Stefan Kraft je v zadnji skupini komaj zadržal avstrijsko prednost, ki je pred njegovim skokom znašala več kot 16 točk. Foto: EPA
Stefan Kraft je v zadnji skupini komaj zadržal avstrijsko prednost, ki je pred njegovim skokom znašala več kot 16 točk. Foto: EPA

Obeti pred prvo moštveno preizkušnjo so bili odlični. Apetite je slovenski četverec dvignil z zelo dobrimi skoki v petkovih kvalifikacijah pred nedeljsko tekmo, ki so jih vsi končali med osmerico, in v poskusni seriji, ko so zbrali največ točk med vsemi reprezentancami, toda na ekipnih preizkušnjah se vsaka napaka pozna. Slovenija, ki je lani v Zakopanah z isto postavo prepričljivo zmagala, jih je predvsem v prvi seriji naredila preveč. Zadržan je bil že začetek Kosa, v tretji seriji pa se je v zahtevnih pogojih ponesrečil poskus Zajcu. Oba sta v finalu bolje opravila svoje delo, a je Timi tudi v drugo izgubil proti neposrednim tekmecem za stopničke. Prevc in Lanišek sta bila obakrat zelo dobra. "Znamo precej bolje, a znali smo tudi že precej slabše. Nekje solidno in upam, da na naslednji ekipni tekmi pokažemo še kaj več,” je tekmo opisal Lanišek.

Končni vrstni red:               točke
 1. AVSTRIJA                    1151,5
 Tschofenig/Hayböck/Fettner/Kraft     
 2. POLJSKA                     1150,5
 Stoch/Žyla/Wasek/Kubacki             
 3. NEMČIJA                     1144,4
 Eisenbichler/Raimund/Geiger/Wellinger
 4. SLOVENIJA                   1117,7
 Kos/P. Prevc/Zajc/Lanišek            
 5. NORVEŠKA                    1113,4
 6. FINSKA                      1015,5
 7. ZDA                          873,3
 8. ČEŠKA                        778,4

Avstrija, ki vodi v pokalu narodov, je 35. ekipno zmago dosegla v postavi Daniel Tschofenig, Michael Hayböck, Manuel Fettner in Stefan Kraft. Po sedmih skokih se je na napravi Wielka Krokiew zdelo, da je boj že odločen, toda Kraft je stežka zadržal prednost. Na koncu je za točko zaostala Poljska, za katero so skakali Kamil Stoch, Piotr Žyla, Pawel Wasek in Dawid Kubacki. Nemčija – Markus Eisenbichler, Philipp Raimund, Karl Geiger in Andreas Wellinger – je zbrala 7,1, Slovenija, ki je imela 4,3 točke več od pete Norveške, pa 33,8 točke manj.

“Prva ekipna tekma je za nami, mogoče ne po naših željah glede na raven skakanja, ki smo jo do zdaj kazali. Želeli smo si vsaj zmagovalnega odra, oz. tudi zmago, a se ni izšlo. Mogoče malo smole z razmerami, kakšen skok tudi z manjšo napako in v tej izenačeni konkurenci zelo hitro padeš na četrto mesto. Nič, glave gor, za jutri se pripravimo, da popravimo vtis,” je povedal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

Ponesrečen skok Zajca v zahtevnih razmerah

Kos je začel s 123,5 m, s čimer je bil v svoji skupini peti z 20,4 točke zaostanka za vodilno Poljsko, ki jo je s 134,0 m na prvo mesto popeljal Stoch. Domači četverici je priboril 0,4 točke prednosti pred Avstrijo, za katero je nastopil zmagovalec petkovih kvalifikacij Tschofenig.

Peter Prevc je v drugi seriji pristal pri 131,5 m. Imel je tretji dosežek skupine, Slovenija pa je priborila eno mesto, potem ko je precej po slabšem skoku Kristofferja Eriksena Sundala izgubila Norveška. Prevc je zmanjšal zaostanek za Nemčijo, 26,1 točke pa je po polovici prve serije Slovenija zaostajala za vodilno Poljsko, ki je prednost pred Avstrijo malenkost povišala.

Slovenski skakalci četrti na ekipni tekmi
Po prvi seriji:                  točke
 1. POLJSKA                      579,8
 2. AVSTRIJA                     576,9
 3. NEMČIJA                      564,8
 4. NORVEŠKA                     558,6
 5. SLOVENIJA                    547,6
 6. FINSKA                       517,2
 7. ZDA                          438,8
 8. ČEŠKA                        390,6
 9. ROMUNIJA                     352,3

Zajc ni imel sreče z razmerami. Ob močnem vetru v hrbet je skočil le 121,0 m. Dobil je veliko dodatnih točk, a je še več izgubil z daljavo. Imel je šesto oceno skupine. Tako je Slovenija znova padla na peto mesto. Prehitela jo je Norveška, Nemčija pa ji je pobegnila na 27,5 točke. Fettner je medtem popeljal Avstrijo v vodstvo.

