Kolumne
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 18 glasov Ocenite to novico!
Jaroslaw Kaczynski
Absolutna zmaga Jaroslawa Kaczynskega na volitvah, ko so poljski volivci v opozicijo poslali zmerno konservativno vlado kljub rekordnemu gospodarskemu vzponu, je obrat k nevarnemu nacionalističnemu populizmu. Foto: EPA
Matija Stepišnik
Matija Stepišnik. Foto: BoBo

Dodaj v

Druga zgodba "nove Evrope"

Kolumna Matije Stepišnika
2. november 2015 ob 21:25,
zadnji poseg: 2. november 2015 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko je ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld leta 2003 rekrutiral države, da bi prek vilenske izjave podprle vojaški izvoz demokracije v Irak, je v srednji in vzhodni Evropi prepoznal tako imenovano "novo Evropo". Dobro desetletje pozneje nam ta skupina, v njenem središču pa višegrajske države s Poljsko, Madžarsko, Češko in Slovaško, govori neko drugo zgodbo.

Absolutna zmaga Jaroslawa Kaczynskega na volitvah, ko so poljski volivci v opozicijo poslali zmerno konservativno vlado kljub rekordnemu gospodarskemu vzponu, je obrat k nevarnemu nacionalističnemu populizmu. K programu, ki je mešanica socialističnih ukrepov v gospodarstvu in ultranazadnjaških političnih nazorov, ki jahajo protievropski, protinemški, protiruski in obče ksenofobni val. Četudi je Poljska ogromno pridobila ravno od skupnega evropskega trga, so volivci prisluhnili govorici zapiranja nacionalnih mej. Premik k tako množični podpori stranke ekscentričnega, predmodernega nacionalpopulista je antiglobalizacijski refleks in tudi rehabilitacija avtoritarnih vzorcev, ki jih oživljajo s strahom prestreljene krizne razmere.

Levica izginja, v poljskem parlamentu je ni več, na Madžarskem naj bi se naslednje volitve fokusirale na duel Orbanovega Fidesza in militantnega, še bolj skrajnega Jobbika. Sicer deklarirano socialdemokratska slovaška vlada se je pridružila protimuslimanski retoriki in politiki ograj. V višegrajskem krogu se kot vzorec vzpenjajo lokalni tajkuni, kot je češki finančni minister Babiš, ki jim je politika le dodatna branža biznisa.

Volilne udeležbe, sploh na evropskih volitvah, so tam najnižje, na Slovaškem nazadnje lani denimo 13-odstotna, na Češkem 19,5-odstotna. A tudi Slovenija ni bila daleč s 24 odstotki. V begunski zgodbi je desnica, predvsem skrajno krilo, dobila dodatni pospešek. Tam, kjer je Rumsfeld nekoč videl servilno sledenje ameriškim interesom, se torej izrisuje neizbežna preobrazba EU-ja. Države, ki so pred totalitarno preteklostjo najbolj goreče hitele v evroatlantske povezave, s političnimi premiki simbolno označujejo vse globljo utrujenost evropske demokracije in ideje, predvsem pa neizbežno prihajajočo drugačno politično geografijo EU-ja. Tudi s takšno "novo Evropo" - neenotno, razklano, nepovezano, nacionalistično - so Američani gotovo zadovoljni.

Matija Stepišnik, Studio City
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
mend055
# 03.11.2015 ob 21:06
Ne razumem, zakaj je avtor prispevka tako začuden nad delovanjem teh držav??
Saj, ali one ne bi smele misliti s svojo glavo? Vsak pač ni navdušen nad stotisoči beguncev ki se ti naberejo v deželi in jih nimaš kam poslati, ker ti sosedje zapro meje.
Misliti vnaprej kaj se lahko zgodi .... Predvidevati scenarije. Že sedaj z vso vnemo nad EU, naj ustavi zadevo že v Italiji in Grčiji.

Nekateri so tako slepi, da sploh ne vidijo dlje od svojega učbenika ....
pirat1
# 03.11.2015 ob 16:17
Stepišnik je, kot ponavadi, zgrešil!

Poljaki so volili desnico zato, ker od vsega tega mogočnega napredka NISO IMELI NIČ!

Večina denarja je šla peščici bogatih "levičarjev" in "desničarjev", raji pa so mediji polnili glave, kako se cedita med in mleko.

