Jurij Tepeš je več kot desetletje skakal v svetovnem pokalu. Na velikih tekmovanjih je dobil dve ekipni medalji, zmagal pa je na dveh tekmah svetovnega pokala. Obakrat v Planici. Foto: www.alesfevzer.com
Jurij Tepeš je več kot desetletje skakal v svetovnem pokalu. Na velikih tekmovanjih je dobil dve ekipni medalji, zmagal pa je na dveh tekmah svetovnega pokala. Obakrat v Planici. Foto: www.alesfevzer.com

Zupančič se je po šestih izjemno uspešnih letih, ko so slovenske skakalke, kot je sam dejal, pod njegovim vodstvom osvojile praktično vse, kar se v skokih da osvojiti, odločil za konec sodelovanja s SZS-jem. "V šestih letih sem s člansko vrsto doživel veliko lepega, dosegel vse, kar se osvojiti da v smučarskih skokih. Vesel sem, da smo dosegli veliko uspehov, da lahko potegnemo črto, da je krog sklenjen. Reprezentanco zapuščam v zelo dobrem stanju, tudi podmladek je odličen, tako da se pot mojega naslednika lahko nadaljuje," je na novinarski konferenci v uvodu dejal Zupančič, ki je bil na čelu slovenske ženske vrste od leta 2018.

Sorodna novica Zupančič zapušča skakalke, novi trener naj bi bil Tepeš

V tem času so slovenski ženski skoki dosegli praktično vse mejnike. Pod njegovim vodstvom so Slovenke osvojile pokal narodov (v sezoni 2021/22), v svetovnem pokalu so slavile 18 posamičnih zmag (od skupno 20), Nika Križnar (2020/21) in Nika Prevc (2023/24) pa sta si priskakali velika kristalna globusa.

Ob tem je Uršo Bogataj popeljal na olimpijski prestol (Peking 2022), Emo Klinec do svetovnega naslova v Oberstdorfu 2021, Niko Križnar pa tudi do bronastih kolajn na OI 2022 in nordijskem SP 2021. Po koncu olimpijske zime 2021/22 je sicer že podal svoj odstop, vendar si je čez nekaj časa premislil in kljub vsemu ostal selektor.

Naslednik stopa v velike čevlje

Kot je razkril na novinarski konferenci, se je Zupančič že pred časom odločil, da ne bo več nadaljeval na čelu reprezentance: "Že v Planici na finalu sezone sem vedel in se odločil, da bo to moja zadnja tekma na mestu glavnega trenerja slovenske reprezentance."

"Tisti, ki bo prišel za Zoranom, bo stopil v res velike čevlje. A hkrati bo dobil v roke ekipo, ki je najboljša na svetu," je ob tem dodal Pogorelčnik in se dosedanjemu selektorju zahvalil za opravljeno delo, ki je ob tem tudi potrdil, da bo Tepeš zdaj prevzel to vlogo, kar je TV Slovenija poročala že v torek.

Pod Zupančičevim vodstvom sta Nika Križnar in Nika Prevc dobili velika kristalna globusa. Foto: BoBo
Pod Zupančičevim vodstvom sta Nika Križnar in Nika Prevc dobili velika kristalna globusa. Foto: BoBo

"Šport je lep, a pogosto tudi težek. Jaz sem skušal biti do celotne ekipe pošten, spoštljiv, velikokrat sem bil tudi starševski, naša povezava z dekleti je bila močna in nikdar mi ni bilo vseeno, kaj se dogaja s tekmovalkami. Na stopnji, ko so uspehi največji, je na eni strani veselje, na drugi pa tudi razočaranje. V tekmovalke je bilo vloženo veliko energije, da smo lahko vlekli voz celotne ekipe," je o razlogih za odhod povedal Zupančič.

Tepeš je dobro delal tudi z Niko Prevc

"Zaradi vseh napetosti, ki jih prinese vrhunski šport, sem si nabral tudi nekaj zdravstvenih težav, ki sem jih v preteklosti ignoriral, zaradi dela pa sem ignoriral tudi marsikaj drugega. Posvetila je rumena lučka in moram se malenkost ustaviti," je nadaljeval, o svojem nasledniku pa dodal: "Morda se bo Jurij bolje znašel v družbi novinarjev, kot sem se jaz. Vsekakor je pridno nabiral izkušnje z mladimi, dobro je delal tudi z Niko Prevc, in ne dvomim, da mu ne bi šlo dobro."

"Super je, ko narediš svoje delo. Slovo pa je vedno težko," je za konec povedal 48-letni Zupančič na vprašanje o tem, s kakšnimi občutki se poslavlja z vrha. Za zdaj še ne ve, ali sodelovanje s krovno slovensko zvezo nadaljeval v kakšni drugi vlogi ali ne: "Pogovarjamo se, nekaj ponudb je bilo, sam se bom poskušal v najboljši meri odločiti za naprej. Najprej moram pogledati nase in na svojo družino. Kakšna bo odločitev, pa bo jasno v bližnji prihodnosti."

Tepeš bo vodil smučarske skakalke