Po večletnem iskanju in mednarodni tiralici se bo Frantar znašel pred sodnikom. Foto: RTV SLO
Po večletnem iskanju in mednarodni tiralici se bo Frantar znašel pred sodnikom. Foto: RTV SLO
Sojenje Frantarju prekinjeno

Obravnava pa je bila že na začetku prekinjena, saj je Frantarjev zagovornik zahteval izločitev senata in nekaterih dokazov ter odpravo pripora. O izločitvi odloča predsednik sodišča, zato je senat obravnavo prekinil. O priporu pa bo odločal novi ali stari senat.

Že več kot pet let je minilo, odkar je bila zoper Frantarja vložena obtožba zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Proti nekdanjemu župniku je bil sprožen sodni postopek, ki pa se zaradi njegovega pobega v Afriko ni nikoli končal. Frantar naj bi zadnja leta živel v Malaviju, kjer je pomagal tamkajšnjemu misijonu slovenskega jezuita Stanka Rozmana.

Frantarja je leta 2000 ovadila domačinka, ki naj bi jo obtoženi leta 1990 in 1991 spolno zlorabljal. Takrat je bila stara 10 let.

Frantar zlorabil zaupanje?
Frantar je obtožen kaznivega dejanja po tretjem odstavku 183. člena kazenskega zakonika, ki se med drugim nanaša tudi na duhovnike, ki svoj položaj zlorabijo za spolno občevanje z osebo, ki še ni stara 15 let in jim je bila zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo.

RKC o poti v Afriko ni vedel nič
Znano je, da so predstavniki slovenske Rimskokatoliške cerkve ves čas trdili, da s Frantarjevim izginotjem nimajo nič in da je v Afriko odšel samovoljno. Za njim sta bila izdana celo mednarodna tiralica in evropski priporni nalog.

Sojenje Frantarju prekinjeno