Nad 30 let je bila Slovenska glasbena šola organizirana kot društvo. Od 1. julija 2015 pa deluje pod okriljem dežele in nosi naziv „Slovenska glasbena šola dežele Koroške/Slowenische Musikschule des Landes Kärnten“ kot 28. deželna glasbena šola z javno-pravno pravico.

Za večino zadovoljiva rešitev

Za Slovensko glasbeno šolo so štiri leta po podpisu memoranduma o dvojezičnih krajevnih napisih na Koroškem lani našli sicer sistemsko rešitev, ki pa za mnoge ni bila popolnoma zadovoljiva. Zadovoljiva je lahko za odbornice in obdornike društva, ki so imeli nešteto neprespanih noči zaradi negotovega finančnega položaja, zadovoljiva za tiste, ki so osebno jamčili za finančno breme društva. Vsakodnevnih skrbi, kako zagotoviti plače in denar za druge stroške za redno delovanje ustanove zdaj ni več, je olajšan ravnatelj Slovenske glasbene šole Roman Verdel.

„Vzorno sodelovanje“

Kar se tiče pisarniškega dela Verdel izstavlja deželi prav dobro oceno. Sodelovanje s pristojnim oddelkom 6 pri deželni vladi je vzorno, formularji, spričevala, potrdila, prijavnice – vse je na uradni spletni strani dežele na voljo tudi v slovenščini.

Razen v Celovcu je Slovenska glasbena šola sklenila tudi pogodbe z občinami in društvi za glasbeni pouk v krajevnih oddelkih.

Zadovoljiva je sistemska rešitev lahko za tiste učiteljice in učitelje šole, ki so lani jeseni dobili novo delovno pogodbo. Teh pa je le 16, ki v prav tolikšnih oddelkih na dvojezičnem ozemlju in v Celovcu v tem šolskem letu poučujejo 351 učenk in učencev. Povpraševanja je znatno več. Pod okriljem dežele pa ni bilo mogoče dobiti več učnih enot.

Pouk v šoli obiskalo v najboljšem času nad 700 otrok

V najboljših časih je bilo vpisanih nad 700 otrok in mladincev, zdaj jih je skoraj polovica manj. Mnogi se morajo po sili razmer učiti instrumenta v privatnem pouku, nekateri pa so menjali tudi v nemško deželno glasbeno šolo, ker se v slovenski ustanovi zaradi okrnjene ponudbe želenega instrumenta ne morejo več učiti. Sicer pa Verdel upa, da bo v prihodnjih letih le mogoče število učnih enot povišati.

12. septembra začetek vpisovanja za leto 2016/2017

Vpisovanje za šolsko leto 2016/2017 se bo začelo 12. septembra. Čeprav tudi jeseni verjetno ne bodo mogli sprejeti vseh učencev in učenk Verdel poziva vse, ki želijo glasbeno izobrazbo v slovenskem jeziku, da naj vsaj poskusijo in se prijavijo.

Konec šolskega leta z ustaljenimi koncerti

Ravno v teh dneh pa bodo učenci in učenke končali letošnje šolsko leto z ustaljenimi zaključnimi koncerti. Tako se bodo v naslednjih dneh zvrstili koncerti v Globasnici, Bilčovsu, Šentjanžu in Šentjakobu ter v Celovcu, v Ledincah, pri Cingelcu na Trati, v Straji vasi in v Pliberku.


Več na slovenci.orf.at

Nad 30 let je bila Slovenska glasbena šola organizirana kot društvo. Od 1. julija 2015 pa deluje pod okriljem dežele in nosi naziv „Slovenska glasbena šola dežele Koroške/Slowenische Musikschule des Landes Kärnten“ kot 28. deželna glasbena šola z javno-pravno pravico.