Črna kronika
false
Ogenj je popolnoma uničil Kocbekov dom na Korošici. Prenovljen dom so odprli leta 1973, leta 1990 pa so ga začeli posodabljati. Foto: Damjan Kočar/GRS Kamnik
VIDEO
V koči petrolej zamenjali...
VIDEO
Zgorel je dom na Korošici

Dodaj v

Foto: Koča na Korošici pogorela, mamo s sinovoma prepeljali v bolnišnico

Ogenj popolnoma uničil kočo
21. oktober 2017 ob 10:19,
zadnji poseg: 21. oktober 2017 ob 18:47
Celje - MMC RTV SLO

V času požara v planinski koči na Korošici so bili v njej trije tuji državljani, in sicer 41-letna državljanka Poljske, stanujoča v Zadru na Hrvaškem, in njena dva mladoletna sinova, ki so nameravali v koči prespati.

V t. i. "zimski sobi", ki je za obiskovalce odprta ves čas, so našli plastenko s tekočino, ki jo je mati v dobri veri, da je v njej voda, nameravala prekuhati na plinskem štedilniku.

Pri tem je prišlo do vžiga tekočine. 41-letnica, ki jo je ogenj poškodoval po obrazu, vratu, prsnem košu in rokah je plinski štedilnik takoj ugasnila, vnetljivo tekočino pa poskušala odstraniti iz objekta, pri čemer se je najverjetneje del tekočine polil, tako da je celoten prostor zajel ogenj.

Vsi trije so se uspeli rešiti iz gorečega prostora, eden od sinov si je lažje poškodoval roko in stopalo, drugi na srečo ni bil poškodovan. Vse tri so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Po prvih podatkih znaša povzročena škoda okoli 300.000 evrov. Preiskava, ki še poteka, pa teče v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so sporočili iz Policijske uprave Celje.

B. R., T. H., Damjan Kočar/GRS Kamnik
Dom na Korošici
Dom na Korošici
Dom na Korošici
Prijavi napako
Komentarji
elGoyc
# 21.10.2017 ob 15:18
@MikiMause
Da ne hodiš dosti po goskih kočah mi ni potrebno razlagati, ker popolnoma nič ne veš o situaciji.
Voda v planinskih kočah je izjemen problem, zato z njo varčujejo na vsakem koraku, zato v kočah ni tušev, se ne potegne voda v WC če ni nujno itd. Ker je to problem že za najbolj osnovne potrebe je "blazno težko" imeti še par kubikov vode na zalogi za primer požara.
Nadalje mora biti cisterna za vodo vkopana sicer zmrzne in ker bagra ne moreš pripeljati s helikopterjem bi bilo potrebno to dodatno cisterno vkopati na roke. Ko boš kdaj z lastnimi rokami izkopal jamo za "nekaj tisoč litrov požarne vode" na skalnem terenu, boš vedel zakaj tale moj izpad. Dobro, da ni kdo predlagal postavitev hidranta...
oliva
# 21.10.2017 ob 14:07
Pa kako lahko zamenjaš petrolej za vodo!!
Naliješ v posodo in še prižgeš ogenj! Pa saj se takoj vidi, voha, vse!
Mati z otrokoma!
Noro.
Še dobro, da niso dražje plačali njene lahkomiselnosti in upam da je koča zavarovana.
juventina10
# 21.10.2017 ob 13:06
žalostno,da je taka koča dana v uporabo nevrevidnim turistom.
elektrupunk
# 21.10.2017 ob 14:02
ni bila dana v uporabo...kvečjemu je gospa z otroki koristila zimsko sobo... sj po eni strani mi po glavi seka ..pa kva hudiča si mislna ..po drugi strani pa....se lahk vsakemu pripeti kšna traparija....težko je ob takih zadevah imet trezn pogledn to... upam da oskrbnico Mojco ni kap zadela, ko je zvedela za novico.. vsekakor upam, da pri vseh traparijah ki jih plačujemo davkoplačevalci, da bo država ..al pa eu (kot na zelenici) priskočila malo na pomoč lokalnemu pd-ju..
pepo73
# 21.10.2017 ob 13:36
Upam,da je zavarovana.
Yanez
# 21.10.2017 ob 16:50
V situaciji, ko mora helikopter voziti gasilce na požarišče in kjer blizu ni vode, je bitka z ognjem vnaprej obsojena na neuspeh. Kolikor poznam Korošico, prej kot v 3 urah peš ne prideš do koče. Gasilci dostavljeni do koče v trdi noči, so lahko le zavarovali okolico, odstranili plinske bombe in čakali na dež, ki bo pa šele jutri.
Upam na solidarnost...
elGoyc
# 21.10.2017 ob 15:18
Sicer pa smo lahko vsi pametni nad neumnostjo, ki jo stori nekdo drug, kot je to polivanje s petrolejem, dokler se kaj podobnega ne zgodi nam.
amigo
# 23.10.2017 ob 07:19
Danes so ljudje funkcionalno nesposobni. Ženska ni ugotovila, da gre za vnetljivo tekočino in ne za vodo. Normalno je da vzameš v roko neko steklenico in že s tekočino kuhaš čaj.
Homer.
# 22.10.2017 ob 13:02
@samogledam
Sicer imaš večinoma prav, ampak najbrž ne bi kuhal čaj z neko neznano tekočino, ki jo najdeš v neki plastični steklenici.
No vsaj jaz ne bi.........
Bolek
# 21.10.2017 ob 17:26
Yanez, prav imaš, pot do koče na Korošici je kar precej naporna.

