Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenski skakalni as ima za seboj pestre tedne. S svojo dolgoletno izbranko Mino Lavtižar je skočil v zakonski stan, skakati pa je na lastno željo začel dva tedna pozneje kot drugi reprezentanti. Tekem sicer ne pogreša, ker ne ve, ali je dovolj pripravljen zanje. "Dobro je, ko ti kdo reče, takrat in takrat je tekma, toliko imaš časa in je rešeno," je problematiko prilagojene poletne in morebiti tudi zimske sezone zaradi koronavirusne pandemije pojasnil najstarejši izmed bratov Prevc.

To sezono skakalce čaka še en vrhunec več kot po navadi. "Na tri smo že navajeni, v bistvu zdaj štiri z norveško turnejo. Predtem so bile tu novoletna turneja, svetovno prvenstvo in za konec Planica. Decembra je po navadi bolj ogrevalni mesec," je pripomnil zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2015/16.

"Po navadi se na začetku sezone nisem izkazal"

Tudi zanj bo svetovno prvenstvo v poletih v Planici (11. –13. december) nekaj novega, saj skakalci niso vajeni poletov ob koncu koledarskega leta. Ravno zato se prvenstva pod Poncami decembra ne veseli tako, kot bi se jih ob koncu sezone: "Ne, ker ne vem, kako bo, ker prihajajo tako hitro. Po navadi se na začetku sezone nisem nikoli prav zares izkazal."

Skakalci v Moravskih Toplicah nabirajo kondicijo

Če ga pogled v december malce bega, ga začetek priprav ne skrbi. "Vse poteka kar zelo dobro, treniram lahko, kar me boli, me ne toliko, da bi moral treninge spreminjati. Na skakalnici ni večjih težav, v bistvu je treba le skakati, skakati in skakati, da se težave počasi odpravijo." Poškodovani in operirani gleženj ga sicer še vedno kdaj zmoti, a je že v pretekli zimi z osmim mestom v skupnem seštevku dokazal, da vendarle to ni več velika težava: "Ko so se začeli treningi z veliko poskoki, odboji, se kdaj pojavi zatrdelost gležnja, ampak zdaj ga že znamo ukrotiti."

Trenutno najboljša Zajc in Lanišek

Na skakalnicah se je na pripravah letos pojavil 14 dni pozneje kot drugi in se posledično ob izkoriščenem času boljše volje vrnil na naprave, četudi so bili prvi skoki v Žireh slabi: "Tam je, čeprav se bo slišalo razvajeno, težka skakalnica. Razvajeno zato, ker tam skačejo otroci. Potreboval sem celoten trening, da sem se navadil na skakalnico. Za pristajanje je zelo dobra, kar je za prve skoke primerno, da dobiš čim prej zaupanje v to, da lepo pristaneš."

V prevelikem zaostanku se, kar se tiče količine, vseeno ni znašel, čeprav po dolžini zaostaja za Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom: "Po dolžini sta spredaj spet Lanišek in Zajc. Morajo narediti nove zalete v Kranju, saj sta jih že prerasla. Po navadi se to zgodi jeseni, letos se je spomladi oziroma poleti. Sam sem še dva zaleta višje."