Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon sta se v Štanjelu sešla s predstavniki krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja ter Kmečke zveze. Ob tem sta poudarila pomembnost vključevanja slovenske narodne manjšine v Italiji v čezmejne programe, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter z ministrstva za kohezijo regionalni razvoj.

Ministra sta se zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev EZTS-ja Kras Carso, ki bi bil skupen organ upravljanja območja matičnega Krasa oziroma Geoparka Krasa. Po njunem mnenju je strateškega pomena, da bi bil sedež tega organa v Sloveniji, saj bo imel ključno vlogo pri sodelovanju na področjih skupnega čezmejnega interesa, kot so civilna zaščita, mobilnost, zdravstvo.

Jevšek in Arčon sta poudarila tudi nujnost vključevanja zamejske skupnosti v čezmejne programe. Minister Arčon je ob tem dejal, da so prav s tem namenom v uradu zagotovili finančna sredstva za ustanovitev projektne pisarne v zamejstvu, ki pomaga tamkajšnjim zamejskim institucijam pri prijavi na razpise.

Predstavniki Slovencev v Italiji so ob robu srečanja tudi predstavili delovanje projektne pisarne, ki deluje pod okriljem Slovenskega deželnega gospodarskega združenja. Minister Jevšek je poudaril še pomen čezmejnega programa Interreg Slovenija–Italija, ki po njegovih besedah ponuja številne priložnosti zamejskim Slovencem. "V okviru tega programa je razpisanih dobrih 35 milijonov evrov od skupaj približno 71 milijonov evrov sredstev iz Evropskega sklada za razvoj. Še v tem mesecu pa je predvidena objava novega razpisa v vrednosti dobrih 24 milijonov evrov," je dejal.