Vsekakor pa je čudno, da se ženska z dvema otrokoma odpravi tako pozno na tako dolgo pot in to verjetno brez vode in hrane. Verjetno sploh ni vedela, da je koča zaprta. Otroci pa hočejo vsaj čaj ali juho in v naglici sploh ni opazila, da je v lonec nalila nekaj drugega in ne vodo. Potem pa prižgeš plinski gorilnik in tragedija se začne... (samo ugibam, ne vem).

Po svoje se mi ženska kar smili, še dobro, da so jo tako poceni odnesli.
firtoh
# 21.10.2017 ob 19:47
Ne vem sicer kako je zdaj,ampak včasih si moral po ključ na celjsko planinsko društvo.
richy
# 22.10.2017 ob 14:24
Sicer ne vem kaj je počela planinka z otorkoma takrat na Korošici, ampak zdaj vse to pametovanje na tem forumu je precej brezpredmetno, ker nas ni bilo zraven. Obsojanje nje, da ni ugotovila kaj je v plastenki je ena stvar, druga stvar je obsojanje lastnika koče, da je bila vnetljiva tekočina v plastenki in da ni bilo vidnega opozorila o vsebini plastenke. Nikjer ne piše, da je bila plastenka za vodo, marsikaj je lahko pakirano v različne plastenke (zadnjič sem vozil nevarne odpadke na odpad, pa je bil v originalnih plastenkah antifriz, nekateri laki, motorno olje, šampon itd itd). Morda je opozorilo na plastenki celo bilo, ampak zvečer je tema, elektrike pa v zimski sobi običjano ni. Morda si je ženska tudi svetila samo z vžigalicami, ne vemo ali je imela baterijsko svetilko.
Ne vem, zato ne bom tule tožnik in sodnik kot nekateri pred menoj, po svoje je pa lahko "vesela", da se je to vžgalo, kajti če bi pretrolej popili, jih ne bi rešilo nič več.
ronzi
# 24.10.2017 ob 07:23
Če je problem voda v teh kočah,potem neki gasilni aparati nebi smeli biti niti del problema.....
lv
# 22.10.2017 ob 22:08
Glavno, da so vsi živi. Kočo se da obnovit.
Triglavski zmaj
# 21.10.2017 ob 15:47
Imajo v teh planinskih kočah sicer tudi kake gasilne aparate?
odziv
# 23.10.2017 ob 14:35
Meni se ne zdi čisto vse gladko pri tej zgodbi.
Žal mi je pa vseh in vsega. Poškodovanih, prestrašenih, prešvicanih in pogorelega.
casualCRO
# 23.10.2017 ob 17:11
Se zgodi, hvala Bogu da so vsi člani družine vredu. 300.000 se nas zbere in vsak da po 1€, pa imamo novo kočo, sej kdo drug bo pa plačal kot mi. Kako se tole sliši enostavno.
samogledam
# 22.10.2017 ob 10:15
Varcevanje z vodo ? ja kje drugje pa imamo vodo , kot v plasticni litrski flasi pod koritom...celo doma za zalivanje okenskih rozic ! Zakaj ni vnetljiva tekocina v kovinski piksni z oznako vnetljivo?
Tisti ki je petrolej zlil v plastenko brez vidnega- slikovnega opozorila je odgovoren za opekline te nesrecne zenske ! Vse zivljenje bo imela posledice, ker ni pricakovala petroleja v plastenki za vodo.
alex961
# 21.10.2017 ob 16:39
Kar račun napisati. Za reševanje in za novo kočo. Znano je, da so te koče namenjene za primer, če planinca ujame noč, ali neurje. Ker niso pod stalnim nadzorom oskrbnika, jih tuji "turisti" dostikrat uporabijo za zastonj počitniška stanovanja, prirejajo žurke itd. To je bilo verjetno tudi v tem primeru in veliko vprašanje je, če so bili sami. Vsaj meni ni znano, da bi bila včeraj v hribih kakšna nevihta.
cromirp
# 21.10.2017 ob 15:51
A so kuhali s šnopcem?
tureavanture
# 21.10.2017 ob 13:43
dobro pa kje ste vsi radovedneži da ni nobene slike kaj je ostalo???

po drugi strani pa danes verjetno taka gneča da bi prodali več kot vsako soboto sredi poletja.
jernej1234
# 21.10.2017 ob 19:29
No ja ne vem zakaj vsi samo turistko obsojate? Res je sicer tud ona kriva, vendar večji delež krivde nosijo lastniki koče saj niso steklenice opremili z znaki za nevarnost.
Miki Mause
# 21.10.2017 ob 14:50
Večino reševalcev in opreme je na kraj dogodka pripeljal helikopter policije. Zaradi težkih okoliščin pri gašenju, predvsem pa pomanjkanja vode, gasilci niso mogli storiti veliko, tako da je Kocbekov dom povsem pogorel

Ne vem zakaj se sploh takim objektom, da gradbeno in obratovalno dovoljenje, če osnovnih protipožarnih zadev ne izpolnjujejo. Vse koče oziroma kakršnikoli objekti na samem bi morali imeti tudi hranilnike z nekaj tisoč litri požarne vode, kateri bi se pa polnil s pomočjo deževnice. Tako blazno težko?
Kazalo