Therese Johaug in Heidi Weng sta se veselili norveškega uspeha. Foto: AP
Therese Johaug in Heidi Weng sta se veselili norveškega uspeha. Foto: AP

Srebro je pripadlo še eni Norvežanki Heidi Weng, bron pa Švedinji Fridi Karlsson. Ločilo ju je le šest desetink sekunde.

Anamarija Lampič 21. na 30 kilometrov

Lampičeva je šele drugič v karieri tekla na 30-kilometrski razdalji. Začela je precej počasi, od tretjega šestkilometrskega kroga naprej pa je začela pridobivati. Po polovici proge je bila na 26. mestu.

"Od tretjega kroga naprej mi je šlo odlično. Škoda, ker nisem že prej zamenjala smuči, ker sem imela res kar slabe. Ni bilo oprijema, po ravnini pa ni steklo. Sicer pa je bila to zame odlična izkušnja. Res je bilo težko, a sem vesela, da sem to prestala in končala svetovno prvenstvo," je bila po nastopu vesela 25-letna tekačica.

Ujela Vaelbejevo

Johaugova je osvojila še četrto zlato kolajno na letošnjem SP-ju, slavila je z največjo prednostjo v zgodovini. Prejšnja najprepričljivejša zmaga je bila tista Rusinje Larise Lazutine leta 1999, ki si je pred rojakinjo Olgo Danilovo nabrala minuto in 34 sekund prednosti.

"Fantastična izkušnja je priti na svetovno prvenstvo in pobrati štiri zlate kolajne. Zavedam se, da je na meni veliko pritiska in pričakovanj, ki jih moram izpolniti dan za dnem. Trenutno sem zelo ganjena. Ko se staraš, se vse bolj zavedaš, da so ti dnevi športne kariere šteti," je dejala Johaugova za norveško televizijo NRK.

32-letna norveška zvezdnica je na tem prvenstvu osvojila še naslove v skiatlonu, na 10 km in s štafeto. Skupno ima 14 zlatih kolajn in je na drugem mestu večne lestvice, ki si ga deli z Rusinjo Jeleno Vaelbe. Še štiri naslove več ima rekorderka Marit Bjoergen.

V nedeljo je za zadnji dan prvenstva na sporedu še moška kraljevska disciplina na 50 km, na kateri Slovenci ne bodo nastopili.

30 km klasično, skupinski štart (Ž):   
 1. T. JOHAUG        NOR      1:24:56,3
 2. H. WENG          NOR        +2:34,2
 3. F. KARLSSON      ŠVE         2:34,8
 4. E. ANDERSSON     ŠVE         2:36,3
 5. T. STADLOBER     AVT         2:46,6
 6. A. K. KALVAA     NOR         3:30,2
...                                    
21. A. LAMPIČ        SLO         5:34,3

Vrhovnik in Brecl 10.

Nordijski kombinatorci so prvenstvo končali z ekipnim sprintom, ki sta ga zanesljivo dobila Avstrijca Johannes Lamparter in Lukas Greiderer. Slovenska predstavnika Vid Vrhovnik in Gašper Brecl sta končala na desetem mestu, potem ko sta ju Avstrijca po predaji na 10,5 km prehitela za krog. Sodelovalo je 14 ekip.

Vrhovnik je na skakalnici skočil 116,5 metra, Brecl pa 108 metrov, kar je bilo dovolj za sedmo mesto z dvema minutama in 59 sekundami zaostanka za vodilnima Japoncema, Akitom Watabejem in Rjotom Jamamotom (skočila sta po 136 metrov). Avstrijca sta bila po skokih druga z zaostankom le dveh sekund.

Šprint dvojic (velika skakalnica +    
2 x 7,5 km prosto):                   
 1. AVSTRIJA                   29:29,7
    Lamparter/Greiderer               
 2. NORVEŠKA                     +39,6
    Andersen/Riiber                   
 3. NEMČIJA                     1:07,4
    Riessle/Frenzel                   
 4. JAPONSKA                    1:09,2
 5. FINSKA                      1:42,7
 6. FRANCIJA                    2:06,6
...                                   
10. SLOVENIJA                         
    Vrhovnik/Brecl