Dobitnica velikega kristalnega globusa ‒ Nika Križnar! Foto: EPA
Dobitnica velikega kristalnega globusa ‒ Nika Križnar! Foto: EPA
Sorodna novica Veliki kristalni globus za Niko Križnar!

Na zadnji tekmi svetovnega pokala je 21-letnica iz Delnic v Poljanski dolini osvojila tretje mesto, kar ji je v tekmi z eno samo serijo zadoščalo, da je kot prva slovenska smučarska skakalka osvojila veliki kristalni globus.

V prvem odzivu po zmagi je povedala, da je bila tekma, na katero je komaj čakala, zelo lepa, čeprav je bila odpovedana.

Niki Križnar so se uresničile sanje

"Dva dni prej sem izgubila rumeno majico. Ampak vseeno mi jo je uspelo obdržati, čeprav je bila odpovedana druga serija. Čakanje je bilo najbolj mučno na vrhu. Ko se je zaključilo čakanje, smo bili tako veseli. Čustveno, zelo." Dodala je: "V bistvu sem bila bolj živčna na manjši skakalnici, ko sem še vodila. Danes pa sem si sama pri sebi rekla, da moram uživati, ker pridejo, kadar uživam, tudi dobri skoki, in v bistvu ne morem verjeti, da mi je uspelo. Hvala celi ekipi, ker me močno močno podpira."

Nika Križnar v objemu reprezentančnih kolegic. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Nika Križnar v objemu reprezentančnih kolegic. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Najboljše skakalke to sezono  na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Najboljše skakalke to sezono na zmagovalnem odru. Foto: EPA

Napeto je bilo vse do konca. Japonka Sara Takanaši, vodilna pred zadnjo tekmo, je na današnji tekmi osvojila sedmo mesto, kar jo je v skupnem seštevku potisnilo za Niko Križnar. V Čajkovskem je zmagala Avstrijka Marita Kramer. Obema je Križnarjeva tudi čestitala: "Moram čestitati Sari in Mariti Kramer za vrhunske skoke. Marita je pokazala, da je res v vrhunski formi. Sari Takanaši čestitam za vrhunsko borbo, res je bilo tesno. Na koncu je prišlo do tega in v rokah držim tako težek pokal, da me že malo roka boli (smeh)."

"Sanje so se mi uresničile, zelo sem vesela, da mi je uspelo tisto, kar sem si želela," pa je povedala za Val 202.

Nika Križnar po osvojitvi velikega kristalnega globusa
Nika Križnar po osvojenem velikem kristalnem globusu
Nika Križnar zaslužila dobrih 40.000 evrov

Skupna zmagovalka svetovnega pokala v smučarskih skokih Nika Križnar je z nagradami na 17 tekmah v tej sezoni zaslužila 40.378 evrov. Na drugem mestu po zaslužku je Avstrijka Marita Kramer, ki je dobila 40.002 evra, tretja pa je Japonka Sara Takanaši (35.794 evrov).

Med slovenskimi skakalkami je Ema Klinec po zaslužku v svetovnem pokalu na šestem mestu (22.827 evrov), na tem mestu je končala tudi po dosežkih to zimo, Urša Bogataj je 13. (9415), Špela Rogelj 18. (7585), Jerneja Brecl 21. (4789) in Katra Komar 29. (1547).

Križarjeva že na uvodni tekmi v Ramsauu začutila, da je lahko globus njen