Slovenske smučarske skakalke so zasedle drugo mesto na današnji ekipni tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji, kjer se je za finale zbralo 8000 gledalcev. Foto: EPA
Slovenske smučarske skakalke so zasedle drugo mesto na današnji ekipni tekmi svetovnega pokala na Ljubnem ob Savinji, kjer se je za finale zbralo 8000 gledalcev. Foto: EPA
Avstrijke so dobile ekipno tekmo na Ljubnem. Foto: EPA
Avstrijke so dobile ekipno tekmo na Ljubnem. Foto: EPA

Letos je Ljubno za Slovenke v sezoni brez olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva glavni cilj sezone. In s prvo preizkušnjo – ekipno tekmo – so opravile odlično.

Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Katra Komar so Sloveniji priborile drugo mesto, s tem so ponovile lanski dosežek, ko so pod Rajhovko prvič dosegle ekipno zmago.

Slovenke so bile letos precej bližje zmagi, saj so vodile po polovici tekmovanja, na koncu pa za malo zaostale za prvimi favoritinjami Avstrijkami.

Slovenija po prvi seriji v vodstvu
Nika Križnar je nastopila prva med Slovenkami v prvi seriji, in to zelo dobro (92 m), Sloveniji je po prvi skupini skakalk priborila vodstvo. V izvrstnem slogu je nadaljevala tudi Špela Rogelj (89 m). Tudi Katra Komar je svojo nalogo dobro opravila (83,5), a po tretji skupini skakalk je Avstrija prevzela vodstvo, Slovenija je zaostala le za štiri desetinke točke. Ema Klinec pa je z dobrim skokom (88,5 m) Slovenijo znova popeljala v vodstvo. Slovenija je tako po prvi seriji vodila.

Štirje skoki Slovenk za vodstvo po 1. seriji

Avstrijke prehitele Slovenke
Križnarjeva je tudi drugo serijo odprla z odličnim skokom (94 m). Rogljeva (86 m) je še z enim skokom povečala vodstvo Slovenije. Komarjevi se nastop ni posrečil, Avstrijke so prevzele vodstvo. A Ema Klinec (89 m) je z odličnim nastopom Slovenijo znova vrnila na vrh. Na koncu so Avstrijke na krilih najboljše skakalke svetovnega pokala Chiare Hölzl prehitele Slovenijo, a samo za tri točke in štiri desetinke.

Finalni skoki Slovenk na Ljubnem

V domači vrsti se je najbolj izkazala Križnarjeva, ki je imela drugi najboljši izid ekipne tekme: "Danes sem prikazala dva res vrhunska skoka. To, da sem skakala prva med vsemi, je bila odlična taktična poteza trenerja. Skušala sem se odrezati, kot najbolje zmorem, in moram reči, da mi je zelo dobro uspelo, predvsem s finalnim skokom, ki je bil bolj sproščen."

Slovenke na Ljubnem le za Avstrijkami

Zadovoljen je bil tudi selektor Zoran Zupančič: "Na stopničke smo merili in jih imeli v načrtu za ta konec tedna že od začetka sezone. Predhodno smo menili, da so Avstrijke absolutne favoritinje, a danes so naša dekleta pokazala izredno delo, kar 'eksplodirale' so. To je tisto, kar se na ekipnih tekmah mora zgoditi, drugače je boj za stopničke skoraj nemogoč. Danes nam je za zmago zmanjkalo res malo."

V nedeljo posamična tekma
Poleg najboljših dveh Slovenk v svetovnem pokalu – Eme Klinec in Nike Križnar –, ki sta obe v "top 10", bodo za Slovenijo v nedeljskih kvalifikacijah nastopile še Špela Rogelj, Katra Komar, Jerneja Brecl, Maja Vtič, Jerneja Repinc Zupančič, Katja Markuta in Pia Mazi.

Skakalke so v petek zaradi premočnega vetra sicer ostale brez treninga in kvalifikacij, te bodo izpeljali v nedeljo neposredno pred posamično tekmo.


SMUČARSKI SKOKI (Ž) – SVETOVNI POKAL

LJUBNO OB SAVINJI

EKIPNA TEKMA

Končni vrstni red:            točke 
 1. AVSTRIJA                  1.008,7 
 Iraschko-Stolz/Kramer/Pinkelnig/Hölzl
 2. SLOVENIJA                 1.005,1 
 Križnar 92,0/94,0 m                  
 Rogelj  89,0/86,0                    
 Komar   83,5/82,0                    
 Klinec  88,5/89,0                    
 3. NORVEŠKA                    960,2 
 Ström/Björseth/Opseth/Lundby         
 4. NEMČIJA                     916,4 
 5. RUSIJA                      913,4 
 6. ITALIJA                     854,8 
 7. ČEŠKA                       797,5 
 8. FINSKA                      750,6 
Ekipno (Ž), po 1. seriji:       točke
 1. SLOVENIJA                   487,6
 2. AVSTRIJA                    477,0
 3. NORVEŠKA                    468,8
 4. RUSIJA                      441,5
 5. NEMČIJA                     441,4
 6. ITALIJA                     404,6
 7. ČEŠKA                       384,1
 8. FINSKA                      356,3
Slovenske skakalke navdušile pod Rajhovko