Tudi hrvaški gledalci bodo premierno spoznali zgodbe inovativnih mladih kmetov v EU. Foto: MMC RTV SLO/YVF
Tudi hrvaški gledalci bodo premierno spoznali zgodbe inovativnih mladih kmetov v EU. Foto: MMC RTV SLO/YVF

Young Village Folk sestavlja 25 video zgodb mladih inovativnih kmetov iz osmih evropskih držav, ki vstopajo v kmetijstvo ali ga nadgrajujejo kot gospodarsko panogo. Na prvem programu Televizije Slovenija se vsak ponedeljek od novembra dalje predstavljajo slovenskim gledalkam in gledalcem, gledalci naše južne sosednje države pa bodo najprej spoznali Kerma iz Estonije, ki ustvarja največjo kmetijo turinjgiskih koz na svetu. Videli bodo zgodbo Panuja iz osrčja Finske, ki se iz prašičereje preusmerja v rejo kobilic, ki bo morda postala proteinska hrana prihodnosti. Izvedeli bodo o Simonu in Jennie, ki sta na Švedskem ustvarila kmetijo z bizoni, poleg pridelave in kulinarike na posestvu, pa sta ustvarila tudi safari.

V prvem sklopu bosta predvajani tudi prvi dve slovenski zgodbi. O Petru in Lauri, ki sta sanjski karieri strojnega inženirja in arhitektke zamenjala za življenje na turistični kmetiji nad Šoštanjem. Po štirih letih niti malo ne obžalujeta svoje odločitve in razvijata projekt senenega mleka in krožnega gospodarjenja na kmetiji. In o Jakobu, ki se je med študijem fizike odločil, da se začne ukvarjati z vzrejo avtohtonih krškopoljskih prašičev. V okolici Dobove je sklenil partnerstvo s kmetom Jožetom, ki mu pomaga pri vzreji, sam pa se je temeljito lotil trženja kakovostnega mesa in mesnih izdelkov, svoj projekt je nadgradil tudi z gostilno v središču Ljubljane.

To so le prve zgodbe pogumnih mladih profesionalnih kmetov, ki najdejo inovativne načine znotraj ene izmed najpomembnejših evropskih gospodarskih panog, ki je zaradi starajoče se populacije znotraj panoge, neprestanih okoljskih tveganj ter premoči multi korporacij, potrebna dodatne evropske podpore. Slovenskim gledalkam in gledalcem so bile skozi jesen že predstavljene, v kolikor ste jih zamudili, pa si jih lahko ponovno ogledate v spletnem arhivu.
Ne zamudite pa novih zgodb v slovenščini, vsak ponedeljek ob 18. uri na prvem programu TV Slovenija.