Foto: PiNA
Foto: PiNA

Zagotovo tudi v vaši učilnici nad umivalnikom visi grafika, ki te spominja na to, da zapiraš pipo, druga infografika pa ima mesto nad stikalom za luč - že prvošolčki tako vestno ugašajo luči. Vse to je zelo dobro, a kaj bi lahko še izboljšali?

V tem članku sem navedla par idej, ki bi jih lahko počeli v naši šoli za bolj zeleno prihodnost!

  • POBIRAJMO SMETI

Lahko bi imeli »športni dan«, na katerem bi morali učenci pobrati čim več smeti pri nas, ali pa tudi po Ljubljani. Zmagovalci bi dobili »1.nagrado«, vsi drugi pa manjšo nagrado (bonbon). To bi naredilo pobiranje smeti še bolj zanimivo in zabavno.

  • SADIMO ROŽE

V manjših razredih bi lahko sadili različne rože, ki bi potem ostale v učilnici, ali bi jih pa učenci odnesli domov. Zaradi rož bi bilo treba več zračiti, kar bi izboljšalo zračno cirkulacijo. Z njimi bi tudi zelo lepo okrasili učilnico. To bi lahko tudi pomenilo boljše razumevanje pomena rastlin in skrbi zanje. Seveda bi lahko posadili tudi kakšne večje rože zunaj ali preuredili in na novo posadili naš šolski vrt.

  • USTVARJAMO IZ PLASTENK

Ustvarjanje imajo skoraj vsi radi. Če bi dali ustvarjanje in recikliranje skupaj, bi lahko naredili zelo veliko. Zakaj ne potem vzeti v roke plastenke? Veliko jih je, učenci bi jih lahko prinesli od doma in bi z njimi ustvarjali na (npr.) tehničnem dnevu. Veliko različnih izdelkov iz plastenk obstaja, ki bi jih lahko imeli na šoli (npr. ptičja hišica, filtriranje vode za poskus, okraski za božič in druge praznike…).

  • RECIKLIRANJE

Veliko naših učencev ne zna ločiti embalaže od papirja, kljub temu, da ima vsak razred poseben moder koš za papir. Učence vedno manj briga, kam sodi tetrapak od jabolčnega soka in ga kar vržejo v najbližji koš. Predlagam, da imamo kakšno prezentacijo (kot zadnjič, ko so nas na temo nasilja med mladimi obiskali policisti), kjer bi povedali nekaj o recikliranju. Učenci bi tako videli, zakaj je pomembno reciklirati.

  • EKSKURZIJA

Vsi imamo radi izlete. Še posebej, če so zanimivi. Zato tudi predlagam, da bi šli v reciklažne centre ali odlagališča. Obisk odlagališč pomaga učencem videti, koliko smeti se zbere. Obisk tudi pokaže učencem, da se je njihov trud z reciklažo splačal, saj so s tem veliko pomagali domačem okolju.