Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 55 glasov Ocenite to novico!
Teš 6
Uroš Rotnik novembra 2011 pozira v okviru kampanje SLS-a pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Foto: BoBo
Kriminalisti sumijo, da je vrednost posla z Alstomom neupravičeno narasla s 654 milijonov evrov na 1.018 milijarde evrov. Foto: BoBo
VIDEO
Kje je preplačani denar z...
VIDEO
Policija pospešeno nad go...

Dodaj v

Alstom naj bi pri Teš 6 neupravičeno pridobil skoraj 285 mio. evrov

10 ovadb zaradi nepravilnosti pri opremljanju šestega bloka in rekonstrukciji petega bloka
14. oktober 2014 ob 08:37,
zadnji poseg: 14. oktober 2014 ob 16:07
Celje - MMC RTV SLO

Tuji dobavitelj je neupravičeno pridobil premoženjsko korist za 284.775.223 evrov, so ob koncu preiskave nepravilnosti pri izgradnji Teš 6 ugotovili celjski kriminalisti.

Celjski kriminalisti so včeraj končali del kriminalistične preiskave, v kateri so obravnavali sume kaznivih dejanj pri opremljanju blokov šoštanjske termoelektrarne. Na specializirano državno tožilstvo pa so podali kazensko ovadbo proti 10 ljudem (osem slovenskih državljanov in dva tujca, predstavnika dobavitelja), ki jih v povezavi s Teš 6 bremenijo zlorabe položaja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

V eni "najtežjih in najobsežnejših" kriminalističnih preiskav, v kateri so pregledali več kot 100 tujih in domačih transakcijskih računov ter opravili več kot 20 hišnih preiskav, med katerimi so zasegli in pregledali več kot 1000 listin, ki obsegajo več kot 30.000 strani, so kriminalisti ugotovili, da so ovadeni najprej zlorabili položaj in nezakonito na podlagi javnega razpisa pridobili posel za dobavo tehnološke opreme v skupni vrednosti 654 milijonov evrov. Nato je na podlagi številnih zavez in noveliranj pogodb vrednost posla narasla na kar 1,018 milijarde evrov.

S tem naj bi tuji dobavitelj opreme, v primeru Teš 6 je šlo za francoski Alstom, neupravičeno pridobil premoženjsko korist v vrednosti skoraj 285 milijonov evrov. Kot je povedal vodja celjskih kriminalistov Damjan Turk, so z noveliranjem pogodb iz posla izločili montažo, kar pomeni 166 milijonov evrov, izločili so tudi eskalacijsko klavzulo, ki je bil dogovorjena zaradi variranja cen materialov, ter s tem povzročili škodo za 93 milijonov evrov. Neupravičeno pa so izločili tudi rezervacijsko pogodbo v znesku 25 milijonov evrov.

Navidezno svetovanje
Policija ob tem sumi, da je z osumljenci povezana gospodarska družba na račun navidezne svetovalne pogodbe prejela 3 milijone evrov. Zaradi sklenitve svetovalne pogodbe pa so kriminalisti tudi spisali kazensko ovadbo zaradi ponarejanja oz. uničevanja listin.

Podobna zgodba, sicer v precej manjšem obsegu, se je zgodila leta 2006, ko je bila z Alstomom sklenjena pogodba za rekonstrukcijo petega bloka v vrednosti nekaj manj kot 2,5 milijona evrov, za navidezno svetovanje pa so "svetovalci" tedaj prejeli 365.000 evrov.

Dve leti od hišnih preiskav
Hišne preiskave glede zlorab položaja pri projektu Teš 6 so potekale že pred več kot dvema letoma, 12. junija 2012. Kriminalisti so tedaj obiskali nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika in mu zasegli dokumentacijo, ki se nanaša na izbiro dobavitelja tehnološke opreme za blok Teš 6 francoskega Alstoma.

