Peter Prevc bo letos lovil že četrti olimpijski nastopil. Debitiral je leta 2010 v Vancouvru, pred slabimi štirimi leti je bil v Pjongčangu, vmes pa je nastopil tudi v Sočiju, od koder se je vrnil s srebrno in bronasto medaljo. Foto: BoBo
Peter Prevc bo letos lovil že četrti olimpijski nastopil. Debitiral je leta 2010 v Vancouvru, pred slabimi štirimi leti je bil v Pjongčangu, vmes pa je nastopil tudi v Sočiju, od koder se je vrnil s srebrno in bronasto medaljo. Foto: BoBo

Čez teden dni se bodo delile prve točke za svetovni pokal, ki se bo prvič začel v Rusiji v Nižnem Tagilu. Na prvo postajo bo Robert Hrgota, ki je z reprezentanco zadnji del priprav opravil na ledeni smučini v Planici in Kranju, odpeljal šesterico, ob Petru Prevcu, daleč najizkušenejšemu v slovenski ekipi, bodo nastopili še Anže Lanišek, Cene Prevc, Timi Zajc, Tilen Bartol in Lovro Kos. "Zelo je odvisno, kako se sezona začne. Zelo dobro je, če se ti prvi konec tedna lepo izteče in greš potem mirno lahko naprej. Če pa se ne, potem hočeš to nekako popraviti na naslednjem prizorišču in že pride do malega tekmovalnega krča. Dokler ta krč ne spusti, je zelo težko," je dejal 29-letni skakalni as, zmagovalec 23 tekem svetovnega pokala.

Sorodna novica Še raje kot v Peking bi šel Cene Prevc v Lahti in na turnejo Raw Air

Peter je s številnimi uspehi in z več kot dekado sezon svetovnega pokala med najizkušenejšimi med elito. Izkušnje so seveda v veliko pomoč, lahko pa so v določenih primerih, kot pravi, tudi breme: "Morda je kdaj v določenih stvareh bolje biti mlad in zaletav, oziroma bolje rečeno neveden ali pa neobremenjen. Zdaj po toliko letih že vse veš, kako bo potekalo. Tudi veš, da se kakšna stvar brez veze forsira in ne bo nič prinesla, oziroma si rečeš, tolikokrat sem to že naredil, pa se še nič nisem naučil."

Na Slatnarjevnih smučeh boljši občutki

Iz bogatih izkušenj tudi ve, da poletni del sezone, četudi je z njim zadovoljen, ni merilo zimske forme: "Zelo težko je podati oceno, kajti v 12 letih sem se po poletju že slabo počutil, oziroma občutki niso bili dobri, pa je bila sezona nato uspešna. Bilo je pa tudi obratno, ko sem mislil, da je to to, pa se potem zima ni izšla, kot bi si želel. Glavno je, da se do začetka vse uredi, stestira oprema in popravi, da potem lahko mirno počakamo začetek. Potem pa je, kot pravim, vse zelo odvisno, kako se začne."

Eno sezono je že skakal na Slatnarjevih smučeh. Foto: Smučarska zveza Slovenije
Eno sezono je že skakal na Slatnarjevih smučeh. Foto: Smučarska zveza Slovenije

Vendarle v zimo vstopa z novostjo, saj se je septembra pred zadnjimi tekmami poletne velike nagrade po štirih letih odločil za zamenjavo smuči. Zdaj znova skače na Slatnarjevih, "naslednicah" Elanovih, na katerih je dosegel največje uspehe v karieri: "Dobil sem toliko dobrih občutkov s temi smučmi že čez poletje. Z njimi mi je bilo lažje in tudi bolje trenirati. Težko opišem, ampak bolj čutim oporo, oziroma tudi, če je skok slabši, lažje smuči ujamem. Ko ni forma na vrhuncu, je to zelo pomembno. Torej, ko ni najboljši skok, se ujameš s smučmi, ne da te še bolj potegnejo v težave."

Po sanjski zimi 2015/16, ko je bil brez prave konkurence in je porušil številne rekorde, in dveh sezonah predtem, ki ju je končal na drugem mestu skupne razvrstitve, je sledil znaten rezultatski padec. Po povprečnih sezonah – najboljša je bila leta 2019/20, ko je tudi zmagal v Lillehammerju in predčasno končan svetovni pokal zaključil na osmem mestu – je bil lani v skupnem seštevku 23. Spodbudni so bili nastopi na novoletni turneji, ko je bil skupno deveti, dvig forme pa mu je preprečil tudi covid-19, ki ga je za kar nekaj časa oddaljil od karavane svetovnega pokala. Med elito se je potem vrnil tik pred vrhuncem sezone, nordijskim svetovnim prvenstvom.

Olimpijski rezultati so bolj odmevni

Po neuspešni zimi je želel poiskati spremembe in rešitve. Poleg zamenjave smuči je popravljal tehniko in hotel najti način, kako se hitreje privaditi na skakalnico oziroma kako hitreje z rampe priti v optimalen počep, obenem pa tudi, kako biti na tekmah bolj sproščen, saj je sam dejal, da je na treningih skakal precej bolje kot potem na samih preizkušnjah svetovnega pokala. "Človek se spreminja. Kot je rekel trener, edina stalnica so spremembe," je ob tem povedal Prevc. V prihajajoči zimi, ki prinaša znova številne vrhunce, bodo najpomembnejše tekme v Pekingu, na napravah, ki ju skakalci še ne poznajo, saj tradicionalne olimpijske generalke zaradi pandemije covida-19 ni bilo: "Sicer je s skakalnicami tako: ko si v formi, te lahko spustijo kjer koli, pa se boš ujel. Če ti pa ne gre, ti pa ne gre."

Sorodna novica Olimpijski februar podčrtan, toda dogodkov ne želi prehitevati

Drugič zapored se bodo olimpijske medalje delile v Aziji, tokrat pod strogimi ukrepi zaradi koronavirusa, kar pa so lovci na daljave že navajeni iz predolimpijske zime. Najstarejši iz skakalne dinastije Prevc ima ogromno izkušenj s petimi krogi. Zadnje prizorišče v Pjongčangu je zapuščal razočaran, je bil pa zato toliko bolj vesel pred dobrimi sedmimi leti, ko je v Sočiju dobil kar dve medalji: "Seveda so olimpijske tekme posebne. Za tekmovalca je to zahtevno obdobje. Če ti uspe dober rezultat, se še bolj ceni. Vse je bolj odmevno, še posebej recimo v skokih, ki so povprečno ali pa celo podpovprečno poznan šport v svetu. Takrat več ljudi izve za ta šport in za tvoje ime. Sicer pa ni bistvene razlike – tako kot vedno, je treba biti stoodstotno pripravljen in osredotočen."