Nika Križnar je lani dobila napet boj za veliki kristalni globus s Saro Takanaši in Marito Kramer. Foto: EPA
Nika Križnar je lani dobila napet boj za veliki kristalni globus s Saro Takanaši in Marito Kramer. Foto: EPA

Potem ko je dvakrat zimo kot najboljši skakalec svetovnega pokala končal Primož Peterka, pred petimi leti pa je to uspelo Petru Prevcu, imajo zdaj tudi ženski skoki v vitrini veliki kristalni globus. Po Tini Maze je Nika Križnar tako postala šele druga slovenska športnica s to prestižno lovoriko, sicer pa jo ima ob treh skakalcih in najboljši slovenski alpski smučarki v svoji zbirki le še deskar Žan Košir.

"Osvojen globus je poskrbel za še dodatno motivacijo. Primožu Peterki je uspelo osvojiti dva, zakaj ne bi tudi meni. Vidim, da se da. Marsikdo je več let zapored na vrhu in je osvojil več globusov. Vseeno si ne želim sama ustvarjati dodatnega pritiska, kar po navadi ni dobro. Želim se osredotočati le nase in na svoje skoke," pred olimpijsko zimo pravi 21-letna skakalka iz Delnic v Poljanski dolini, ki pa sicer zdaj živi na Mlaki pri Kranju.

Za konec poletne sezone državna prvakinja v Kranju

V pretekli sezoni se je prvič zavihtela na najvišjo stopničko, ko je bila najboljša v Hinzenbachu in Rasnovu. Foto: AP
V pretekli sezoni se je prvič zavihtela na najvišjo stopničko, ko je bila najboljša v Hinzenbachu in Rasnovu. Foto: AP

11. sezona svetovnega pokala se bo za skakalke začela 25. novembra v Nižnem Tagilu: "Veselim se zime. Težko je biti ves čas v vrhu. Trudim se, da bi bilo čim manj nihanj. V poletnem delu sem malce zanihala navzdol, a ne veliko. Pomembno je, da suvereno ostajam med najboljšimi desetimi. To mi je uspevalo. Do začetka sezone je treba še malce izpiliti tehniko in potem bodo skoki podobni lanskim. Mi ne manjka veliko in se mi zdi, da sem na dobri poti. Je pa normalno, da so prisotna nihanja."

Zadnjo tekmo poletne velike nagrade je končala na četrtem mestu, skupno pa je bila v seštevku šesta. Zatem je v Kranju postala državna prvakinja, kjer je ugnala tudi Uršo Bogataj, sicer najboljšo skakalko poletnega dela, ki je namenjen predvsem pripravam na zimo. Zdaj se torej bliža sezona, ko Niko čaka branjenje zmage v skupni razvrstitvi, članica SSK-ja Norica Žiri pa je ob tem povedala: "Še vedno se mi zdi, da prihajam iz ozadja. Še vedno sem mlada skakalka in še zdaleč ne tako izkušena kot recimo Sara Takanaši. Malce bremena seveda je, a si ga želim odložiti z ramen, da bi se osredotočala le na skoke in uživala v sezoni."

Cilj sezone olimpijska medalja

Na desetih od 13 tekem je lani skočila na oder za zmagovalke. Na stopničkah je sicer končala na zadnjih devetih preizkušnjah svetovnega pokala. Foto: EPA
Na desetih od 13 tekem je lani skočila na oder za zmagovalke. Na stopničkah je sicer končala na zadnjih devetih preizkušnjah svetovnega pokala. Foto: EPA

Olimpijska zima bo najdaljša do zdaj, saj je v koledarju svetovnega pokala vse več tekem. Letos se bodo skakalke tako ustavile na 12 prizoriščih, na katerih jih čaka rekordnih 26 posamičnih preizkušenj, ob tem pa še dve mešanih moštveni in ena ekipna tekma: "Res nas čaka veliko preizkušenj. Všeč mi je, da smo v tekmovalnem ritmu, in ne da smo dva tedna proste, potem pa je spet tekma. Po navadi najbolje funkcioniramo, če gremo s tekme takoj dalje na novo. So tudi tekme zanimivejše, če so v zgoščenem ritmu. Tako je bilo na primer tudi v Čajkovskem, ko so ekipno prestavili na zgodnjo uro in smo bile po našem času že 5.00 na rampi. Na koncu se je izkazalo za dobro. Na vse skupaj gledam pozitivno. Hotele smo več tekem in zdaj jih imamo, zato smo lahko vesele."