Preiskava je potekala tudi pri nekdanjem vodji projekta Teš 6 Bojanu Brešarju in na domu Petra Kotarja iz podjetja CEE, ki naj bi imelo po neuradnih informacijah ključno vlogo pri izbiri francoskega Alstoma. Dolgoletni zastopnik hrvaškega dela tega koncerna je namreč podjetje Sol Intercontinental, ki je tudi v lasti Kotarja. Kotarju naj bi bila za pridobitev posla od Alstoma obljubljena trimilijonska provizija na osnovi svetovalnih pogodb, od Teša pa je bil plačan za pripravo razpisa, pregled ponudb in podobno. Kotar izjav za medije že dolgo ne daje, Rotnik pa je pred nekaj leti zatrjeval: "Zagotavljam vam lahko, da z naše streani pri vodenju postopkov in sklepanju poslov ni prišlo do provizij ali kakršnih koli drugih nepravilnosti."

Spomnimo: na nepravilnosti v zgodbi je opozarjala že protikorupcijska komisija, mednarodne razsežnosti je dobila z vključitvijo Evropskega urada za boj proti prevaram. Svoj del odgovornosti nosi tudi slovenska politika, saj sta nemoten potek projekta omogočili tako Janševa kot Pahorjeva vlada, med podporniki zakona o državnem poroštvu pa so se leta 2011 znašli tako poslanci opozicije kot koalicije. In prav unovčitev skoraj polmilijardnega državnega poroštva za posojilo evropskih bank je naslednja grožnja, ki čaka projekt, saj pogoji zanj niso več izpolnjeni. To bi bil velik udarec za javne finance, a četudi do njega ne pride, bi utegnili kupci električne energije prenapihnjeno naložbo, ki bo prva leta najverjetneje prinašala izgubo, kmalu občutiti na svoji koži v obliki višjih cen elektrike, je za Radio Slovenija poročala Erna Strniša.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
alesh__
# 14.10.2014 ob 09:03
Siemens je ponujal TEŠ 6 "na ključ" za 750mio €. Našim je šlo seveda v nos 'na ključ' - niso mogli pristavit svojega piskrčka ...
Anar Hija
# 14.10.2014 ob 08:49
Pahor in SD pravijo, da je s TEŠ6 vse ok.

TEš6 = Patria Pahorjeve SD vlade!
šurda
# 14.10.2014 ob 08:42
TEŠ 6 je skupni projekt SD-ja in SDS-a !
Upam, da gre zadeva tokrat do konca, do sodišča in do
pravno močne sodbe !
1vidra
# 14.10.2014 ob 09:11
Eh, dragi moji, milijardna luknja v bankah...a kdo sedi?( Ja, sedijo, ampak na svojih direktorskih stolčkih.) Isto predvidevam za TEŠ.
yanker
# 14.10.2014 ob 09:01
Lahovnik?
the law1
# 14.10.2014 ob 09:00
@Anar Hija

TEš6 = Patria Pahorjeve SD vlade!

Če smo bolj precizni.

TEŠ6= 6xkratnik Patrie
KLIPAN
# 14.10.2014 ob 09:30
"Čestitam" vsem, ki so podpirali gradnjo te nesnage in so pred leti pljuvali po Golobiču, ki je opozarjal na nepravilnosti.
Res ste izpadli naivneži.
Ampak takrat ste pljuvali po okoljevarstvenikih in vseh, ki smo opozarjali na to problematiko.
Sedaj pa plačujte, naivneži!!
neo-neo
# 14.10.2014 ob 09:02
Kazenske ovadbe, pravno močno obsojeni nobeden ne sedi. Tukaj se vidi kako močni so naši pravosodni organi.
blackened
# 14.10.2014 ob 09:15
Kje je davkoplačevalskih 1,6 miljarde evrov?!
Če po osnovnošolski logiki deliš z dva miljona, dobiš...no...bom nadaljeval po kmečki pameti...
...vsi Slovenci bi imeli elektriko zastonj vsaj leto, dve...
Seveda tako svet ne deluje, vendar zdravo-razumsko...a ni to bolj logično?! Glede na višino investicije v javno dobro.

