Donald Trump. Foto: EPA
Donald Trump. Foto: EPA

Chris Christie, nekdanji republikanski kandidat za predsedniško nominacijo, je na ameriški televiziji NBC dejal, da Trump "ni primeren za predsednika ZDA".

Nekdanja guvernerka ameriške zvezne države Južna Karolina Nikki Haley, ki se zdaj še edina poleg Trumpa poteguje za republikansko predsedniško nominacijo pred letošnjimi predsedniškimi volitvami, je dejala: "Zadnja stvar, ki jo želimo narediti, je, da smo na strani Rusije."

Trump je namreč na zborovanju ravno v Južni Karolini dejal, da je med nekim Natovim srečanjem povedal predsedniškemu kolegu, da ZDA pod njegovim vodstvom ne bi branile nobene države, ki ne spoštuje svojih finančnih zavez.

"Predsednik neke večje države je vstal in rekel, no, gospod, če ne plačamo, pa nas napade Rusija, nas boste obvarovali? Jaz pa sem mu odvrnil, da če niso plačali, to pomeni, da ne spoštujejo svojih obvez. Ne, ne bi vas obvaroval. Pravzaprav bi Rusijo spodbujal, da stori, kar koli za vraga si želi. Morate plačati. Morate plačati svoje račune," je na zborovanju dejal Trump.

Republikanski senator Lindsey Graham, tesen podpornik Trumpa, je medtem dejal, da se ne strinja "z načinom", na katerega je Trump to rekel, a je dodal, da "Rusija nikogar ni napadla, ko je bil on predsednik, in če bo spet predsednik, tudi ne bo".

Portal Politico navaja republikanskega senatorja Thoma Tillisa, ki je okrivil Trumpove svetovalce, da mu niso razložili, da so ZDA kot članica Nata zavezane braniti katero koli napadeno drugo članico.

Republikanski senator Rand Paul pa je Trumpovo izjavo označil za "neumno".

Poleg Grahama pa je še nekaj republikancev branilo Trumpa. "Praktično vsak ameriški predsednik se je na neki točki, na neki način, pritoževal, da druge države v Natu ne delajo dovolj. Trump je le prvi, ki jo to povedal s temi besedami. A niti malo me ne skrbi, saj je že bil predsednik," je dejal senator Marco Rubio.

Po podatkih Nata le 11 od 31 članic zavezništva za svoje vojske troši najmanj dva odstotka bruto domačega proizvoda, kar naj bi bil njihov cilj.

Borrell: Nato ne more biti zavezništvo a la carte

Na Trumpovo izjavo se je odzval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je dejal, da Nato ne more biti zavezništvo a la carte.

"Bodimo resni, Nato ne more biti zavezništvo a la carte. Ne more biti zavezništvo, ki je odvisno od razpoloženja ameriškega predsednika," je Borrell dejal glede Trumpove izjave.

Na Evropski komisiji so medtem pojasnili, da v kontekstu novembrskih volitev v ZDA vzpostavljajo "strukturiran interni postopek, v okviru katerega se bodo pripravili na vse možne izide volitev". Več podrobnosti niso mogli podati.

Kremelj je medtem zavrnil komentar na Trumpovo izjavo. "Še vedno sem Putinov tiskovni predstavnik, ne Trumpov," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Borrell Trumpovo zamisel označil za neumno in nevarno