Zoran Zupančič je dekleta popeljal v samo svetovni vrh. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Zoran Zupančič je dekleta popeljal v samo svetovni vrh. Foto: Smučarska zveza Slovenije

"Punce so garale do konca. Res smo na koncu izgubili bitko za pokal narodov, ampak veliki kristalni globus nam je na koncu prinesel vsem orošene oči in veliko zadovoljstva. To je nekaj najtežjega v sezoni, kar se lahko doseže," je dejal Zupančič.

"Vse čestitke dekletom za vse osvojene rezultate v pretekli sezoni. Na visoki ravni smo bili od junija naprej, gladko zmagali tudi poletni grand prix, na svetovnem prvenstvu smo bili tudi najboljša ekipa. Če bi točke s svetovnega prvenstva šteli v skupni dosežek, lahko po vsem tem ocenim, da smo bili letos najboljša ekipa tudi, če nismo zmagali v pokalu narodov," je povedal Zupančič na virtualni novinarski konferenci.

Nika Križnar iz Rusije domov prinesla veliki globus

Uspeh za uspehom
Prvi vrhunec sezone je bil Oberstdorf, kjer je Ema Klinec osvojila naslov svetovne prvakinje na srednji skakalnici, Nika Križnar je bila tretja na premierni, zgodovinski preizkušnji na veliki skakalnici, ekipno preizkušnjo pa je Slovenija končala na drugem mestu.

Sezona se je sklenila na najlepši možni način s skupno zmago Križnarjeve, ki je dobila boj za skupni seštevek sezone svetovnega pokala za premierni veliki kristalni globus, ter z drugim mestom slovenskih skakalk v razvrstitvi pokala narodov. Več točk kot Slovenke so v celotni sezoni zbrale le Avstrijke.

Za Emo Klinec je naporna sezona. Vesela je, da je na svetovnem prvenstvu sama sebi dokazala, da se da. Za naprej ima predvsem cilj, da že poleti trdo prime delo in svojo stalnost dvigne na takšno raven, da bo lahko novo olimpijsko sezono izpeljala z vrhunskimi rezultati. S tem bo mogoče lahko tudi sama v boju za skupno zmago. A se noče uvrščati v ožji krog kandidatk. "Niki res spoštovanje, je mlada, da je zdržala ves ta pritisk. Če združiva moči, bo mogoče za obe v naslednji sezoni celo bolje, je pa težko napovedati, ker je še dolga pot do tja."

"Jokali smo, ko je bilo hudo in ko je bilo lepo."
Vtise po živčnem finalnem dejanju sezone je predstavila tudi nova slovenska nosilka velikega kristalnega globusa, 21-letna skakalka iz malega hribovskega kraja Delnice v Poljanski dolini. Vtisov je veliko, glava po naporni poti domov polna vsega, občutki mešani, tako da bo potrebovala še vsaj dva dneva, da bo pogledala tekme za nazaj in začela dojemati, kaj je dosegla.

"Sem pa že velikokrat danes prijela ta globus v roke, je nekaj najboljšega, dejansko so se mi uresničile sanje, bolje ne bi moglo biti, brez takšne ekipe ne bi zmogla, to nam je uspelo kot ekipi," je med drugim povedala Križnarjeva. Skakalka verjame, da jim bo v prihodnji sezoni uspel tudi boj za zmago v pokalu narodov. "Sezona je bila lepa, hkrati naporna, jokali smo, ko je bilo hudo in ko je bilo lepo."

Snidenja z domačimi je bila zelo vesela: "Mami mi je takoj rekla, da je jokala od sreče. Lepo jih je bilo videti, na koncu, ko prideš domov, je objem domačih zlata vreden."