Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Dan je bil prazničen tako rekoč za vse, ki so si po devetih letih lahko ponovno oblekli nošo, od zlatoporočencev do bosonogih malčkov. Gre za spoštovanje družinske tradicije, poudarjajo mladi, ki jih je bilo letos še posebej veliko.

Pozornost vseh pa je bila uprta v ženina in nevesto. Na kraški ohceti sta si zvestobo obljubila že njena starša, zato se za obujanje več kot 150 let starih običajev ni bilo težko odločiti. V spremstvu dragocenih noš, glasnih vzklikov in razigranega plesa sta se mladoporočenca s Tabra spustila nazaj v vas.

Mladoporočenca sta na svoj dan zaradi pandemije čakala kar dve leti, organizatorji pa so pred tem kar sedem let iskali nov par. Čakanje se je izplačalo. Na Tabru se je zbralo čez 1000 noš.

"Smo ponosni, ker držimo to tradicijo v vseh vidikih in si želimo, da bi ta praznik postal vseslovenski," je povedal Edi Kraus iz Zadruge Naš Kras.

Ob uspešno izpeljanem prazniku, ki ga je obiskal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, je marsikdo že iskal nov poročni par. Tako organizatorji kot obiskovalci si želijo, da bi bilo čez dve leti na Repentabru spet veselo.

Kraška ohcet, praznik Slovencev v Italiji
Iz oddaje Tednik: Kraška ohcet