Po Wisli naslednja preizkušnja skakalke čaka na začetku novembra, ko bosta dve tekmi v Lillehammerju. Foto: www.alesfevzer.com
Po Wisli naslednja preizkušnja skakalke čaka na začetku novembra, ko bosta dve tekmi v Lillehammerju. Foto: www.alesfevzer.com

Glavni trener Zoran Zupančič visokih ambicij ne skriva. Slovenija je trenutno najmočnejša reprezentanca v ženski konkurenci skakanja na smučeh. Pretekla zima je bila izjemna, ko so premočno Zupančičeve varovanke osvojile pokal narodov. Odlične predstave so nadaljevale tudi v poletnem delu, kjer sta bili Urša Bogataj in Nika Križnar v skupnem seštevku velike nagrade na prvih dveh mestih, z lepo prednostjo pa je Slovenija slavila tudi v pokalu narodov.

"Če ocenjujem glede na poletno sezono, smo na super poti. Vedno nas sicer pred vstopom v zimo malce skrbi še oprema, ki jo v zadnjem obdobju testiramo pred prvimi zares zimskimi skoki. Tukaj se testirajo tudi čevlji in dresi. To nekatere tekmovalke veliko lažje sprejemajo, nekatere pa imajo malenkost več težav, ampak ocenjujem, da v začetek vstopamo še močnejši kot lansko sezono," je povedal Zupančič, ki je v ekipo za Wislo uvrstil Bogataj, Križnar, Emo Klinec, Niko Prevc, Katjo Komar in Nejko Repinc.

Prenos obeh tekem iz Wisle boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Ema Klinec bo v Planici branila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici, Nika Križnar bron na veliki, Slovenke pa tudi srebro z moštvene preizkušnje v Oberstdorfu. Foto: www.alesfevzer.com
Ema Klinec bo v Planici branila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici, Nika Križnar bron na veliki, Slovenke pa tudi srebro z moštvene preizkušnje v Oberstdorfu. Foto: www.alesfevzer.com

Na skakalnici Adama Malysza bodo preizkušnje na ledeni smučini in plastičnem doskočišču. Kvalifikacije bodo v petek ob 14.00, sobotna tekma bo ob 12.00, ob isti uri bo tudi nedeljska, uro predtem pa še kvalifikacije zanjo. Slovenska ekipa ima visoke cilje. Bogataj, aktualna olimpijska prvakinja, je bila poleti drugič najboljša v skupnem seštevku velike nagrade, v katerem je drugo mesto zasedla Križnar, ki je bila druga tudi v razvrstitvi svetovnega pokala olimpijske zime.

Dobitnica velikega kristalnega globusa v sezoni 2020/21 je v zadnjem obdobju okrevala po poškodbi gležnja, je pa bila rehabilitacija uspešna in pravočasna: "Poškodba je prišla ob nepravem času. Manjša njena napaka pri treningu. Malenkostna nerodnost. Spotik. Temu se ne moremo izogniti. Pač smo le toliko na terenu. Nika je velika borka. Res je zaradi tega malce izgubila, a zdaj, ko je noga v redu, je nazaj in mislim, da je že zelo blizu. Zelo hitro pridobiva, kar je v tistih treh tednih rehabilitacije oziroma počitka brez skokov izgubila."

Nika Prevc četrta močna adutinja

Le na dveh tekmah svetovnega pokala pretekle zime ni bilo na stopničkah nobene Slovenke. Poleg Bogataj in Križnar, ki sta se obe iz Pekinga vrnili s po dvema olimpijskima medaljama, se je lani na najvišjo povzpela tudi Klinec, ki bo v Planici branila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici. Vse tri sodijo v svetovni vrh in bodo kandidatke za najvišja mesta na vsaki tekmi, vse bolj pa se v ospredje po besedah Zupančiča prebija tudi Prevc: "Po zadnjih skokih ocenjujem, da bo Nika zelo konkretno napadla deseterico ali celo višja mesta. Seveda so to napovedi, ki jih lahko dam samo po poletni sezoni in zadnjih treningih."

Skakalke bodo letos nastopile na 26 posamičnih tekmah svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Skakalke bodo letos nastopile na 26 posamičnih tekmah svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Ocenjujem, da so vse tekmovalke sposobne priti v vrh svetovnega pokala in od tega ne odstopa. Takšen je tudi pristop celotne ekipe. Močni smo, če na ta način pristopamo. Zaradi tega ostaja ekipa tudi tako povezana.

