Opozicijski odborniki DZ-ja za obrambo so razpravljali o varnostnih tveganjih, povezanih z vračanjem prebežnikov, ki bi jih Avstrija in Nemčija zavrnili. Foto: Reuters
Opozicijski odborniki DZ-ja za obrambo so razpravljali o varnostnih tveganjih, povezanih z vračanjem prebežnikov, ki bi jih Avstrija in Nemčija zavrnili. Foto: Reuters

Odborniki SMC-ja, DeSUS-a in SD-ja se seje niso udeležili, ker predlagateljem očitajo zlorabo instituta nujne seje delovnega telesa, saj je bila ta sklicana šele v petek. Na seji so razpravljali zgolj predstavniki SDS-a in NSi-ja ter nekaterih ministrstev in občin. Andrej Čuš (SDS) je spomnil, da v Sloveniji že dalj časa potekajo dejavnosti za vzpostavitev migrantskih centrov, ki naj bi bili namenjeni prebežnikom, ki bi jih Avstrija in Nemčija zavrnili.

Tako Čuš kot njegov poslanski kolega Franc Breznik sta ob tem opozorila na varnostno tveganje ob njihovi namestitvi. Vrnjeni prebežniki bodo po njunem mnenju razočarani, tudi zato, ker so jih tihotapci očitno preslepili. "Povratna pot teh ljudi bo bolj travmatična," je dejal Breznik.

Odločitev o Kidričevem še ni bila sprejeta
Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak je pojasnil, da so bili za namestitev prebežnikov doslej uporabljeni objekti na Vrhniki in v Logatcu. Za lokacijo v Kidričevem odločitev vlade še ni bila sprejeta, je pojasnil, a zavrnil očitek, da naj bi vlada zlorabila objekte, ki jih upravlja ministrstvo.

Na drugi strani je župan občine Kidričevo Anton Leskovar izrazil zaskrbljenost nad tem, da ministrstvo še vedno razmišlja o Kidričevem kot mogoči lokaciji za namestitev prebežnikov, ki jih ne bi mogli kar zapreti v center, pač pa bi se lahko prosto sprehajali po tamkajšnjih vaseh. Vprašal se je, zakaj bodo lahko prebežniki, ki jim ne bo uspelo priti v Avstrijo ali Nemčijo, dobri za Slovenijo.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je odvrnil, da so bile za vse objekte narejene varnostne ocene in da bo temu primerno razporejeno tudi delo policije. Bo pa mnenje občank in občanov priloženo tudi projektni dokumentaciji glede vzpostavitve centra. Notranje ministrstvo namreč po besedah Šefica nazadnje ne bo odločalo o tem.

Župan Logatca Berto Menard je povedal, da so strah pred prebežniki premagali. Nihče si ne želi slabše kakovosti bivanja občanov, vendar pa se ti zavedajo, da smo del Evrope in da je prav, da prevzamejo svoj del obveznosti, je pojasnil.

Način, na katerega so se problematike lotili v Logatcu, je pohvalila predsednica in poslanka NSi-ja Ljudmila Novak, ki meni, da je prav, da pomagamo ljudem, ki so upravičeni do pomoči. Ni pa po njenih besedah Slovenija dolžna sprejemati tistih, ki v drugi državi niso dobili statusa prosilca za azil. Zato je Novakova tudi razočarana nad ravnanjem koalicije, ki je v petek zavrnila takšen predlog dopolnila k zakonu o mednarodni zaščiti.

Odbor poziva obrambno ministrstvo, naj zavrne ekonomske migrante
Čeprav odbor zaradi odsotnosti koalicije ni bil sklepčen, pa je bila na seji navzoča več kot tretjina članov odbora, ki so na predlog predsednika odbora odločili, da se o sklepih glasuje na poznejši korespondenčni seji. Sami so sklepe že vnaprej podprli. Z njimi naj bi odbor med drugim pozval ministrstvo, naj v objektih v njegovem upravljanju ne dovoli namestitev nezakonitih ekonomskih migrantov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.