Lanišek je imel s 135,0 m tretji dosežek četrte skupine. Malce boljša sta bila le Kubacki, ki je Poljsko vrnil v vodstvo, in Norvežan Halvor Egner Granerud. 2,9 točke je znašala prednost Poljakov pred Avstrijo, 15 pred Nemčijo in 21,2 pred Norveško. Slovenija je po polovici tekme zaostala že 32,2 točke, kar je pomenilo, da je boj za zmago že izgubljen.

Nemci napad stopničk Prevca zlahka ubranili

Drugi skok Kosa je bil precej boljši (132,0 m). Tokrat je imel tretji dosežek skupine. Skoraj deset metrov je bil daljši od Mariusa Lindvika, tako da je Slovenija prehitela Norveško. Čeprav je Eisenbichler pristal pri 140,0 m, je Nemčija prednost povišala le za 1,4 točke, saj je imel nekdanji svetovni prvak zelo dobre razmere. Znova je bil dober Tschofenig, ki je vrnil Avstrijo na prvo mesto.

Zajc: Če nimaš sreče, je težko v takih razmerah
Zaključek ekipne tekme v Zakopanah

Vrhunsko je delo v finalu opravil Prevc, ki je bil s 135,5 m znova tretji v skupini, toda veliko je najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov pridobil proti Sundalu in Raimundu. Slovenija je Norveški pobegnila na 21,6 točke, Nemčiji pa se je približala na 11,8. Hayböck je v boju z Žylo avstrijski prednosti pred Poljsko dodal še eno točko.

Zajc je popravil svoj dosežek iz prve serije. V drugo je skočil 131,0 m, kar je bil četrti rezultat skupine, toda Geiger je nemško prednost povečal za 12,3 točke. Precej je norveški zaostanek za Slovenijo stopil Johann Andre Forfang, ki je zbral 11,9 točke več od Zajca. V obračunu za prvo mesto je Fettner v boju z Wasekom pridobil odločilno prednost. Avstrija je pred zadnjimi skoki Poljski pobegnila na 16,1 točke.

Lanišek je imel četrti dosežek skupine, potem ko je v finalu pristal pri 129,0 m. Zadržal je prednost pred Norveško, potem ko je Granerud znova nastopil odlično. Wellinger je še povečal nemško prednost, izjemno razburljiv pa je bil dvoboj za prvo mesto. Kubacki je v zahtevnih razmerah skočil 127,5 m, Kraft pa je bil štiri metre krajši. Zanesljivo vodstvo po sedmih skokih je svetovni rekorder komaj zadržal, saj je na koncu Avstrija zmagala le za točko.

V nedeljo v Zakopanah posamična tekma

Skok Petra Prevca v drugi seriji ekipne tekme v Zakopanah

Naslednja ekipna preizkušnja bo 4. marca, ko se bodo skakalci pomerili za žlahtne snežinke na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici. V svetovnem pokalu bosta še dve. Najprej bo na sporedu v Lahtiju, za konec zime pa še enkrat pod Poncami, ko bo moštvena preizkušnja tudi v poletih.

V Zakopanah bo v nedeljo ob 16.00 13. posamična tekma sezone. Prvič bo v tej zimi nastopilo sedem orlov, saj ima v tej periodi Slovenija dodatno kvoto. Poleg četverice z ekipne preizkušnje bodo skakali še Žiga Jelar, Domen Prevc in debitant v svetovnem pokalu Rok Masle. Neposredni prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

SkakalecPoskusna serijaPrva serijaDruga serija
Lovro KOS128,0 m123,5 m132,0 m
Peter PREVC126,0 m131,5 m135,5 m
Timi ZAJC136,5 m121,0 m131,0 m
Anže LANIŠEK131,5 m135,0 m129,0 m
Štirje Slovenci med 10, Matija Vidic tretji

Matija Vidic je na tekmi celinskega pokala v Saporu prvič v tej konkurenci osvojil stopničke. Na olimpijski skakalnici Okurajama je zmago slavil Norvežan Sondre Ringen, Vidic pa je zasedel tretje mesto. Med najboljšo deseterico so od Slovencev končali še Žak Mogel, Tilen Bartol in Mark Hafnar.