Zoran Zupančič

"Tudi mladinke imajo za sabo zelo lepo sezono. Lahko smo zadovoljni z delom mladinske reprezentance s trenerjema Stanetom Balohom in Jurijem Tepešem. Prav tako na njihovih tekmovanjih ta dekleta pobirajo vse, kar se da. Za prihodnost res ni skrbi. Moramo samo lepo peljati po neki pametni poti naprej, da vključujemo vse njihove dejavnosti, ki so pač določene v teh letih. To je kompletna osebnostna vzgoja in vzporedno dvojna kariera – športna in izobraževala, da športnik lahko lepo doraste. Res je, da nekatere tekmovalke pridejo v sam vrh prej. Mogoče preostale še niso tako blizu, kot je recimo Nika Prevc, je pa seveda treba delati z njimi. Tekmovalke so v neki fazi rasti, kar zelo ruši koordinacijo na skakalnici. Na koncu se ukvarjamo z res malenkostmi. Ni nam lahko, ampak tukaj moramo dati tisto oporo, da krizo teh hitrih rasti premagajo in imajo na voljo vse konstantne treninge, da se v sami koordinaciji in tehniki ne izgublja preveč," je dodal glavni slovenski trener.

Dva vrhunca zime bosta v Sloveniji. Najprej bo na novega leta dan na Ljubnem sklep silvestrske turneje. V drugi izvedbi tekmovanja se je prizorišču v Zgornji Savinjski dolini pridružil še Beljak. Najpomembnejše tekme bodo seveda na svetovnem prvenstvu, ki bo prvič v Sloveniji. V Planici se bodo skakalke borile za štiri komplete medalj. Poleg posamičnih preizkušenj na srednji in veliki skakalnici bosta še ekipna tekma in mešana moštvena tekma, kjer nastopata po dve ženski in dva moška. Križnar in Bogataj sta v Pekingu skupaj s Petrom Prevcem in Timijem Zajcem na tovrstni preizkušnji osvojili olimpijsko zlato.

V mislih tudi svetovni rekord

  SPORED                               
     5.-6. 11.: Wisla                  
     3.-4. 12.: Lillehammer            
    9.-10. 12.: Titisee Neustadt       
   28.-29. 12.: Beljak                 
 31. 12.-1. 1.: Ljubno                 
      7.-8. 1.: Saporo                 
    13.-15. 1.: Zao                    
    28.-29. 1.: Hinterzarten           
      3.-5. 2.: Willingen              
    11.-12. 2.: Hinzenbach             
    18.-19. 2.: Rašnov                 
---------------------------------------
  21. 2.-6. 3.: Planica,               
                svetovno prvenstvo     
---------------------------------------
    11.-12. 3.: Oslo                   
    14.-16. 3.: Lillehammer            
        24. 3.: Lahti                  

"Domača prizorišča so vedno dobrodošla. Na Ljubnem, ko pridemo pred domače gledalce, začutimo neko posebno energijo. Nekako se potem ta recimo sproščen pristop in motiv vidita oziroma izkažeta tudi na skakalnici, ker vedno doma dobro nastopamo. Pričakujemo, da bomo na tem prizorišču v Planici prav tako in da se bodo dekleta na dan svetovnega prvenstva zbudile prave in nasmejane," je povedal Zupančič, ki je med cilje ob medaljah na svetovnem prvenstvu in zmag na turnejah zapisal tudi svetovni rekord. Uradnega ima na tekmah svetovnega pokala Križnar, ki je v Willingenu pristala pri 151 metrih, bodo pa marca v Vikersundu izpeljali prvo žensko tekmo na letalnicah. Preizkušnja sicer ne bo štela za svetovni pokal, toda pričakovanja deklet pred letalnim debijem so seveda velika.

"Cilji so jasni in so zelo visoki. Ne skrivamo, da želimo medaljo na vsaki tekmi svetovnega prvenstva. Zavedamo se, da so na velikih tekmovanjih mogoča tudi presenečenja. Naredili bomo vse, da bomo takrat dobro pripravljeni in pridemo z nekim tekmovalnim ritmom. Upam, da bodo dekleta zdrava in potem se sezone ne bojim. Seveda ne skrivam tudi preostalih ciljev. Prvi, ki se bo izkazal po dobrem delu celotne ekipe, je ponovna zmaga v pokalu narodov. In še veliko preostalih. Recimo turneje. Lani smo silvestrsko za las izgubili. Tudi turneja Raw Air in seveda dekleta po tihem razmišljajo o poletih, kjer nas zanima svetovni rekord," je bil jasen Zupančič.