There Johaug, Ingvild Flugstad Oestberg in Frida Karlsson so dobile zadnji komplet medalj za smučarske tekačice. Foto: Reuters
There Johaug, Ingvild Flugstad Oestberg in Frida Karlsson so dobile zadnji komplet medalj za smučarske tekačice. Foto: Reuters

Uspeh Norveške, ki je prišla do 11. zlate medalje, skupno pa je z naskokom najuspešnejša v Seefelud z 21 odličji, je dopolnila Ingvild Flugstad Oestberg, ki je bila srebrna, brona pa se je razveselila 19-letna Švedinja Frida Karlsson.

30-letna Johaugova se je v velikem slogu to zimo vrnila po dopinški kazni in je zablestela tudi na svetovnem prvenstvu, kjer je bila najboljša že v skiatlonu in v klasičnem koraku na 10 km. Ob tem si je priborila tudi srebro s štafeto. Prav vse posamične preizkušnje v Seefeldu so dobile Norvežanke, saj je bila v šprintu najhitrejša Maiken Caspersen Falla, v ekipnem šprintu, kjer sta do srebra pritekli Anamarija Lampič in Katja Višnar, in na štafetni preizkušnji pa je bila najboljša Švedska.

Johaugova je tekla svojo tekmo in prepričljivo prehitela konkurenco. Foto: Reuters
Johaugova je tekla svojo tekmo in prepričljivo prehitela konkurenco. Foto: Reuters

Vodila od štarta do cilja
V tej sezoni Johaugova na posamičnih tekmah, na katerih je štartala, sploh ni bila poražena. Slavila je na vseh osmih. V Seefeld je prišla imenitno pripravljena, piko na i izjemnemu prvenstvu pa je postavila v kraljevi disciplini, v kateri je še tretjič v karieri postala svetovna prvakinja. Najboljša je bila že v letih 2011 in 2015. Pred dvema letoma je Lahti zaradi kazni, ko so Norvežanke na 30 km zasedle prva štiri mesta, izpustila, sicer pa ima zdaj že 15 medalj s svetovnih prvenstev.

Na konkurenco se ni ozirala in že kmalu po štartu je prevzela vodstvo in narekovala oster ritem. Med petim in sedmim kilometrom si je nabrala dobrih deset sekund naskoka, na vmesnem času na 8,6 kilometra pa je njena prednost znašala že pol minute. Do 16. kilometra si je nabrala še dodatnih 20 sekund zaloge, kar je v drugi polovici preizkušnje suvereno zadržala. Oestbergova, ki je v Seefeldu prišla do pete medalje, je bila na tekmi močnejša od Karlssonove.

Johaugova v Seefeldu osvojila še tretje zlato

Slovenskih tekačic ni bilo na štartu. Zadnja tekaška tekma bo v Seefeldu v nedeljo, ko se bodo tekači pomerili na 50 km. Neposredni prenos tekme bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

30 km klasično (Ž):                   
 1. T. JOHAUG          NOR   1:14:26,2
 2. I.-F. OESTBERG     NOR       +36,8
 3. F. KARLSSON        ŠVE        44,0
 4. J. DIGGINS         ZDA      1:05,9
 5. C. KALLA           ŠVE      1:16,6
 6. E. ANDERSSON       ŠVE      1:17,3
 7. N. VON SIEBENTHAL  ŠVI      1:43,7
 8. T. STADLOBER       AVT      2:03,8
 9. V. CARL            NEM      2:16,8
10. R. HAGA            NOR      2:25,3