Glavni trener Robert Hrgota je zadovoljen s skoki Timija Zajca v zadnjem obdobju. Foto: BoBo
Glavni trener Robert Hrgota je zadovoljen s skoki Timija Zajca v zadnjem obdobju. Foto: BoBo

"Takoj po novoletni turneji smo naredili sistemski načrt, ki omogoča, da imamo v času, ko del ekipe potuje na tekme svetovnega pokala, vedno enega trenerja doma. Fantje, ki so doma, trenirajo z Janijem Grilcem. Tako je bilo tudi zdaj s Timijem, ki se je po turneji priključil nazaj v pogon. Naredili smo program, ki ga bo izpeljal do Willingena. Zdi se mi, da v redu dela, da se dobro ujamemo. Timi se potem v ekipo vrača v Willingen. Sistem je dobro vpeljan. Dobro je, da lahko tako izpeljemo, da je nekdo doma, ki nadziran treninga, smo pa ves čas v povezavi z njim, tako da lažje teče," je povedal glavni trener Robert Hrgota.

V Lahti torej potujejo Anže Lanišek, ki se na Finsko odpravlja na krilih drugega mesta v Zakopanah, Tilen Bartol, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in vsi trije bratje Prevc, Peter, Cene in Domen. Na napravi Salpausselkä bodo v petek najprej kvalifikacije (18.00) za nedeljsko posamično tekmo (16.00), v soboto pa bo znova na sporedu ekipna preizkušnja (16.15). Slovenija je bila na zadnji moštveni tekmi v Zakopanah četrta, lani pa je v Lahtiju osvojila drugo mesto. Ob Lanišku, ki se je lani iz finskega nordijskega središča vrnil s četrtim in desetim mestom (petkova tekma je zamenjala odpovedano iz Ruke), so na ekipni tekmi skakali še Peter in Cene Prevc ter Timi Zajc.

Namesto koga bo Zajc odpotoval v Willingen, se Hrgota še ni odločil. Sprejel jo bo glede na rezultate in kdo morda potrebuje nekaj odmora. Foto: EPA
Namesto koga bo Zajc odpotoval v Willingen, se Hrgota še ni odločil. Sprejel jo bo glede na rezultate in kdo morda potrebuje nekaj odmora. Foto: EPA

Hrgota razmišljal, da bi Zajca peljal že v Lahti

20-letni skakalec ljubenskega kluba se bo svetovnemu pokalu znova pridružil naslednji teden, ko se bo karavana ustavila v Willingenu. Nazadnje je med skakalno elito nastopil na svetovnem prvenstvu v poletih, a je Planico tedaj zapustil po prvem tekmovalnem dnevu. Po aferi z izjavami po prvih dveh serijah posamične tekme je bil namreč izključen iz reprezentance, po prvenstvu pod Poncami pa je mesto glavnega trenerja Gorazda Bertonclja zasedel Hrgota, ki je kmalu dejal, da bo Zajc znova del reprezentance, ko bodo njegovi skoki na ustrezni ravni. Na državnem prvenstvu bi si že lahko priboril nastop na novoletni turneji, a je bil tedaj daleč od preboja v ekipo za tradicionalni vrhunec zime, saj je bil šele deseti.

"V torek smo imeli skupen kondicijski trening, v sredo pa bomo še skupaj skakali. Moram reči, da Timi trenutno zelo dobro dela. Glede na raven njegovih skokov sem mislil že, da bo šel v Lahti. Če smo se sistemsko odločili, da se vrne za Willingen, sem rekel v redu, ne bomo prehitevali. Je pa trenutno ta raven tako visoka, da gre brez težav nazaj v svetovni pokal," je o Zajčevi pripravljenosti dodal Hrgota, ki je sprva razmišljal, da bi mladeniča preizkusil v celinskem pokalu, a so njegovi skoki tako dobri, da je pripravljen za višjo raven: "Ni bilo potrebe, ker je dobil nazaj samozavest in tisto sproščenost. Predtem je to manjkalo, saj je bila glava polna, ko so se stvari nabrale. Zdaj je končno pomirjen in popolnoma osredotočen. Zelo dobro sodeluje in deluje, tako da gre neposredno na svetovni pokal."

Zajc je v karieri šestkrat stopil na oder za zmagovalce, v Willingenu je do zdaj dvakrat končal med deseterico, na ekipni tekmi leta 2019 pa skupaj s Petrom Prevcem, Jernejem Damjanom in Anžetom Semeničem zasedel tretje mesto. Foto: EPA
Zajc je v karieri šestkrat stopil na oder za zmagovalce, v Willingenu je do zdaj dvakrat končal med deseterico, na ekipni tekmi leta 2019 pa skupaj s Petrom Prevcem, Jernejem Damjanom in Anžetom Semeničem zasedel tretje mesto. Foto: EPA

Na petih tekmah zbral 43 točk

Zajc je trenutno 42. tekmovalec skupne razvrstitve. Nastopil je na petih tekmah, na katerih je skupaj zbral 43 točk, na dveh je ostal brez njih. Najboljši je bil prav na zadnji, na kateri je skakal, v Nižnem Tagilu, ko je končal na desetem mestu. Rezultati ob vstopu v predolimpijsko zimo niso bili po pričakovanjih. Gre za skakalca, ki je bil zadnje sezone ob Petru Prevcu najboljši slovenski tekmovalec in meri precej višje. Lansko sezono je zaključil s tretjim mestom v Lillehammerju, skupno je bil na 14. mestu za Petrom Prevcem drugi najboljši Slovenec, v seštevku poletov pa je bil celo drugi. Sezono poprej, ko je v Oberstdorfu na poletih tudi dosegel krstno zmago, je bil v razvrstitvi svetovnega pokala na devetem mestu najuspešnejši slovenski orel.

Z nemško napravo Mühlenkopfschanze, ki je z rekordom 152,0 m (v lasti ga imata Janne Ahonen in Jurij Tepeš) največja velika skakalnica na svetu, se bo končala trenutna perioda svetovnega pokala. Torej bo Hrgota lahko v Willingen še popeljal sedem skakalcev – kvoto je predtem priboril Bartol –, v Klingenthalu, ki sledi, pa bo Slovenijo znova zastopala šesterica. Za naslednjo periodo so se tri dodatne kvote delile le v Innsbrucku, kjer sta bili na sporedu dve tekmi celinskega pokala. Zelo dobro je nastopil Lovro Kos, a za las ostal za trojico, ki je kvoto priborila Avstriji, Poljski in Švici.

SP v Oberstdorfu brez gledalcev

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Oberstdorfu (23. 2.-7. 3.) bo potekalo brez gledalcev. Prireditelji so sprva želeli ogled tekem omogočiti vsaj manjšemu številu gledalcev (2000 na tekaških in 2500 na skakalnih tekmah), a so se zaradi zaostrenih koronskih razmer odločili, da bodo tribune ostale prazne.