Anže Lanišek je letos že šestkrat stopil na oder za zmagovalce. V Ruki, Titisee-Neustadtu in Engelbergu je zmagal. Foto: EPA
Anže Lanišek je letos že šestkrat stopil na oder za zmagovalce. V Ruki, Titisee-Neustadtu in Engelbergu je zmagal. Foto: EPA

71. turneja štirih skakalnic se bo začela v sredo s kvalifikacijami v Oberstdorfu, zaključek pa bo tradicionalno 6. januarja v Bischofshofnu. Vse tekme in kvalifikacijske serije bodo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju. Po dveh izvedbah v primežu pandemije bodo boj za zlatega orla lahko spremljali tudi gledalci na prizorišču. Uvodna tekma turneje je bila razprodana že sredi novembra. V Audi Areni se bo tako zbralo 25.000 privržencev skakanja na smučeh.

Na preizkušnji pod Senčno goro Slovenija še čaka na prvo zmago. Leta 2015 je Peter Prevc tu zasedel tretje mesto, potem pa zmagal na naslednjih treh postajah turneje. V Garmisch-Partenkirchnu je dvakrat slavil Primož Peterka, tudi leta 1997, ko je bil najboljši v seštevku turneje. Na Bergislu v Innsbrucku sta poleg Prevca, ki je edini Slovenec z zmago v Bischofshofnu, na prvo stopničko skočila še Peter Žonta in Primož Ulaga.

Kubacki že osvojil zlatega orla

Lanišek: Zdaj sem dozorel in znam dati pritiske na stran

V pestri zgodovini se je marsikdo prav na prvem vrhuncu sezone prebudil, velikokrat pa na turneji favoriti pritiska in bremena niso zdržali. V šestih izvedbah po skupni zmagi Prevca leta 2016 je zlati orel dvakrat romal na Japonsko, štirikrat pa na Poljsko. Dvakrat ga je osvojil Rjoju Kobajaši, ki brani skupno zmago, a v letošnji zimi ne najde prave forme. Trikrat je bil najboljši Kamil Stoch, pred tremi leti pa ga je dobil Dawid Kubacki, ki prihaja v Oberstdorf v vlogi prvega favorita.

32-letni Poljak, ki je zaradi prehlada izpustil državno prvenstvo, na katerem je potem slavil Stoch, je dobil polovico letošnjih tekem svetovnega pokala, tudi generalko v Engelbergu, v skupnem seštevku pa ima 74 točk naskoka pred Laniškom, ki se na turnejo podaja na krilih treh zmag sezone in štirih zaporednih uvrstitev na stopničke. Nazadnje je v takem položaju Slovenec začel tekmovanje v sezoni 2016/17, ko je bil Domen Prevc pred Oberstdorfom celo vodilni v skupnem seštevku, a na turneji pritiska ni zdržal. Leto predtem je njegov brat Peter dvignil zlatega orla.

Lanišek zdaj bolj uživa v skokih

  SKUPNI VRSTNI RED (8/32)             
                                       
 1. D. KUBACKI          POL        650 
 2. A. LANIŠEK          SLO        576 
 3. S. KRAFT            AVT        467 
 4. H. E. GRANERUD      NOR        416 
 5. P. ŽYLA             POL        377 
 6. M. FETTNER          AVT        289 
 7. K. GEIGER           NEM        194 
 8. R. JOHANSSEN        NOR        175 
 9. M. HAYBÖCK          AVT        169 
10. M. LINDVIK          NOR        154 
...                                    
19. P. PREVC            SLO        108 
21. T. ZAJC             SLO        106 
27. L. KOS              SLO         77 
28. Ž. JELAR            SLO         70 
30. D. PREVC            SLO         48 

"Se mi zdi, da sem zdaj toliko zrelejši, da znam te pritiske dati na stran. Zdaj veliko bolj uživam v skokih, kot sem pa mogoče še lani. Želim nadaljevati tako in čim bolj uživati, da imam tisto samozavest, da upam napadati in da lepo z glavo mirno skačem," je za TV Slovenija povedal prvi slovenski skakalec v tem trenutku, ki ima za sabo šest turnej, najvišje pa je bil skupno lani, ko je bil 16. Pred dvema letoma je bil sicer v igri za stopničke, potem ko je v Innsbrucku osvojil drugo mesto, toda potem se mu je v Bischofshofnu ponesrečil kvalifikacijski skok.

Zdaj prihaja v zares izvrstni formi, kar je potrdil tudi prejšnji teden, ko je premočno zmagal na državnem prvenstvu v Planici. Poleg njega bodo slovenske barve branili še Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Lovro Kos, ki je bil s sedmim mestom skupno lani najboljši Slovenec na turneji, in Peter Prevc, ki je ob zmagi leta 2016 enkrat v skupni razvrstitvi zasedel tretje mesto. "Želim končno pokazati, česa sem sposoben in kar na tekmi naredim samo s posameznimi skoki. Čas je že, da se ena tekma poklopi," je dodal najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov, ki je lani prav po novoletni turneji konkretno dvignil svojo formo in v drugi polovici zime potem skakal zelo dobro.

Hrgota: Lanišek se na vsaki tekmi lahko bori za stopničke

Peter Prevc: Čas je, da se ena tekma popolnoma poklopi

"Meni je všeč, da gre Kubacki na turnejo z bremenom rumene majice. On ima več izgubiti kot tekmeci. Pritisk naj kar bo na njem, mi smo pa z Anžetom tam, da poskušamo presenetiti. Anže je v takšni formi, da se bo lahko na vsaki tekmi boril za stopničke. Za preostale fante si želim, da se začne kazati to, kar smo delali na treningu, kot smo lahko videli v Planici pri Domnu. Da gredo res iz skoka v skok. Rezultatsko niti ne toliko, saj ta ob dobrem nastopu pride sam po sebi. To si želim. A dejstvo je, da je to sezono vrh še posebej širok, od 20 do 25 fantov, in vse reprezentance se spopadajo z isto težavo – kako do konstantnosti. Uspešen bo tisti, ki bo prvi našel to rešitev," je za STA povedal glavni slovenski trener Robert Hrgota.

Kubacki in Lanišek sta letos zmagala na sedmih od osmih tekem sezone. Na preostali sta si jo razdelila Stefan Kraft in Halvor Egner Granerud, ki bosta glavni avstrijski oziroma norveški adut turneje. Kraft je zadnji Avstrijec, ki je dobil orla, kar mu je uspelo leta 2015. Zadnja norveška skupna zmaga sega v leto 2007, ko je bil najboljši Anders Jacobsen. Še daljša je nemška suša, saj je zadnji zmagovalec turneje gostiteljice prvih dveh postaj Sven Hannawald leta 2002. Nemci največ upov polagajo v domačina iz Oberstdorfa Karla Geigerja. Veliko je letos pokazal še en Poljak, Piotr Žyla.

Hrgota: Predvsem je pomembno, da turnejo začnemo dobro

Spored, sreda ob 16.30:
Oberstdorf, kvalifikacije
Četrtek ob 16.30:
Oberstdorf, prva tekma turneje

Sobota, 31. decembra, ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, kvalifikacije
Nedelja, 1. januarja, ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, druga tekma turneje

Torek, 3. januarja, ob 13.30:
Innsbruck, kvalifikacije
Sreda, 4. januarja, ob 13.30:
Innsbruck, tretja tekma turneje

Četrtek, 5. januarja, ob 16.30:
Bischofshofen, kvalifikacije
Petek, 6. januarja, ob 16.30:
Bischofshofen, četrta tekma turneje