Kaj bi delal Nikola Tesla s to vsoto!!!
CtrlDelete
# 14.10.2014 ob 15:01
Zdaj naj se do konca razišče še Elan, pa Mura, Gorenje, Droga, Istrabenz, Petrol, Kolinska, Prevent, Mercator, NLB, SKB, A Banka...boste videli kdo vse je živel v "mali Švici"!
beli golob
# 14.10.2014 ob 10:48
Pri tako resni zadevi, kot je TEŠ 6, si spet določeni komentatorji dajejo duška s političnim prizvokom. Seveda je evidentno, že od samega začetka, da je TEŠ 6 nastal in je zgrajen na politični osnovi ( ker ekonomske osnove nevidi nobeden od resnih ekonomistov, pa še komu drugemu, je jasno, daje investicija že od samega začetka zgrešena, takratko bomo pa kot vedno potegnili davkoplačevalci).Torej projekt je bil podprt s strani politike in to tako z LEVE, kot z DESNE strani, tukaj se le enkrat lahko vsiskupaj enotno strnjamo , da je temu tako. Kost za glodanje, ki je vržena med "rajo" , ki bo na koncu vse plačala ( preplačala), ima samo eden in edini namen, stvari čimbolj zamegliti. K temu v veliki meri pripomorejo tudi nekateri mediji, predvsem pa nekateri novinarji kise imajo za neodvisne, v resnici pa delajo za lobije ki imajo moč predvsem v kapitalu. Sam osebno menim, dase na koncu nebo zgodilo nič v zvezi z vloženimi ovadbami, da nihče od ovadenih nebo odgovarjal, ker četudi policija raspolaga z vsemi otipljivimi dokazi za obtožni predlog pregona, se bodo stvari ustavile na sodiščih in bodo stvari prejkotne zastarale ( že videna praksa sodišč) nenazadnje pa bodo osumljeni najeli najboljše odvetnike, ki bodo po potrebi stvari zavlačevali tako dolgo kot bo potrebno, da zadeva zastara. In na koncu bomo ostali samo davkoplačevalci; levi, desni rdeči, črni, mavrični in nevem katerih barv vse, ki bomo lepo plačevali megalomanski zapitek, nezmotljivih požrešnih posameznikov, lobijev in nam najljubših politikov. Ali si res v nedogled želimo biti vsi prizadeti še naprej " ovce" ki blejejo in nič nerazmišljajo?
alcatraz
# 14.10.2014 ob 09:11
eppur si muove.
zanima me samo, kako dolge bodo lovke na koncu
oz. do katerega strica si bodo upali...
Binder Dandet
# 14.10.2014 ob 08:49
A nimate nobene bolj ažurne slike? Iz dimnika bloka 6 se je cel vikend kadilo, vi pa kažete sliko nedokončanega bojlerja.
Binder Dandet
# 14.10.2014 ob 14:56
A Sevčnikar iz TEŠ sindikata se še ni oglasil, da bi grozil z električnim mrkom, ker so se gldi palicaji na Rotnika spravli?
alcatraz
# 14.10.2014 ob 10:54
uroš rotnik častni član občine šoštanj.
HA HA
mend055
# 14.10.2014 ob 11:16
Sami strokovnjaki za energetiko se zopet oglašajo tu gor !!!
Kaj mislite, da se bolj spoznate ne področje energetike od Alenke B. ?!!?

