Nikki Haley je postala prva republikanka, ki ji je uspelo v kakšni zvezni državi zmagati na strankarskih volitvah. Foto: Reuters
Nikki Haley je postala prva republikanka, ki ji je uspelo v kakšni zvezni državi zmagati na strankarskih volitvah. Foto: Reuters

Strankarskih zborovanj v prestolnici se je udeležilo le približno 2000 republikancev. Haley je osvojila približno 63 odstotkov, Trump pa 33 odstotkov glasov. Republikanci v prestolnici veljajo za zmernejše kot preostali po ZDA in so Haley prisodili vseh 19 delegatov, ki so bili na voljo. Njena zmaga je tako bolj kot ne simbolična, saj je Washington zelo demokratsko obarvan, v mestu je le okoli 23.000 registriranih republikancev, piše BBC.

Haley je doživela poraz tudi v rodni Južni Karolini, je pa z zmago v Washingtonu postala prva republikanka v zgodovini, ki je osvojila kakšne strankarske volitve.

Haley, tudi nekdanja ameriška veleposlanica v Združenih narodih, je pred nedeljo izgubila osem volitev in strankarskih zborovanj proti nekdanjemu predsedniku ZDA, ki ostaja prepričljiv favorit za osvojitev nominacije. Trump je predtem konec tedna dosegel tri zmage – v Idahu, Misuriju in Michiganu – in od tam pobral veliko večino delegatov, ki so bili na voljo.

Vse kaže, da se bosta na predsedniških volitvah znova pomerila Joe Biden in Donald Trump. Foto: Reuters
Vse kaže, da se bosta na predsedniških volitvah znova pomerila Joe Biden in Donald Trump. Foto: Reuters

Pred t. i. "supertorkom"

Tekma za to, kdo bo predsedniški kandidat republikancev na novembrskih volitvah, se lahko konča že jutri, na t. i. supertorek, ko bodo imeli republikanci 15 volitev in zborovanj. V enem dnevu bo tako razdeljena tretjina delegatov oziroma 874 za strankarsko konvencijo julija v Milwaukeeju.

Za zmago republikanski kandidat potrebuje 1215 delegatov, Trump jih je doslej po štetju tiskovne agencije AP zbral 244, Haley pa 43.

Republikanci so imeli strankarske volitve v Michiganu že konec februarja, vendar tiste niso štele za razdelitev delegatov, temveč so jih razdelili šele v soboto na strankarskih zborovanjih.

Demokrati konec tedna niso imeli strankarskih zborovanj ali volitev, v torek pa jih bodo imeli skupaj 16. Predsednik ZDA Joe Biden je doslej zmagal vsepovsod in je na zanesljivi poti do osvojitve nominacije, tako da vse kaže, da se bo ponovil dvoboj med Trumpom in Bidnom iz leta 2020, čeprav si večina Američanov po vseh anketah tega ne želi.

Harris zahtevala prekinitev spopadov v Gazi