Ženska skakalna reprezentanca iz sezone v sezono napreduje. Lani je ob velikem kristalnem globusu Nike Križnar odlično nastopila tudi na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, kjer je najprej Ema Klinec navdušila z zlato medaljo na srednji napravi. Na ekipni tekmi so bile Slovenke sicer favoritinje za zlato, a so bile zadovoljne tudi s srebrom, Križnar pa je zatem na veliki skakalnici osvojila še bron. Letos bo vrhunec sezone februarja v Pekingu, ko se bodo delile olimpijske medalje. Slovenke pod petimi krogi odličja še niso osvojile: "Da, mislim, da je že čas, da nam tudi to uspe. V Pjongčangu sem bila zelo zadovoljna s sedmim mestom. To so bile moje prve olimpijske igre in sem dejansko vriskala od veselja. Ne morem si predstavljati, da sem zdaj v samem vrhu. Definitivno je cilj medalja, ki bi res pomenila izpolnitev sanj."

Novo leto bodo praznovale na Ljubnem

Na koledarju slovenske skakalke vedno podčrtajo tudi tekme na Ljubnem. Letos bo prizorišče v Zgornji Savinjski dolini po vzoru prestižne tradicionalne moške novoletne turneje gostilo silvestrsko turnejo. Prihodnjo sezono se bo turneji pridružil še Beljak: "Ljubno je vedno vrhunec za nas. Vsako leto smo bile na kavču in navijale za skakalce ter novo leto praznovale z družino. Zdaj bo drugače in bomo tudi me deležne te tekme. Za začetek bo le eno prizorišče, mi je pa všeč, da bo na Ljubnem, saj bom vseeno lahko novo leto preživela z domačimi."

"Če smo se prej spraševale, zdaj vsaj vemo, kje bomo za novo leto," o tekmah na Ljubnem, ki bosta 31. decembra in 1. januarja, pravi Nika Križnar. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Torej izzivov v prihajajoči zimi ne bo manjkalo, kljub čaru, ki ga prinašajo olimpijske igre, pa se najboljši skakalki lanske sezone zdi še pomembnejši boj za nov veliki kristalni globus: "Vseeno moraš narediti več vrhunskih skokov. Na velikih tekmah imaš dva skoka, ki ju moraš opraviti najbolje. Seveda je manj priložnosti in je le en dan, en trenutek na vsake toliko časa. V boju v skupnem seštevku pa moraš vsako tekmo pokazati najboljše skoke. Definitivno bo ta globus ostal v najlepšem spominu, ob tem pa tudi vse tekme, ki so seštete v ta mozaik."

Na mestu najboljše skakalke svetovnega pokala je sicer nasledila Maren Lundby, ki je predtem skupno razvrstitev osvojila trikrat zapored. Norveška šampionka, ki po uspehih zaostaja le za Japonko Saro Takanaši, bo letošnjo sezono izpustila, saj ima težave s težo. "Po fotografijah sodeč njena telesna pripravljenost res ni najboljša. Sicer ne vemo, kakšna je celotna zgodba v ozadju, a je zanimivo, da je sprejela tako odločitev pred olimpijsko sezono. To je njena stvar. Če bi bila poškodba, je normalno, da izpustiš sezono, kar zadeva pa telesno pripravljenost, pa bi recimo jaz, če bi bila v takem položaju, skušala narediti vse, da bi mi uspelo nastopiti na olimpijskih igrah."