Najboljši izid Mete Hrovat to sezono v veleslalomu je 6. mesto v Sestrieru, je pa bila v St. Moritzu na paralelni tekmi četrta. Na Zlati lisici želi narediti še korak naprej in se prvič to zimo prebiti na zmagovalni oder. Foto: EPA
Najboljši izid Mete Hrovat to sezono v veleslalomu je 6. mesto v Sestrieru, je pa bila v St. Moritzu na paralelni tekmi četrta. Na Zlati lisici želi narediti še korak naprej in se prvič to zimo prebiti na zmagovalni oder. Foto: EPA

V Kranjski Gori je vse nared za 56. Zlato lisico. Tudi v Zgornjesavski dolini letos ni prave zime, a so vsaj noči dovolj hladne za izdelavo tehničnega snega. Snežni poligon v Podkorenu je odlično pripravljen, tudi tekmovalke z višjimi štartnimi številkami bodo imele dobre razmere. Od Slovenk lahko največ pričakujemo od Mete Hrovat, na obeh preizkušnjah bosta nastopili še Ana Bucik in Neja Dvornik, medtem ko bodo Tina Robnik, Rebeka Oblak, Nika Tomšič (vse na sobotnem veleslalomu) ter Maruša Ferk, Klara Livk in Nika Murovec (na nedeljskem slalomu) štartale na eni tekmi. Prenosa obeh tekem bosta na TV SLO 2, na MMC-ju in na Valu 202.

Če si ne naložiš bremena, je domač teren prednost"
Velik privilegij je, da lahko tekmujem tako blizu doma, skoraj na domačem dvorišču. To je stvar, ki je ne doživi vsak športnik," je na novinarski konferenci v Kranjski Gori razmišljala 21-letna Meta Hrovat, ki ji teren ustreza bolj kot v Mariboru. Predvsem zadnja strmina: "Ker ne bomo tako kot moški smučale po zgornjem delu podkorenske strmine, mora biti zadnja strmina moja največja prednost. Tu sem že neštetokrat trenirala, v letošnji sezoni tudi s fanti, imeli smo nekaj odličnih treningov. Progo poznam do potankosti, to je gotovo lahko prednost, če si seveda ne nalagaš bremena, da moraš ravno zato, ker si domačin, pokazati dve najboljši vožnji."

Poškodba je bila res šok. Med rehabilitacijo je dozorelo spoznanje, da je čas za slovo. Če bi bila nekaj let mlajša, bi se verjetno odločila podobno.

Ana Drev

Kratek veleslalom z zahtevno zadnjo strmino
Kranjskogorski veleslalom po mnenju Mete Hrovat ni najtežji v svetovnem pokalu. "Precej kratek je. Zadnji del je sicer strm, ampak vsekakor so težji tereni, na primer Kronplatz in Lenzerheide." Tudi trener Janez Slivnik je poudaril, da je bila Hrovatova na zadnjih treningih hitra, ob odsotnosti Mikaele Shiffrin bi se zato lahko vmešala v boj za zmagovalni oder. Njen najboljši rezultat sezone v veleslalomu je (v tej sezoni) šesto mesto, ko je odlično smučala v finalu. Zadovoljna je bila lahko tudi s svojo predstavo na prvi progi Söldna, sicer pa je bilo preveč nihanj, da bi lahko sezono označila za dobro.

V slalomu na tekmah ne gre po željah"Upam na več konstantnosti na visoki ravni. Še dobro, da je prazna sezona (brez velikih tekmovanj), saj imam veliko vzponov in padcev, pa napornih, psihično težkih tekem. Veliko se lahko naučiš v takšni sezoni. V slalomu se sicer dobro počutim, toda tega mi še ni uspelo pokazati na nobeni tekmi. Bolj samozavestna sem zato v veleslalomu. Na zadnjih treningih sem smučala dobro, tudi na smučeh se počutim dobro, kar je zelo pomembno. Upam, da bom znala vse pritiske, ki jih prinaša domača tekma, obrniti v svoj korist. Pokazati hočem dve samozavestni vožnji s čim manj napakami, ki se mi letos pogosto dogajajo."

Ana Drev si s sedmimi uvrstitvami med najboljših šest deli tretje mesto z Urško Hrovat na večni lestvici najboljših slovenskih veleslalomistk. Pred njo sta le Tina Maze in Mateja Svet. Foto: EPA
Ana Drev si s sedmimi uvrstitvami med najboljših šest deli tretje mesto z Urško Hrovat na večni lestvici najboljših slovenskih veleslalomistk. Pred njo sta le Tina Maze in Mateja Svet. Foto: EPA

Ana Drev končala kariero
Na novinarski konferenci se je tudi uradno poslovila Ana Drev. Potem ko si je lani januarja poškodovala desno koleno, je bilo težko verjeti, da bo sposobna nove vrnitve. "Poškodba je bila res šok. Med rehabilitacijo je dozorelo spoznanje, da je čas za slovo. Če bi bila nekaj let mlajša, bi se verjetno odločila podobno. Seveda te kdaj prešine, da bi bilo lepo nadaljevati, če je koleno spet dobro, a potem razmišljaš realno in je najbolje, da končam kariero," je povedala 34-letna Ana Drev, ki je bila na tekmah svetovnega pokala dvakrat na zmagovalnem odru.

Zahteven, vendar lep šport
Vrhunec kariere je bilo drugo mesto na veleslalomu v Mariboru januarja 2016, ko je zmagala Viktoria Rebensburg. "Stopničke so bile posledice dobrega smučanja. Vedno sem govorila, kako mi konstantno dobro smučanje veliko pomeni, da se na treningih potem ni treba ukvarjati z milijon težavami. V tistih letih sem se zdravstveno dobro počutila, in to je bil moje najljubše obdobje v karieri. Vem, koliko truda je bilo treba vložiti v uspeh, vstajati ob 5.30 in trenirati še v temi." Smučanje je zahteven šport, ki zahteva veliko odrekanja: "A vseeno, kot smučarka sem se imela večinoma lepo," priznava Ana, ki so jo ob prihodu v člansko reprezentanco klicali Fana (po liku iz serije TV Dober dan). In zdaj? Med cilji za bližnjo prihodnost omenja tudi končanje študija na filozofski fakulteti (primerjalna književnost in sociologija kulture).

Vrhunci kariere Ane Drev
Ana Drev naznanila konec smučarske kariere
»Domača tekma je dodaten motiv. Poseben izziv.«