Makedonija, ki sicer čez mejo spušča le Sirce in Iračane, je za prebežnike zaprla mejni prehod pri Gevgeliji. Foto: Reuters
Makedonija, ki sicer čez mejo spušča le Sirce in Iračane, je za prebežnike zaprla mejni prehod pri Gevgeliji. Foto: Reuters
Na grški strani meje pri Idomeni v sprejemnem centru na prestop meje čaka skupno okoli 3.600 prebežnikov. Foto: Reuters
Albanske oblasti so blizu meje z Grčijo prestregle skupino 12 Pakistancev. Foto: Reuters
Komisarka Violeta Bulc poziva k človečnosti
Ministri iščejo rešitve za zajezitev begunskega toka

Avstrijsko zunanje ministrstvo se je na odločitev Grčije odzvalo precej hladno, češ da razumejo "napetosti v Grčiji, potem ko se je okrepil pritisk nanjo," in da ima vsaka država pravico, da odpokliče svoje diplomate.

V Atenah so se za poklic veleposlanice Chryssoule Aliferi na pogovor odločili po srečanju zunanjih in notranjih ministrov balkanskih držav, ki so v sredo na Dunaju razpravljali o migracijah, na srečanje pa Grčija ni bila povabljena. Grško zunanje ministrstvo se je za ta korak odločilo, saj lahko samostojno delovanje posameznih držav v krizi spodkoplje temelje in proces evropskega združevanja.

Na grškem zunanjem ministrstvu so že v torek odločitev Dunaja označili kot "enostransko in niti najmanj prijazno dejanje", grški veleposlanik na Dunaju pa je tudi uradno protestiral pri avstrijskih oblasteh. Ministri desetih držav, ki ležijo na t. i. balkanski begunski poti, tudi Slovenije, so se v sredo zavzeli za drastično zmanjšanje števila prebežnikov na tej poti in se strinjali, da je treba v Makedoniji spustiti le tiste prebežnike, ki dejansko potrebujejo zaščito.

Ob vse večjem nezadovoljstvu Bruslja spričo zaostrovanja nadzora na mejah v posamičnih državah narašča tudi zaskrbljenost pred morebitno humanitarno krizo, ki bi lahko izbruhnila predvsem v Grčiji, če bi tam obtičalo večje število beguncev. Grčija ne bo dopustila, da postane evropski Libanon, skladišče človeških duš, je bil v Bruslju odločen grški notranji minister Joanis Muzalas. Grčija tudi ne bo pristala na enostranske ukrepe, je še dejal in opozoril, da lahko tudi njegova država sprejme enostranske ukrepe.

Makedonija za prebežnike zaprla mejo
Posledice odločitve na Dunaju se očitno že udejanjajo, saj je Makedonija za prebežnike znova zaprla mejni prehod pri Gevgeliji, tudi sicer pa čez mejo spušča le Sirce in Iračane. Po poročanju makedonskih medijev v sprejemnem centru na grški strani meje pri kraju Idomeni na nadaljevanje poti čaka okoli 2.800 prebežnikov, še 800 jih je v neposredni bližini sprejemnega centra. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA je zjutraj grško-makedonsko mejo prestopilo le 100 prebežnikov iz Sirije in Iraka, nato pa so mejo zaprli.

Novo pot v Evropo skozi Albanijo in Črno goro
Kot kaže, pa zaradi zaostrenih ukrepov na makedonski meji prebežniki svojo pot preusmerjajo skozi Albanijo, saj so albanske oblasti na južni meji z Grčijo Kakavia, ki je od Tirane oddaljena 250 kilometrov, prestregle skupino 12 Pakistancev, ki so poskušali skozi Albanijo priti do Črne gore in nato nadaljevati pot proti Nemčiji. Albanska policija zato po navedbah lokalnih medijev namerava okrepiti svojo navzočnost na meji z Grčijo. Glavna pot prebežnikov je do zdaj potekala skozi Grčijo, Makedonijo in Srbijo.

Tihotapci si manejo roke
Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zavrnjeni prebežniki v Grčiji vedno bolj navezujejo stike s tihotapci ljudi, ki jim obljubljajo nove poti proti srednji Evropi. Nove "tarife" za alternativne poti skozi Albanijo ali prevoz v zabojnikih na ladjah proti Italiji naj bi zdaj bile od 2.500 do 3.000 evrov na osebo.

Srbija načrtuje napotitev vojske na mejo
Potem ko je zaradi novih razmer večkilometrsko ograjo na meji s Turčijo postavila Bolgarija, ki je med drugim vojski odobrila večja pooblastila in ji s tem omogočil napotitev na mejo, se za podoben ukrep odloča tudi Srbija.

"To ne pomeni, da bo vojska poslana na mejo, saj imamo z razpoložljivimi silami vse dobro pod nadzorom. Je pa vedno dobro, da so vse sile v pripravljenosti, če bodo vsi ti ljudje z različnih koncev želeli vstopiti v Srbijo," je dejal srbski notranji minister Nebojša Stefanović. Kot je dodal, bi takšen tok prebežnikov predstavljal tveganje, ki ga srbske oblasti ne želijo dopustiti.
V Beogradu, ki je ta teden vnovič omenil možnost postavitve ograje na meji z Makedonijo, bo še danes potekalo zasedanje sveta za nacionalno varnost, na katerem bodo verjetno odredili večjo pripravljenost vojske.

Slovenska vojska z novimi pooblastili na meji
Izjemna, policijska pooblastila pri varovanju državne meje imajo od srede tudi pripadniki Slovenske vojske (SV). Vojska bo razporejena na tiste dele zelene meje, kjer je pričakovati največ nezakonitih prestopov meje, skupaj s policijo pa opozarja in napotuje ljudi, jim začasno omejuje gibanje ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Komisarka Violeta Bulc poziva k človečnosti
Ministri iščejo rešitve za zajezitev begunskega toka