V EU je 31% kmetij v lasti kmetov, ki so starejši od 65 let, le 5,6% kmetov predstavlja mlado generacijo pod 35 let. Glede na napovedi organizacije Združenih Narodov bomo po letu 2050 na planetu Zemlja potrebovali še enkrat toliko hrane kot jo potrebujemo danes. To dejstvo, ki je v tesni povezavi s prihodnostjo skupne evropske kmetijske politike, še kako zadeva mlado generacijo - ne le na podeželju, temveč tudi v urbanih okoljih.

Projekt Zelena generacija - Generation Renewal for CAP, povezuje oddaje in ciljne javnosti Otroškega in mladinskega programa v oddajah Firbcologi, Infodrom in Studio Kriškraš, ki nagovarjajo mlade različnih starostnih skupin ter kratek format oddaj #Zelena generacija – Young Village Folk, ki informira in ozavešča o odprtih vprašanjih evropskega kmetijstva in razvoju podeželja na podlagi aktualne tematike in zamenjave generacij v pridelavi hrane, ki je tudi ena izmed devetih prioritet skupne kmetijske politke po letu 2020.

Vodja projekta in urednica oddaj #Zelenageneracija - Young Village Folk: Barbara Zrimšek
Ustvarjalci Otroškega in mladinskega programa
Urednica: Martina Peštaj
Splet in družbena omrežja: Katja Špoljar

V projekt bo vključenih 12 oddaj Otroškega in mladinskega programa. Kako je zdrava prehrana lahko povezana z odgovornim odnosom do okolja in podnebnih sprememb bodo raziskovali Firbcologi. V Studiu Kriškraš bomo skozi osebne zgodbe otrok predstavil življenje na kmetiji, v informativni oddaji za mladino Infodrom, pa bodo del projekta aktualne teme, kot so podnebne spremembe v povezavi z CAP ali urbano kmetovanje.
V 25 oddajah Ljudje in zemlja bomo predstavili dobre prakse povezane tudi z odprtimi vprašanji, ki ovirajo mlado generacijo da bi se odločala za aktivno vlogo v pridelavi hrane.

Zgodbe vam bomo pripovedovali skozi ekrane, splet in družbena omrežja. Oddaje Zelene generacije bodo prevedene tudi v številne evropske jezike in bodo po koncu projekta odšle na pot v različne države.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija


»Financirano s programom Evropske unije IMCAP«
»Financirano s programom Evropske unije IMCAP«