Na junijskih evropskih igrah sta blesteli Nika Križnar in Nika Prevc, ki sta bili na prvih dveh mestih na veliki skakalnici. Prevc je bila druga tudi na srednji napravi. Foto: www.alesfevzer.com
Na junijskih evropskih igrah sta blesteli Nika Križnar in Nika Prevc, ki sta bili na prvih dveh mestih na veliki skakalnici. Prevc je bila druga tudi na srednji napravi. Foto: www.alesfevzer.com

Poletna velika nagrada je bila popolnoma v znamenju Nike Križnar, ki je bila razred zase. 23-letna slovenska skakalka je zmagala kar na šestih od sedmih tekem, le na zadnji v Klingenthalu je za las morala premoč priznati reprezentančni in klubski kolegici Emi Klinec, in tako premočno slavila v skupnem seštevku pred Saro Takanaši. Razlika je bila na koncu kar 354 točk. Zanesljiva je bila tudi zmaga Slovenk v pokalu narodov, potem ko je bila skupno Nika Prevc četrta, Klinec peta, deseterico pa je ujela še mlada Ajda Košnjek.

"V bistvu je skoraj maksimum, kar lahko ekipa doseže. Sploh od dela, ki je bil stalno prisoten na tekmah. Dve tekmovalki sta imeli še nekaj težav. Taja Bodlaj se počasi vrača, Maja Vtič pa je še v postopku rehabilitacije. Nika Križnar je bila z odskokom najboljša in je zmagovala z rekordnimi prednostmi. Tako je že pred koncem osvojila rumeno majico in je šla lahko sproščeno v Klingenthal. Lepo je, ko dekleta tako zavzeto delajo in smo na koncu poplačani še z rezultati. Res je, da nas do zime čaka še kar nekaj dela, prehod na novo zimsko opremo in še nekaj sprememb pravil," je razumljivo zadovoljen Zupančič.

Peter Prevc in Ema Klinec državna prvaka

Peter Prevc (Triglav Kranj) in Ema Klinec (Norica Žiri) sta pod Šmarjetno goro v Kranju postala državna prvaka za poletno sezono.

Najstarejši od bratov Prevc je kljub nekaj težavam pri doskoku s 124,6 točke vodil že po prvi seriji (107 m) pred branilcem naslova Anžetom Laniškom (SSK Mengeš), ki je skočil 104,5 m in zbral 123,6 točke, tretji pa je bil svetovni prvak z velike skakalnice Timi Zajc (Ljubno BTC) s 104 m in 122,7 točke.

V finalni seriji se mesta na zmagovalnem odru niso spremenila. Najboljša sedmerica skakalcev je skočila z naletnega mesta nižje. Daljavo finala je sicer postavil Lovro Kos (Ilirija) s 106,5 m, a je zaradi slabšega doskoka končal na četrtem mestu. Zajc je po 105 m dolgem skoku zbral 257,7 točke, Lanišek je bil s pol metra daljšim skokom 2,8 točke uspešnejši, Prevc pa je nato Laniška ugnal za vsega pol točke ob enaki daljavi v finalu. S tem se je 31-letni Prevc po letu 2016 znova razveselil državnega naslova.

Pri skakalkah je bila Klinec s 103 in 108 m v obeh serijah prepričljivo najboljša, potem ko je v finalu skakala z zaletnega mesta nižje od konkurence. Zbrala je 258,3 točke. Srebro je osvojila Nika Prevc (Triglav Kranj) s 101,5 in 107 m ter 244,8 točke, bron pa Nika Križnar (Norica Žiri) s 100 in 103,5 m ter 233,8 točke.

V konkurenci mešanih ekip je slavila ekipa Norica Žiri z Emo Klinec, Niko Križnar, Marcelom Stržinarjem in Rokom Oblakom.

Križnar in Klinec imata zelo visoke cilje

Križnar je že na evropskih igrah, kjer so bili prvič na programu tekmovanja tudi skoki, osvojila zlato medaljo, potem pa je dominirala na poletni veliki nagradi. Pretekla zima se ji ni izšla po načrtih, potem ko je bila v sezonah predtem druga in prva v skupnem seštevku svetovnega pokala. Lani je imela kar nekaj zdravstvenih težav, na koncu pa je skupno zasedla deveto mesto. Toda zmagovalka petih tekem za svetovni pokal in dobitnica petih kolajn na velikih tekmovanjih je z izvrstnimi poletnimi predstavami napovedala zelo uspešno zimo: "Če je Nika pripravljena oziroma zdrava in vse deluje, kot mora, je ena najmočnejših v karavani. Lani si je v tem obdobju kar močno zvila gležnje, kar jo je oddaljilo. Imelo je posledice tudi v zimi. Imela je veliko željo po dokazovanju. Potem je imela še nekaj težav z boleznijo."

Preteklo zimo je bila najboljša Slovenka Klinec, ki je v svetovnem pokalu zasedla tretje mesto, v Vikersundu pa je postavila tudi svetovni rekord. Poleti se je posvetila rehabilitaciji kolena, je pa nato udarno zaključila veliko nagrado. Vrhunsko je skakala tudi zelo obetavna Prevc, ki je pobirala medalje na evropskih igrah, prav tako pa je na tekmah velike nagrade dokazala, da je vse bližje svetovnemu vrhu: "Ema se je lepo vrnila. Rehabilitacija je bila uspešna. Kljub temu je bila stalno prisotna, rehabilitacijo pa je opravila ločeno. Tudi ona ima letos zelo visoke cilje. Nika je pa mlada tekmovalka, ki ima še nekaj nihanj, a hkrati veliko kakovosti, kar je že dokazala. Ko bo dobila še nekaj več izkušenj, bo postala mirnejša in bo teh nihaj manj. Vsekakor je tudi ona kandidatka za najvišja mesta."

