Finale šprinta v Val di Fiemmeju
Slavje celotne slovenske ekipe z Anamarijo Lampič. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Slavje celotne slovenske ekipe z Anamarijo Lampič. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Predstave 24-letnice iz Valburge pri Zbiljah so bile v bojih na izločanje dih jemajoče. Vrhunec je prikazala v finalu. Na začetku ni bila v ospredju, pač pa je nadzorovala tekmice s tretjega, četrtega mesta. Ob koncu je kazalo, da so jo tekmice preveč zaprle, a je našla pot tudi iz te zagate. Še pred zadnjim spustom je bila na zadnjem mestu, nato pa se je prebila na tretje mesto in v ciljni ravnini v silovitem finišu zlomila sotekmovalke. Druga je bila Norvežanka Astrid Jacobsen, tretja pa Američanka Jessica Diggins.

Anamarija Lampič pometla s svetovno elito in zmagala
Lampičeva na novoletni turneji še do druge zmage

"Upam, da vas ne razvajam preveč, da to ne bo postalo že samoumevno. Še naprej bo treba delati, pred mano je še veliko stvari. Danes sem zelo zadovoljna z zmago, tega sploh nisem pričakovala. V četrtfinalu sem nato videla, da sem v zaključku res močna. Včeraj ni bil ravno moj najboljši dan, a tako je. Imaš padce v Touru, malce te utrudi. Danes zjutraj se nisem počutila najbolje, tudi v kvalifikacijah sem bila zakrčena, a potem je steklo. Super! Fantje in Valentina so poskrbeli za moje smuči, lahko se jim le zahvalim in jim čestitam, ker so bile smuči res vrhunske!" navdušenja ni mogla skriti Lampičeva. Nato je še dodala: "Jutri je še zadnja tekma in nato bo konec. Vse sem dala od sebe, potrudila sem se. Tudi jutri bom dala maksimum. Spet imam rdečo majico, jutri grem do prvega šprinta na polno, en krog po stadionu in po tem, ko se proga začne spuščati proti smučišču, se bom malo umirila in si tisti zadnji klanec vzela 'po svoje'."

To je njena tretja zmaga v svetovnem pokalu. Pred Val di Fiemmejem in Lenzerheidejem je slavila zmago tudi leta 2017 v klasičnem šprintu v Pjongčangu.

Anamarija Lampič je dokončno postala del svetovne tekaške smetane. Foto: www.alesfevzer.com
Anamarija Lampič je dokončno postala del svetovne tekaške smetane. Foto: www.alesfevzer.com

Blestela tudi v četrtfinalu in polfinalu
Lampičeva je v bojih na izločanje na 1.270 metrov dolgi progi prepričljivo opravila s tekmicami tako v četrtfinalu kot v polfinalu. Z dvema zmagama je potrdila status prve favoritinje v finalu, ki ga je nato tudi upravičila. V finalu šesterice je nastopila petič v karieri in tretjič zmagala.

Vodstvo v šprinterskem seštevku novoletne turneje
Lampičeva se je v skupnem seštevku novoletne turneje pred zadnjo tekmo povzpela z desetega na sedmo mesto in prevzela vodstvo v šprinterskem seštevku. Ima 75 točk, 16 več od drugouvrščene Rusinje Natalije Neprjajeve, ki je prav tako nastopila v finalu, a je padla že na samem začetku.

Veselje občutim, za tako majhno ekipo, kot smo mi, je vsaka zmaga, kot bi bila prva. Pričakovana ali nepričakovana. Še en odličen dan tako Ane z zmago kot nenazadnje Mihe z osmim mestom. Še eno odlično timsko delo vseh, ki smo v to zgodbo vpeti na tak ali drugačen način. Mislim, da smo lahko, že danes povem, s tem tourom popolnoma zadovoljni. Jutri še Alpe Cermis in mislim, da bomo potem z veseljem nadaljevali pot proti domu.

Nejc Brodar, glavni trener slovenske reprezentance

Kvalifikacije končala na 12. mestu
V kvalifikacijah je bila najhitrejša Američanka Jessica Diggins pred Italijanko Lucio Scardoni in Švedinjo Jonno Sundling. Lampičeva je na 1,2 kilometra dolgi progi z zaostankom 3,73 sekunde zasedla 12. mesto.

