Severni sij nad Narvikom (fotografija iz leta 2008). Foto: EPA
Severni sij nad Narvikom (fotografija iz leta 2008). Foto: EPA

Norveška ima dolgo zgodovino prirejanja svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju, še nikoli prej pa ni organizirala alpskega. Narvik leži več kot 300 kilometrov severno od arktičnega kroga in ima okoli 22 tisoč prebivalcev. Doslej še ni gostil tekem svetovnega pokala, a je leta 2020 priredil mladinsko svetovno prvenstvo.

"To je zgodovinski dan za norveško alpsko smučanje. Svetovno prvenstvo je eden največjih svetovnih športnih dogodkov, ki si ga ogledajo milijoni po vsem svetu. Norveška je že dolgo priznana kot vrhunska alpska država in bo končno lahko gostila tudi svetovno prvenstvo," je dejala predsednica norveške smučarske zveze Tove Moe Dyrhaug.

Smrekar ostaja član predsedstva FIS-a

Enza Smrekarja, predsednika Smučarske zveze Slovenije (SZS), so na kongresu v Reykjaviku vnovič izvolili za člana predsedstva Mednarodne smučarske zveze (FIS). Za Slovenca bo to že tretji mandat na tej funkciji, prvič so ga izvolili junija leta 2021, drugič maja 2022, zdaj pa je dobil nov dveletni mandat.

Svetovni prvenstvi v letih 2025 in 2027 so že pred časom podelili Saalbach-Hinterglemmu in Crans Montani. FIS je izbral tudi prireditelja deskarskega in svetovnega prvenstva smučarjev prostega sloga 2029, to bo Džangdžjakov, kjer so potekale prireditve zimskih olimpijskih iger 2022 v Pekingu.

Planica bo leta 2029 gostila svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Lahti je bil edini kandidat za nordijsko prvenstvo leta 2028, vendar ga še niso potrdili, dali so mu 30 dni časa, da izpolni različne zahteve.