Peter Prevc optimistično zre v novo sezono. Foto: BoBo
Peter Prevc optimistično zre v novo sezono. Foto: BoBo

Nekoč sem na letalu zakašljal in sosed si je takoj nadel masko. Meni se je zdelo smešno, ampak zdaj jih razumem.

Peter Prevc

"Pred tremi meseci bi klicali policijo, če bi šel na banko ali v trgovino z masko. Zdaj je to povsem normalno. Nošenje mask na odprtem se mi zdi morda malo pretirano, v zaprtem prostoru pa pomeni, da si uvideven do drugih. Na to smo na Japonskem in v Aziji navajeni že dolgo. Nekoč sem na letalu zakašljal in sosed si je takoj nadel masko. Meni se je zdelo smešno, ampak zdaj jih razumem," je Prevc po prvem skupinskem treningu v Kranju razložil, kako sprejema nove razmere.

Slovenski orli že naslednji teden na skakalnici

"Kriza je vplivala na vse, a zaključke je težko delati. Nemoteno sem lahko opravil bazične priprave, tudi narave je dovolj za trening. Organizacijsko je zelo vplivalo, predvsem pa smo videli, kako družabna bitja smo, da ti nekaj pomeni šele, ko tega nimaš," razmišlja Prevc.

Brez obžalovanja ob predčasnem koncu
Prevc je prejšnjo sezono končal z zmago, toda tik za tem se je že končala. Novi koronavirus je takrat že začel pobirati davek športnih prireditev.

Vse je bilo zbegano. Usedli smo se na letalo in šli. A nisem prav veliko obžaloval, da so to prepovedali. Epidemijo sem vzel resno in sem razmišljal: ali gremo čim prej domov ali pa vztrajamo in zbolimo tukaj.

Peter Prevc

"Zelo 'smotano' je bilo, ker se je vse nehalo tako na hitro. Namesto da bi šel na tekmo, sem se obrnil in šel v sobo 'spakirat' za domov. Nihče ni imel nobenega scenarija, nihče ni bil na to pripravljen. Vse je bilo zbegano. Usedli smo se na letalo in šli. A nisem prav veliko obžaloval, da so to prepovedali. Epidemijo sem vzel resno in sem razmišljal: ali gremo čim prej domov ali pa vztrajamo in zbolimo tukaj," je zadnje dni prejšnje sezone podoživel Prevc.

Zmaga prinesla predvsem olajšanje
Prevc jo je sicer ocenil kot dobro. "Sezono ocenjujem kot zelo uspešno. V končnem skupnem seštevku med deset, to so želje, s katerimi moraš biti zadovoljen. Delaš za najvišje cilje in mesta. A realna ocena je, da je to dobro. Marsikaj se ni izteklo po mojih načrtih, kakšna tekma pa je šla tudi srečno in vse se je 'poglihalo'."

Sezono ocenjujem kot zelo uspešno. V končnem skupnem seštevku med deset, to so želje, s katerimi moraš biti zadovoljen. Delaš za najvišje cilje in mesta. A realna ocena je, da je to dobro.

Peter Prevc

Njegova zmaga 9. marca, 23. v karieri, je bila zanj prva Saporu 2017 oziroma 1022 dneh premora na najvišji stopnički. Zato je zanj pomenila predvsem olajšanje. "Po toliko letih se zaveš, da je zmaga splet okoliščin. Ni samo to, da odlično skočiš in zmagaš, ker se lahko zgodi, da odlično skočiš, pa si le peti. Zato si toliko bolj vesel, da se razmere sestavijo, vse, kar vpliva na to, kje boš končal, in da si potem del te zmagovalne ceremonije. "

Morda bodo skakalci v prihodnje tekmovali v povsem drugačnem okolju. Pred praznimi tribunami, kar so že okusili na Norveškem. Ni prijetno, pravi Prevc, toda to je pač ena izmed stvari, ki bodo morda postale neizogibne v bližnji prihodnosti.

Hitreje bo treba na večje naprave
Svetovno prvenstvo v poletih je prestavljeno na december, zato se bo spremenil tudi način dela poleti in jeseni, pravi Prevc. "Planica je odpadla, tako je bilo, spremeniti tega ne moremo. Nisem jaz kriv, tudi kregati se ne moreš. Rečeš pač, škoda, ni je bilo. Vemo, za kaj treniramo. Pripravljen moraš biti na najtežji scenarij, potem pa vidiš, kako se bo vse razpletlo. Morda bomo začeli prej skakati na večjih napravah, da bomo imeli več skokov, ker bomo morali biti pripravljeni za SP že decembra."

Pripravljaš se za tekme, da bodo po načrtu novembra. Če tekem ne bo, bomo pač vzeli lopato v roke in šli delat.

Peter Prevc

Dodal je še, da se s tekmeci ne obremenjuje: ne spremlja njihovega napredka, ne zanima ga, kako trenirajo. Prav tako pa ga ne skrbi negotovost glede tekem – kdaj in ali sploh bodo.

"Pripravljaš se za tekme, da bodo po načrtu novembra. Če tekem ne bo, bomo pač vzeli lopato v roke in šli delat," je Prevc za konec pogovora nasmejal sedmo silo, ki je v Kranju prvič morala delovati po novih varnostnih pravilih s pravo razdaljo do športnikov in v ustrezni zaščitni opremi.

Foto: BoBo
Foto: BoBo