Šimenc z osmim mestom do uvrstitve kariere
V izločilne boje se je s 23. časom kvalifikacij prebil tudi Miha Šimenc, ki je v svoji četrtfinalni skupini zasedel tretje mesto in se v polfinale prebil po času. To mu je uspelo tretjič v karieri. V svoji polfinalni skupini je nato osvojil četrto mesto, kar ni bilo dovolj za finale. Zasedel je končno osmo mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v karieri.

Zmagal je Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo pred Rusom Sergejem Ustjugovom in njegovim rojakom Aleksnadrom Bolšunovom.

"Ko sem se zbudil in vstal, sem mislil, da me je povozil tovornjak. Res sem se počutil slabo, noge so bile težke, prav tako tudi roke. Na ogrevanju sem si rekel, da nimam kaj izgubiti, da se moram močno ogreti, da zbudim noge in da mogoče dam iz sebe laktat, ki se mi je nabral. Že v kvalifikacijah sem odtekel odlično, počutil sem se dobro in potem sem ratal optimističen, da morda mi pa danes celo lahko uspe kaj več kot le priti čez kvalifikacije. Naprej sem se počutil odlično. V polfinalu mi je morda malo žal, ker mi je zmanjkalo za finale, a nikoli nisem mislil, da bom v klasiki dosegel tako visoko uvrstitev. Res sem zadovoljen!" je bil nasmejan Šimenc.

Šimenc do rezultata kariere

Za konec turneje brutalni vzpon
Tour de ski se bo v dolini Fiemme sklenil v nedeljo, ko je po tradiciji na programu izjemen vzpon na Alpe Cermis, ki ima cilj na nadmorski višini 1.650 metrov. Ob 13.15 se bodo nanj povzpele tekačice, dve uri pozneje pa še tekači. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Šprint, klasika (Ž):         
 1. A. LAMPIČ      SLO  3:03,03
 2. A.-U. JACOBSEN   NOR   +0,22
 3. J. DIGGINS     ZDA   0,28
 4. S. MAUBET BJORNSEN ZDA   0,80
 5. L. SCARDONI     ITA   1,12
 6. N. NEPRIJAJEVA   RUS   15,30
TOUR DE SKI              
Ženske (6/7):             
 1. T. JOHAUG      NOR  1:53:57
 2. A. JACOBSEN     NOR   +0:03
 3. N. NEPRJAJEVA    RUS    0:14
...                  
 7. A. LAMPIČ      SLO    1:54
SKUPNI VRSTNI RED          
Ženske (14/38):           
 1. T. JOHAUG      NOR    759
 2. H. WENG       NOR    596
 3. J. DIGGINS     ZDA    494
 4. A. U. JACOBSEN   NOR    491
 5. S. M. BJORNSEN   ZDA    442
 6. N. NEPRJAJEVA    RUS    419
 8. A. LAMPIČ      SLO    320
34. K. VIŠNAR      SLO    75
67. A. ČEBAŠEK     SLO    11
85. V. FABJAN      SLO     2

Šprint, klasika (M):         
 1. J.-H. KLAEBO    NOR  3:03,78
 2. S. USTJUGOV     RUS   +0,70
 3. A. BOLŠUNOV     RUS   1,33
 4. P. GOLBERG     NOR   2,01
 5. G. RETIVIK     RUS   6,30
 6. A. MELNIČENKO    RUS   8,69
...                 
 8. M. ŠIMENC      SLO     
TOUR DE SKI              
Moški (6/7):             
 1. J.-H. KLAEBO    NOR  2:26:59
 2. A. BOLŠUNOV     RUS   +0:01
 3. S. USTJUGOV     RUS    0:15
...                  
57. M. ŠIMENC      SLO   14:21
SKUPNI VRSTNI RED          
Moški (14/40):            
 1. J.-H. KLAEBO    NOR    756
 2. A. BOLŠUNOV     RUS    638
 3. E. IVERSEN     NOR    495
 4. S. USTJUGOV     RUS    488
 5. I. NISKANEN     FIN    485
46. M. ŠIMENC      SLO    42
87. J. LAMPIČ      SLO    11