Donald Trump. Foto: Reuters
Donald Trump. Foto: Reuters

Končni rezultat še ni objavljen, a po približno polovici preštetih glasov je Trump vodil z okoli 60 odstotki pred Haley, ki jih je dobila okoli 40, poroča Al Džazira.

To je malce manjša razlika, kot so napovedovale ankete, vendar Trumpova zmaga ni bila vprašljiva in po razglasitvi zmagovalca so vsi čakali le še to, ali bo Haley po porazu v domači državi odstopila od nadaljnje kandidature.

Gre za četrto zaporedno Trumpovo zmago na volitvah za izbiro republikanskega predsedniškega kandidata. Doslej je zlahka zmagal že na strankarskih volitvah ali zborovanjih v Iowi, New Hampshiru in Nevadi, po zmagi v Južni Karolini pa je na zanesljivi poti, da se novembra na predsedniških volitvah pomeri s podobno skoraj zanesljivim zmagovalcem demokratskega procesa izbire predsedniškega kandidata, predsednikom ZDA Joejem Bidnom.

Haley vztraja

"Dobili smo 40 odstotkov glasov, kar ni 50 odstotkov, ampak ni drobiž. Že tedne govorim, da je veliko volivcev, ki si želijo alternative, in bom nadaljevala kandidaturo, ne glede na Južno Karolino. Sem ženska, ki drži besedo," je dejala nekdanja ameriška veleposlanica pri ZN-u v času predsednika Trumpa in navdušila privržence, ki so poslušali njegov govor.

"Ne verjamem, da lahko Trump premaga Bidna. Ne bom odstopila od boja, ko velika večina Američanov ne odobrava ne Bidna in ne Trumpa. Južna Karolina je šele četrta zvezna država in v naslednjih desetih dneh bodo svoje povedali volivci v 21 državah in ozemljih. Imajo pravico do izbire, ne pa do volitev v sovjetskem slogu z enim samim kandidatom," je dejala.

Dvakratna guvernerka Južne Karoline je Trumpu čestitala za zmago in napovedala, da gredo prihodnji teden v Michigan, kjer bodo v torek, 27. februarja, strankarske volitve republikancev in demokratov.

Nikki Haley. Foto: EPA
Nikki Haley. Foto: EPA

Neodobravanje senatorja Grahama

Trump je v zmagoslavnem nagovoru podpornikom dejal, da republikanska stranka še nikoli doslej ni bila tako enotna, kot je zdaj. Podpornikom je predstavil republikanskega senatorja iz Južne Karoline Lindseyja Grahama, a je ta naletel na glasne izraze neodobravanja.

"Ne, ne. Rad ga imam, je dober človek," je Trump pomirjal množico glede Grahama, ki ga je leta 2016 žalil, nato postal njegov zvest privrženec, vendar le tja do napada na kongres 6. januarja 2021, nato se je za nekaj časa oddaljil od Trumpa, se pa spet hitro vrnil. Do pred kratkim velik podpornik Ukrajine je Graham celo glasoval proti dodatni pomoči za to državo v vojni proti Rusiji.

"Amerika, tvoje nočne more bo kmalu konec," je dejal Graham, vendar se žvižgi niso umirili. Trump je nato pohvalil predsednika republikanske stranke Južne Karoline Drewa McKissicka, ampak spet povzročil žvižge. "Kot kaže, imamo skupino ljudi z zelo opredeljenimi stališči," je dejal Trump, ki na svojih dogodkih doslej takšnih izpadov ni doživljal.

Kljub tem izbruhom Trump ostaja na zanesljivi poti do osvojitve republikanske nominacije. Za potrditev na nacionalni konvenciji julija v Milwaukeeju potrebuje 1215 delegatov. Doslej jih je osvojil 101, Haley pa 17, poroča ameriška televizija NBC.

Biden v težavah zaradi podpore Izraelu

Biden je na demokratski strani osvojil vseh 91 delegatov, ki so bili doslej na voljo, za zmago na konvenciji avgusta v Chicagu pa jih potrebuje 1968.

Biden se bo v Michiganu soočil z opozicijo demokratskih volivcev arabskega rodu, ki so nanj besni zaradi podpore Izraelu pri uničevanju Gaze. Na strankarskih volitvah nameravajo izraziti svojo jezo s pripisom na glasovnico "neopredeljen".

Bidna od začetka izraelske vojne v Gazi spremljajo protesti, ameriški mediji pa objavljajo trditve neimenovanih predstavnikov vlade, da je zelo jezen na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, kar pa ni okrnilo odločne ameriške vojaške in politične podpore Izraelu.

Trump zmagal tudi v Južni Karolini