Nina Soklič. Foto: PleteNina
Nina Soklič. Foto: PleteNina

Tekstilna industrija velja za drugo največjo onesnaževalko okolja na svetu. Ne le, da je velika porabnica vode, pri proizvodnji se koristi tudi velike količine za okolje nevarnih kemikalij. Leta 2019 so Ekologi brez meja v sodelovanju z društvom Focus in Pravično trgovino 3MUHE Slovenija v okviru projekta Obleka naredi človeka ocenili, da povprečen Slovenec letno zavrže več kot 12 kilogramov oblačil. To je nad evropskim povprečjem, ki znaša 11 kilogramov. Slovenci danes kupimo 60 odstotkov več oblačil kot pred petnajstimi leti. Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da skoraj tretjine oblačil v omari, nikoli ne oblečemo. Največ zavrženih oblačil pristane na odlagališčih ali v sežigalnicah, s čimer še dodatno obremenjujejo okolje. Kaj, ko bi tekstilne izdelke kupovali premišljeno, predvsem pa namensko poiskali kakovostne izdelke?

Foto: PleteNina
Foto: PleteNina

Blejka Nina Soklič je odgovor na vprašanje ponudila kar s svojimi šivanimi in kvačkanimi izdelki. Pravi, da se kupci nanjo obrnejo takrat, ko potrebujejo edinstveno darilo za sorodnike ali prijatelje. »Trudim se, da so moji izdelki čimbolj trajnostni, kakovostni, da imajo dolgo življenjsko dobo,« pojasnjuje ambasadorka projekta, ki z izdelki skuša opozarjati na odgovorno potrošnjo. Koristi karseda kakovostne materiale, za izdelavo nekaterih izdelkov tudi reciklirane.

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je že leta 2009 začela projekt Ustvarjalni podjetnik, s katerim je želela pomagati neuveljavljenim lokalnim ustvarjalcem pri prvem koraku na poti v podjetništvo, tako se je s svojo poslovno idejo preizkusila tudi Nina Soklič. Osnove je nato nadgradila v 4-mesečnem podjetniškem projektu PONI, ki ga izvajajo podjetniški inkubatorji. »Eno je imeti stvar za hobi, drugo je živeti od tega,« razlaga Nina in ocenjuje, da je našla pravo podporno okolje. Ustvarila je lastno znamko PleteNina.

Foto: PleteNina
Foto: PleteNina

Zamisli za izdelke so sprva nastale iz njenih osebnih ali družinskih potreb. Prve otroške nahrbtnike je sešila v času, ko sta se njeni hčerki odvajali od nošenja plenic. »V večini vrtcev po Sloveniji vsa polulana oblačila dajejo v plastične vrečke. Takrat sem začela iskati rešitev za nas, saj se je teh vrečk precej nabralo,« razlaga Nina in nadaljuje, da je v nahrbtnik našila vodoodbojno podlogo. Tako nihče ne ve, da otroka v njem nosita mokra oblačila. S tem ju je posredno ozavestila, »da z majhnimi koraki lahko vsak prispeva k ohranjanju okolja, k bolj odgovornemu ravnanju

»Potem se je nekako izkazalo, da nisem edina, ki razmišlja na ta način,« je dejala. Zdaj opaža, da je posebej med mladimi starši vse več povpraševanja po naravnih in trajnostnih materialih. Če so naši starši izhajali iz pomanjkanja, razmišlja Nina Soklič, smo danes v dobi preobilja. »Kupujemo vse in še več, brezglavo.« Sebe postavlja v generacijo, ki ne zaznava pomanjkanja dobrin, temveč prenasičenost vsega. Njeni izdelki so majhen korak k lepšemu vsakdanu. Čeprav je življenje polno vzponov in padcev, Nini Soklič šivanje edinstvenih tekstilnih izdelkov predstavlja svobodo in veselje. Zato z nasmehom pove, da je to način življenja, ki si ga je vedno želela. »Vidim, da ljudje zelo cenijo, če človek zna nekaj sam narediti,« je prepričana in vsekakor zadovoljna, da s svojim ustvarjanjem že navdihuje tudi svoji hčerki.

Foto: PleteNina
Foto: PleteNina