In tudi Stepišnik je sam eden podobnih predstavnikov medijev. Je v Sloveniji namreč glede delitve dobrin gospodarske rasti med ljudi kaj drugače kot na Poljskem?
Pantha Rhei
# 03.11.2015 ob 08:16
Bravo bratje Poljaki, dostojni nasledniki Jana III. Sobieskega!
Kemik
# 02.11.2015 ob 23:52
Ne vem, zakaj so ljudje tako presenečeni, ko to vidijo. Ko se navadna politika ni zmožna spoprijeti z resničnimi problemi in grožnjami, ki pretresajo državo, je povsem jasno, da bodo ljudje iskali alternativo (preden bi bilo prepozno in rešitve več ne bi bilo). V članicah višegrajske skupine so jo dobili in zaenkrat so očitno zadovoljni z njo. Napovedujem jim sigurno lepšo prihodnost od Francije, Nemčije, ZDA, VB in podobnih po denarju pohlepnih držav, ki se jim bo pohlep maščeval.
Crveni
# 05.11.2015 ob 08:36
Države Višegrajske skupine spoznavajo, da je EU vedno bolj socialistična in totalitarna tvorba, nasprotje tistega za kar so jo oglaševali. Da bi bog dal, da se tudi Slovencem odprejo oči in, EU, levico, s strani zionistov financirane in vodene nevladne organizacije in lažnive medije pošljejo v ropotarnico zgodovine
ZeK
# 03.11.2015 ob 10:30
Levica izginja

logično, ljudje imajo poln kufer mesečnikov, ki bi prerazporejali, kar oni ustvarjajo.

levica je mrtva in tako je najbolje za vse. tudi za socialno najšibkejše.
kostolomec
# 06.11.2015 ob 21:27
Mislim, da je ime oddaje z levimi aktivisti v glavni in stranskih vlogah zavajajoče. Če pa C zamenjamo s SH, pa je spet vse na mestu.
Jarik
# 03.11.2015 ob 12:31
"... Tudi s takšno "novo Evropo" - neenotno, razklano, nepovezano, nacionalistično - so Američani gotovo zadovoljni."

Popolnoma res.
Američani so dobro vedeli, da te države (Višegrajske) niso zares evropskotvorne in imajo Evropo le za bližnjico do eksperesnega kapitalizma, ki so ga zamudile v preteklosti oz ekspresnega časovnega stroja, ki bi jih oddaljil od nekdanje Sovjetske Zveze, ki odmeva v glavah (predvsem) politikov.
Kaj so s tem vse izgubili in kako bi lahko pametneje ravnali na dolgi rok - s prijaznim ravnanjem do nekdanjega "gospodarja" in ne z ultra naslanjanjem na novega, ki jih ima samo za lutke, kaže ravno ta čas in tudi tistii bližnji, ko bodo ob nesposobnosti velike dvojke Fra-Nem Višegrajske države nosile glavno kribdo za razpad anjprej Šengena, nato pa Evropske Unije.
(do prve finančne krize pa nam ostane še slavni Evro, po njej pa lahko pozdravimo starega prijatla, Tolarčka)
astro
# 03.11.2015 ob 10:59
Slovenija se zaradi vzvišenosti ni želela pridružiti "Višegrajcem", zdaj je pa oni nočejo medse.
Preostane nam, da volimo desnico in se vrnemo nazaj v leta 1941 - 45, ko so se mahničevci najbolj izkazali.
Normalna desnica se ukvarja z ekonomijo, naša pa s preteklostjo.
Matija Stepišnik
link
Potencial novih obrazov se ni izpel
3
5. marec 2018 ob 21:28 Končno, Slovenija je po tistem, ko so pred leti k nam že pošiljali trojko, spet zvezda Evrope. Slovenski BDP je lani zrasel za pet odstotkov, gospodarska rast je bila 3,1-odstotna.
Več novic ...
Kolumne
link
Naša dva odstotka
63
14. julij 2018 ob 06:48 Scenarij je bil relativno dobro začrtan. Ideja je bila, da zasedanje voditeljev Nata ne bi postal Trumpov šov. Ni uspelo. Trump je jasen in glasen, mediji pa smo lačni vsake grožnje, opazke.
Več novic ...
Kazalo