sedem, vedno največ dela vzame zadnje mesto. Odločili smo se, da Lovro počaka doma. Je na precej visoko ravni, ampak se mi zdi, da manjka še tista mirnost. Če bo nadaljeval v takem ritmu, se lahko priključi v Klingenthalu, da bo tako, kot smo nekako načrtovali," je o posameznih skakalcih spregovoril Hrgota.

Med zelo uspešnim domačim svetovnim prvenstvom je na treningu na Bloudkovi velikanki grdo padel Peter Prevc. Najizkušenejši v trenutni sestavi skakalne reprezentance, sicer pa najuspešnejši slovenski skakalec do zdaj, je tedaj končal sezono, priprave pred prihajajočo zimo pa na skakalnicah opravil popolnoma enako kot sotekmovalci: "Iskreno se pri njem zdi, kot da se ne bi nič zgodilo. Preteklo je dovolj časa do prvih skokov. Mogoče je bil fizični del priprav zanj še malce prilagojen glede na rehabilitacijo. Potem od prvih skokov dalje pa je stvar potekala, kot da se v Planici ne bi zgodilo nič. K sreči je za zdaj stvar preteklost in upam, da tako ostane. Postal je tudi državni prvak, kar je všečna popestritev, da mu je po sedmih letih uspelo znova osvojiti naslov. Če se po jutru dan pozna, upam, da bo tako tudi pozimi."