Ko si najboljši, te vsi kopirajo

"Velikokrat je poletje kar dober kazalnik za zimo. Vsekakor je, če so rezultati dobri, razpoloženje v ekipi bistveno boljše. Prinašajo neko svežino. Tudi lani smo poleti dobro delovali, a smo imeli potem pozimi kar nekaj težav. Imamo ustaljen ritem in način dela, na katerega poskušamo skakalke navajati, da so potem čim mirnejše in se lahko tem treningom prilagodijo. Vsekakor pa lahko nastanejo težave, saj se na iste stvari telo ne odzove vedno enako. Vedno pa je treba tudi nadgrajevati delo. Sama disciplina napreduje in, če si tako dober kot lani, te mogoče letos ne bo več v vrhu. Zato je treba ves čas spremljati in razmišljati, kaj boš naredil, da boš pred konkurenco. Medtem ko si najboljši, vsi drugi kopirajo tebe, kar smo opazili že nekajkrat. Seveda smo v treninge vnesli tudi nekaj novosti. Bistveno več natančnosti, vsekakor pa so vedno rezerve v opremi in sami pripravi. Težko je biti ves čas najboljši oziroma najbolje pripravljen. To je približno tako, kot če bi delavec vsak dan izboljšal svojo normo," je povedal Zupančič.

Na poletni veliki nagradi je bila Nika Križnar brez konkurence. Foto: EPA
Na poletni veliki nagradi je bila Nika Križnar brez konkurence. Foto: EPA

Do prvih tekem svetovnega pokala je še kar nekaj časa. Prva zimska postaja bo prvi decembrski konec tedna Lillehammer. "Imamo še kar lep čas, da se v miru pripravimo za zimo. Zdaj bo na vrsti še nekaj testiranj, prehod na zimsko opremo in ledeno smučino, bomo pa seveda nekaj časa namenili tudi za kakšno vzporedno dejavnost, da dekleta malce razvedrimo," je o načrtih za zaključek priprav pred sezono spregovoril slovenski selektor. Skakalke bodo večino časa trenirale v Kranju in Planici, načrtujejo pa tudi obisk Bischofshofna.

Tudi po neuspehih morajo ostati mirni

Na koncu pretekle sezone je blestela Ema Klinec, ki je osvojila turnejo Raw Air in na Norveškem tudi postavila nov svetovni rekord v poletih. Foto: EPA
Na koncu pretekle sezone je blestela Ema Klinec, ki je osvojila turnejo Raw Air in na Norveškem tudi postavila nov svetovni rekord v poletih. Foto: EPA

Temelj pred zimo je torej postavljen, obeti pa izvrstni. Glede na rezultate zadnjih zim so pričakovanja zdaj vedno najvišja. Lani, ko je reprezentanco spremljalo kar precej smole s številnimi težavami zaradi poškodb in bolezni, pa tudi s homogenostjo ekipe, je bilo zato precej nemira, ko ni šlo po načrtih in željah. Zdaj je zagon pred novo sezono po vseh dobrih poletnih rezultatih znova velik: "Mi smo odvisni od kakovosti skakanja. Delamo vedno po istem kopitu, če so skoki slabi, pa je vzdušje slabo. Tudi če je vreme lepo. Za slabe skoke ni vzrok vedno v delu, kdaj pač pride tako. Težko je biti neprestano na samem vrhuncu. Že dva skoka na treningu sta lahko težava, ko pač tekmovalka čustveno na to odreagira. V bistvu smo zaradi vseh teh rezultatov postali kar malenkost razvajeni in zelo težko prenašamo neuspeh. Tukaj se bomo morali še naučiti, postati mirnejši in sprejeti vse skupaj bolj življenjsko. Da ne bo reakcija tako drastična. Ostati moramo mirni in trenirati dalje. Že štiri leta smo pri vrhu, imamo način dela, ki mu moramo zaupati, in ne smemo iskati razlogov tam, kjer jih ni."

Zoran Zupančič veliko pričakuje tudi od Nike Prevc, ki je letos dopolnila 18 let. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zupančič veliko pričakuje tudi od Nike Prevc, ki je letos dopolnila 18 let. Foto: www.alesfevzer.com

"Tudi jaz sem slabe volje po slabih skokih. Takrat predvsem razmišljam o razlogih, zakaj pride do rušenja koordinacije. Vedno se sprašujem o ritmu, načinu treninga in mogoči preobremenitvi. Tukaj je pač treba zelo hitro zadeve analizirati in prilagoditi. Je pa res, da niso vedno razlogi samo v pristopu in načinu. Kot sem že rekel, telo kdaj ne odreagira po naših željah," je še dodal Zupančič, ki je pred petimi leti prevzel mesto glavnega trenerja slovenske reprezentance in jo zatem dokončno dvignil v svetovni vrh. Potem ko je lani odstopil, toda potem vseeno našel skupni jezik s SZS-jem, se je o njegovi menjavi veliko govorilo po svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici, toda na koncu so se odločili za nadaljevanje skupne poti, Zupančič pa si je med dolgoročne cilje zapisal tudi prihodnje olimpijske igre, ki bodo leta 2026 v Milanu in Cortini, oziroma skakalni del v Predazzu.

Ema Klinec in Peter Prevc državna prvaka