Robert Kranjec lani ni veliko skakal v svetovnem pokalu, pred dvema letoma pa je sezono izpustil zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kranjec lani ni veliko skakal v svetovnem pokalu, pred dvema letoma pa je sezono izpustil zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Priprave na poolimpijsko sezono je začel v B-ekipi, kjer je zelo zadovoljen z delom Igorja Medveda. Foto: BoBo
Že 206-krat je v karieri poletel prek 200 m, kar je rekord v skakalni karavani. Foto: EPA
Kranjec je v svetovnem pokalu zbral sedem zmag, osemkrat pa je na najvišji stopnički stal na moštvenih preizkušnjah. Foto: EPA

Minilo je že 20 let, odkar je 37-letni skakalec s Kokrice pri Kranju prvič nastopil v svetovnem pokalu. Pred dvema letoma je sicer izgubil vso sezono zaradi poškodbe kolena, tudi lani v olimpijski ni veliko skakal. V svetovnem pokalu je lansko zimo skakal do Engelberga, brez točk pa je nato zapustil karavano. V drugi polovici sezone se je pridružil B-ekipi. Na zaključku sezone v Planici, kjer je po dolgem času skakal med elito, se je najprej izkazal z desetim mestom na posamični tekmi, na ekipni preizkušnji pa je prispeval pomemben delež k tretjemu mestu Slovenije.

Po koncu tekem je razkril, da je bil razočaran nad potezami in predvsem odnosom strokovnega štaba A-reprezentance na čelu z Goranom Janusom. Ko mu je bilo med zimo najtežje, je celo razmišljal o koncu kariere, vendar se je odločil, da bo vztrajal vsaj še eno leto. Tudi po spremembi na čelu A-ekipe, ki jo je prevzel Gorazd Bertoncelj, je s sedmimi zmagami za svetovni pokal četrti najboljši Slovenec ostal v B-moštvu, kjer se pod vodstvom Igorja Medveda počuti zelo dobro.

Pripravljalno obdobje brez poškodb
"Kar se tiče telesne priprave, ima vsak trener svoj pristop, čemur se poskušaš čim bolj prilagoditi. Za zdaj sem zelo zadovoljen z delom, kar je najpomembneje. Vse gre po načrtih. Pripravljalno obdobje sem dobro izpeljal in za razliko s prejšnjimi sezonami tudi nisem imel težav s poškodbami,"
je dejal nekdanji svetovni prvak v poletih, ki je zlato kolajno v tej disciplini osvojil v Vikersundu. Norveška letalnica je za zdaj prečrtana s koledarja za letošnjo sezono.

"To ni moja skrb, a mislim, da bodo že nekako poskrbeli, da se bo izšlo. Lahko pa bo kakšna druga letalnica na sporedu, ne vem. Nisem se veliko oziral na potek sezone, ampak sem bil res osredotočen nase," je ob tem dejal Kranjec, ki si mora seveda najprej izboriti mesto v ekipi za svetovni pokal. Z Jurijem Tepešem, ki je prav tako v B-ekipi, sta bila sicer poleg na predstavitvi ekip smučarske zveze kot kandidata za sedem mest, ki jih ima Slovenija na voljo za prvo periodo svetovnega pokala.

Čez štiri tedne se namreč v Wisli začne svetovni pokal. Ali bo izbira ekipe drugačna kot lani, ni želel komentirati, povedal je le: "O tem odloča glavni trener in njega je treba vprašati. Moja edina skrb je, da sem čim bolje pripravljen in čakam na ponujeno priložnost. Čez poletje smo se kar veliko menjali, a tako je bilo tudi v prejšnjih letih. Najprej moraš biti dobro pripravljen. Prepričan sem, da – če bo kdor koli iz katere koli reprezentance vrhunsko pripravljen – zagotovo ne bo ostajal doma."

B-ekipa finančno bolj omejena
Poleti je skakal na dveh tekmah velike nagrade in skupaj osvojil 18 točk. Bil je tudi del mešane ekipe, ki je v Čajkovskem zasedla drugo mesto. Čeprav je nato za zadnjo tekmo poletnega dela sezone v Klingenthalu, ki je sicer odpadla, izpadel v kvalifikacijah, pa je bil predtem zelo zadovoljen s skoki na treningih: "Pustimo Klingenthal, kjer je bilo vse zelo vetrovno in je težko kar koli izluščiti iz tega. Sicer sem bil z zadnjimi pripravami tam in v Zakopanah zelo zadovoljen."

Zatem so se znova posvetili kondicijskim pripravam, zaključek pripravljalnega obdobja na zimo pa bo znova na skakalnicah. Na ledeni smučini na prizoriščih novoletne turneje – letos bo v Innsbrucku tudi tekma svetovnega prvenstva na veliki napravi – bo B-ekipa skakala tudi skupaj z A-moštvom. Med poletjem niso trenirali skupaj, srečevali so se le na tekmah: "Oni so imeli druge priprave, mi pa smo tudi nekoliko bolj finančno omejeni, a vseeno poskušamo delati čim bolj kakovostno. Na primer z opremo smo v B-ekipi nekoliko prikrajšani. Tisti, ki bo šel na tekmo svetovnega pokala, bo imel tako ali tako zagotovljene drese, sicer pa jih dobimo precej manj. Tako sem enega kupil sam."

"Upam, da bom skoke, ki sem jih pokazal na treningih, popeljal v zimsko sezono in lepo nadaljeval na tekmah. To je moj cilj, potem bomo pa videli, kako bom izpeljal sezono. Verjamem, da je vse dosegljivo. Moram biti le umirjen in potrpežljiv ter čakati na priložnost, ki jo je potem treba izkoristiti," je glede napovedi pred zimo dodal Kranjec.