Seveda smo vsi strokovnjaki za energetiko. Večina nas je specialistov za družinski energetiko, ko moramo - to bi bil argument za izvolitev za komisarja - izračunati ali potrebujemo dva kubika bukovih drv ali štiri, seveda mislim na finance.
Zato se na energetiko v najširšem pomenu besede razumemo (le) v toliko, kolikor so nas nestrokovno zadolžili in pripravljali na novodobno suženjstvo. Mislim da bo to takrat ko bomo prodali vso srebrnino, ko bomo prodali vodo in les ...
Tako je to. Morda pa bi bile puške že ustrezna metoda za ta čas (seveda na strelišču da se pripravimo na najhujše čase - še prehitro bodo prišli; pa ne da bi si jih želel)...
1984
# 14.10.2014 ob 10:08
Pa zakaj ne vzamemo v najem Golega Otoka za 99 let.
Samo z lopovi iz TEŠ 6 bi napolnili 20% kapacitet vsaj za naslednjih 20 let.
Seveda pod pogojem da sodstvo sodi ne pa da sodeluje v kraji.
atenamodrost
# 14.10.2014 ob 09:43
slovenski problem je v tem ker se vsi poznajo in noben nobenega ne upa dat pred roko zakona, to je sramotno in dajmo že enkrat imet državo kjer sorodnik ne bo imel moči nad nikomer.
Binder Dandet
# 14.10.2014 ob 09:37
Nikoli niste poročali, če in kako dobičkonosen je ta posel za Alstom. Bi bila malenkost kompletnejša slika o celotnem poslu.
CtrlDelete
# 14.10.2014 ob 15:04
A Vizjak tega ni vedel?
CtrlDelete
# 14.10.2014 ob 15:02
A Lahovnik tega ni vedel?
Guliarth
# 14.10.2014 ob 14:58
Veselim se videti zraven Janše še kakega znanega in pri ofcah priljubljenega politika.
ntbul
# 14.10.2014 ob 11:06
@Anar Hija: TEŠ6 sta podpirali SDS in SD
vojnaslo91
# 14.10.2014 ob 09:07
https://sl-si.facebook.com/pages/TEŠ6-Spomenik-Korupcije/135327779974268
TEŠ6 Spomenik Korupcije je delil/-a povezavo.
10. oktober
Neverjetno! A bi se kdo v državi že končno resno spravil nad TEŠ. KPK, CERAR, POLICIJA, TOŽILSTVO!
Dve leti nazaj, so za ureditev okolice predvidevali astronomskih 1.5 miljona evrov, danes so pri številki 3.5 miljona. Zmigaj se Cerar!
http://www.mladina.si/160999/tiri-za-tes6/
-----------------------------------------------------
Tiri za TEŠ6
Se bo po tirih pripeljal premog?
Borut Mekina | Mladina 41 | 10. 10. 2014
V Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) so septembra objavili še zadnji javni razpis v sklopu projekta bloka 6 – razpis za ureditev okolice. Pred dvema letoma, ko je TEŠ vodil Simon Tot, je bilo za ureditev okolice predvidenih 1,5 milijona evrov, v zadnjem razpisu pa novo vodstvo s Petrom Dermolom na čelu načrtuje, da bo za to namenilo 3,5 milijona evrov. Po novem je namreč, glede na prejšnje načrte, predvidena še gradnja železniških tirov do šestega bloka, s tem pa se bo projekt podražil za približno dva milijona evrov. A zakaj so tiri po novem potrebni?
oliva
# 14.10.2014 ob 17:18
Tako je, GG je bil politično linčan, ker (pazi to!) je zamolčal novinarjem delež v Ultri, zaradi česar so ga janšisti (v spregi z drugimi metalci polen - sd ipd.) preimenovali v notoričnega (=razvpitega) lažnivca.

Zdaj se pa vidi marsikaj,.

(no saj GG je tud svojega denarja vreden in najbrž se ni vtikal samo zaradi naroda, ampak dejstva so taka)
CtrlDelete
# 14.10.2014 ob 15:04
A Bajuk tega ni vedel?
Guliarth
# 14.10.2014 ob 10:00
Mramor, tu maš milijone, pa še preko bo teklo, ko boš vse nazaj pobral!!!
vojnaslo91
# 14.10.2014 ob 09:02
šurda # 14.10.2014 ob 08:42
...
Upam, da gre zadeva tokrat do konca, do sodišča in do
pravno močne sodbe !
---------------------------------------------
Prav maš. Nekdo je pač zlorabil svoj položaja , ponarejeval in uničeval poslovne listine...
zozozo
# 14.10.2014 ob 16:13
Evo, kot vam že 5 let razlagam - to je francoski del "nemško-francoskega vlaka" (nemški je načrtovana prodaja železnic in luke DBju).

Bo kdo kdaj kaj povprašal Pahorja?
Uomo Tigre
# 14.10.2014 ob 11:06
Kotarja bi bilo potrebno nujno zašiti. On je eden izmed stricev iz ozadja v energetiki.
Bo pa to težka naloga, ker tip ima povezave vsepovsod.
Tudi novinarske hiše so kmalu obmolknile glede njegovih povezav, ko so pričeli preiskovat Rotnika.

