Frantar je deloval v župniji Kašelj - Zalog. Foto: RVK
Frantar je deloval v župniji Kašelj - Zalog. Foto: RVK
Anton Jamnik
Anton Jamnik je potrdil, da je župnik Frantar že nekaj časa v Sloveniji in da je o tem obveščeno tudi sodišče. Foto: RTV SLO

Proti Frantarju je bila pred več kot petimi leti vložena obtožba zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in proti njemu sprožen sodni postopek. Zaradi Frantarjevega pobega v Afriko postopek ni bil nikoli končan, so še zapisali v Dnevniku.

Predstavniki slovenske Katoliške cerkve so ves čas trdili, da ne vedo, kje je Frantar, ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik pa je v četrtek potrdil, da je župnik že nekaj časa v Sloveniji in da je sodišče o tem obveščeno.

Duhovnika ovadila domačinka
Leta 2000 je Frantarja ovadila domačinka, saj naj bi jo obtoženi leta 1990 in leta 1991 spolno zlorabljal, žrtev pa je bila takrat stara šele deset let. Sredi leta 2001 je ljubljansko tožilstvo vložilo otožbo, ki je Frantarju očitala nadaljevalno kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Okrožno sodišče v Ljubljani ga je obsodilo po tretjem odstavku 183. člena kazenskega zakonika, ki se nanaša tudi na duhovnike, ki svoj položaj izrabijo za spolno občevanje z osebo, ki še ni stara 15 let in jim je bila zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo.

Frantar pobegnil iz Slovenije
Obtožnica je postala pravnomočna leta 2002, a se je izkazalo, da je Frantar v tem času pobegnil iz Slovenije. Frantar naj bi, kot je poročal tednik Mladina, zadnja leta preživel v Malaviju na jugu Afrike, kjer naj bi pomagal tamkajšnjemu misijonu slovenskega jezuita Stanka Rozmana.

Slovenska Katoliška cerkev je ves čas njegovega izginotja trdila, da ne ve, kje je župnik, in da je v Slovenijo zapustil samovoljno. K njegovemu prijetju pa nista pripomogla niti madnarodna tiralica in evropski priporni nalog, so še zapisali v Dnevniku.