Madžari so ograjo že postavili, Slovenija pa naj bi svojo kupila prav pri Madžarih. Foto: Reuters
Madžari so ograjo že postavili, Slovenija pa naj bi svojo kupila prav pri Madžarih. Foto: Reuters
Ograja: da ali ne?

Parlamentarci so že zavrnili možnost referenduma o spremembah zakona o obrambi, ki vojski daje večja pooblastila na meji. Medtem pa se je javnost spraševala, ali je Slovenija že nabavila ograje za poostren nadzor na južni meji, postavitev katerih je premier Miro Cerar napovedal v torek, seveda če se bodo migracije stopnjevale, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mule.

Sklepati je mogoče, da je vlada ograjo že nabavila, čeprav tega ne razkriva, saj naj bi šlo za zaupno zadevo, ki je nihče ni želel komentirati.

A iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili: "Če bodo razmere neobvladljive in bosta Avstrija in Nemčija omejili sprejemanje prebežnikov, bo Slovenija okrepila nadzor na meji, tudi z ograjo, če bo treba." In: "Ob politični odločitvi so tehnična sredstva pripravljena," je za TV Slovenija poročal Saša Krajnc.

Po nakupe na Madžarsko
Vprašanja, kaj so ta tehnična sredstva, koliko jih je in od kod so prišla, tako za zdaj ostajajo neodgovorjena.

Ko se je Madžarska odločila postaviti ovire, naj bi bodečo žico kupili pri različnih madžarskih podjetjih. Žico za ograjo pa v Španiji in na Kitajskem. Tudi Slovenija naj bi svojo ograjo kupila ali na Madžarskem ali na Poljskem.

Tok beguncev bi se ob postavljenih ovirah lahko preusmeril čez druge države. Vendar, kot pravijo na policiji, za to ne bo razloga, saj se ne bo zapirala celotna državna meja, prav tako državna meja ne bo zaprta.
670 kilometrov meje s Hrvaško prav tako ni mogoče zapreti z ograjo. To bi bilo predrago in tudi tistih, ki bi "tehnična sredstva" varovali, je premalo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj

Ograja: da ali ne?