Vglavnem, to so g.o.v.n.a od ljudi. Uničili bi narod samo, da bi se lahko prevažali s Ferrariji.
PONOS
# 14.10.2014 ob 10:23
TEŠ6 ko se prižge takoj dela z izgubo 50mio€ na leto .
Popolno zgrešen projekt ,nič vizije je le zato narejen da se je pokradlo napolnilo žepe,zadolžilo ter ob enem še zastruplja ,ubija davkoplačevalce,državljane Slovenije.Nobene koristi.Tehnologija gre naprej -napredne države bežijo od teh dinozavrov mi pa gradimo nove;)Pri vetrnicah se pač ne da toliko pokrast...in malvezirat...veter piha in daje elektriko.
atenamodrost
# 14.10.2014 ob 09:42
a šele zdaj

??
Tao3
# 14.10.2014 ob 17:24
Ciracara: "Uživajmo" naš briljanten komunističen sistem! Že od leta 1945 ...

Ti Ciracara pa poglej pod mizo, mogoče so tam kakšni komunisti ali pa vsaj bele miši ...

Od osamosvojitve naprej so samo še kapitalisti, ki so se na hitro prebarvali v raznorazne stranke in kradejo v spregi ... Prednjačijo SDS, SLS, SD, LDS, NSI, ...

Izgleda, da so Golobiča in Radičevo zradirali vsi skupaj v spregi ker sta javno govorila, da bo TEŠ6 ROP STOLETJA. Lahovnik pa še po prodaji Mercatorja sedi v Agrokorjevem nadzornem svetu ... ni kaj Zbor za republiko.
borut-blas
# 14.10.2014 ob 17:10
se še kdo spomne ko je začel o tešu govoriti golubič so se vsi spravili nanj in lahovnik je odstopil kot minister
zdaj pa je lahovnik komentator in pljuva po vseh, samo po janši ne
kdo to sploh še razume
oliva
# 14.10.2014 ob 16:39
Končno.

Imena teh desetih ljudi?

Ko se pa preganja navadneža, se pa objavi ime in priimek, celo če sploh ni preverjen!!!!! (primer 'ljubljanskega posiljevalca', ko so eni družini zato naredili celo štalo).
Ko je bil zadnjič nekdo osumljen umora (sploh se še ni vedelo kaj se je točno zgodilo, samo pobegnil je), so objavili njegovo polno ime. itd.

Bodo odgovarjali pahorji, lahovniki, vizjaki in janše (Zagožen ne more več, on pa je podpisal pogodbo, ki "je sploh ni prebral"!)... in drugi vpleteni v tole patrijo 2?

Imaš prav, @janezdolzan, ptički že čivkajo, da je to projekt sd, ampak na eno uho pa si za ptičke gluh. Ptički namreč čivkajo celo pesem, ne sam pol.
quaxy
# 14.10.2014 ob 15:59
Rotnik je pa še vedno zaposlen v javnem sektorju. Direktor Velenjske komunale.
svitos
# 14.10.2014 ob 15:09
Tako je, ko naši zlati "managerji" sklepajo posle! Najbolje bi bilo, da Alstom pol denarja vrne z drugo polovico pa postavi Dob II, DobI III in Dob IV! Za posrat..
y_os
# 14.10.2014 ob 11:57
vidim, da SDS-ovci priznavate, da je JJ kradel...
Za mene je enaka kraja 30.000 EUR ali 1.000.000 EUR, več ali manj. Zdaj mi pa povejte, kje je meja vam dovoljene kraje, pri ''3.628,33 EUR'' :) ali pri kraji, ki jo je zagrešil JJ :). Pa še v cerkev hodi/hodite?

Sklep: opravičeno zaprt.
Eni ga pa še vedno podpirajo

Vse v zapor ne glede na barvo in ne glede na znesek.
Ni_Nicka
# 14.10.2014 ob 11:05
@izzy_: Janša - pozivanje k državljanski vojni in kolaps celotne države.
PONOS
# 14.10.2014 ob 10:18
Projekt narejene le zato da je polnil žepe
Guliarth
# 14.10.2014 ob 09:59
10? Ne se šalit, pozabili so še na kakih 90 ljudi, kateri se mastijo z našim denarjem.
Sicer pa smo že na celi črti vajeni, da jemljejo, nori bi bili, da ne bi, saj Slovenec gleda in čaka, pravi mazohisti smo postali.
gizmolinux
# 14.10.2014 ob 21:14
Moj bog,koliko solz,gorja,tihega hlipanja lačnih otrok,sprtih družin in ljudi se je zgodilo,zaradi teh vampirjev. Si lahko predstavljate? Koliko delavcev je bilo pod stresom,koliko,policistov je posredovalo zaradi revščine in prepira,koliko bolezni so povzročili,koliko ljudi je izgubilo upanje.
To na nek način tiho nasilje belih ovratnikov in kravatarjev je resnično grozno. Ta pohlep,ki zastrupi človeku srce,da povzroča brezčutno gorje sočloveku,nedolžnim otrokom. Res ni meje človeškemu pohlepu,resnično lahko bi imel celotno galaksijo v lasti pa bi lahko bilo premalo. Od kje ta neskončna praznina v človeku? So to relevantna vprašanja? Kaj ti bo celi svet,če dušo izgubiš. Nikjer ni zaslediti učenja,razglabljanja o takšnih in podobnih naukih. So to sploh še ljudje se sprašujem? Bi jaz lahko postal takšen,če bi se mi ponudila priložnost? Sem mogoče lahko zdaj srečen,ko nimam miljonov na bančnem računu? Me bodo pustili pri miru tudi ,ko ne bom imel več fičnika v žepu ali pa bodo hoteli razkosati še moje telo in ga prodati preprodajalcem? Kaj nam sploh še ostane? Always look on the bright side of Life ...
Tao3
# 14.10.2014 ob 17:26
Ciracara: TEŠ6 se je začel pod Janševo prvo vlado in nemoteno nadaljeval naprej v vseh vladah v spregi SDS-a in SD-ja. Evo ti komuniste, Vinko, Janez, itd ...
quaxy
# 14.10.2014 ob 16:02
janezdolzan

nisi smešen. Prej zabit.
mato333
# 14.10.2014 ob 15:55
Iz članka na financah... "Se pa naši sogovorniki strinjajo, da se je Kotar po volilnem polomu LDS leta 2004 brez težav povezal tudi z SDS. »V dobrih odnosih je bil z vsemi, to sploh ni vprašanje,« pravi naš sogovornik."
svabo
# 14.10.2014 ob 14:44
Kar nekaj komentatorjev danes je tukaj gor, ki so ob vojni ki jo je vodila Radičeva na celi črti zagovarjali Rotnika in ekipo. Takrat se je na vsak način obračunavalo z Radičevo. In to na celi črti. Vsi, ki so imeli interes. Tako SD, kot SDS. 285 milijonov je nora številka. Ker ta ni na pamet izračunana. Za to, da jo tožilstvo navede mora predložiti listinske dokaze. Neverjetne številke, ki žal kažejo kaj je politika podpirala. Sramota. Predvidevam, da bo jutri Rotnik in banda proglasila osebni stečaj.....
gesan
# 14.10.2014 ob 11:46
Kakšna ažurnost!?!
Kolko let se zamuja z ovadbami?

Dve bandi, ki sta si potačkali nadzor nad to lopovščino, bi že zdavnaj morali bit med ugaslimi.
LosAlamos
# 14.10.2014 ob 11:45
Komentatorji mimogrede ROTNIK je (bil) SLS - jev človek - gčej volitve 2011.
fah-q
# 14.10.2014 ob 20:34
Dejansko se pojavi vprašanje kdo bo "rehabilitiral" Golobiča in Radičevo...pa vsi oni z "oranžnim cunamijem" so dolžni opravičilo in posipanje s pepelom...
sLoVaN
# 14.10.2014 ob 20:26
...se še kdo spomni Darje Radič in Zaresa ?
edini, ki so vohali smrad, a jih je Pahor izrinil iz vlade.
Kazalo