Kovačič je bil veleposlanik Slovenije na Hrvaškem v letih 1998-2002. Foto: BoBo
Kovačič je bil veleposlanik Slovenije na Hrvaškem v letih 1998-2002. Foto: BoBo

Boštjan Kovačič, ki je bil veleposlanik Slovenije na Hrvaškem v letih 1998-2002, je vilo na zagrebškem Pantovčaku brez dovoljenja lastnice preuredil. Postavil je savno, podrl zidove, preuredil sistem centralne kurjave, dragoceno pohištvo pa je pustil propadati v kleti in na podstrešju, je na nastalo škodo že leta 2000 opozorila lastnica.

Po pričanju Branke Kučinič, ki je bila v letih spornih dogodkov članica finančne komisije na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), je povedala, da Kovačič ni imel pooblastila ne za najem rezidence ne za dela v njej. Dela, ki so stala več milijonov takratnih tolarjev, prav tako niso bila smiselna, saj je bil vila najeta.

Nekdanji veleposlanik: Šlo je za vzdrževalna dela
Kovačič je sicer ves čas vztrajal, da je šlo zgolj za redna vzdrževalna dela, ki so bila nujno potrebna, saj je bila vila ob prevzemu v slabem stanju. Za takšno stanje naj bi bil kriv njegov predhodnik, pakistanski veleposlanik z družino. Poudaril je tudi, da pri primopredaji nihče ni imel pripomb.

Kot še piše Delo, se je Kovačič na sodišču znašel, ker je lastnica ugotovila, da lahko še nekaj iztrži, tja pa naj bi ga spravile tudi zamere na MZZ-ju, saj je opozarjal na številne nepravilnosti.

Višje sodišče pritrdilo okrožnemu
Sodišče Kovačiču ni pritrdilo, tako okrožni kot višji sodniki so ocenili, da nekdanji veleposlanik ni opravljal zgolj vzdrževalnih del, opozorili pa so tudi, da za dela ni imel odobritve slovenske države.

Država je lastnici vile na podlagi sodne poravnave že pred časom izplačala 65.000 evrov, od Kovačiča pa je pravobranilstvo terjalo povračilo te vsote. Kovačičev pooblaščenec, odvetnik Miha Kozinc, je že napovedal, da bo zoper sodbo vložil revizijo na vrhovnem sodišču.

Kovačič je bil, preden je zasedel veleposlaniški stolček, od leta 1994 do 1997 v vladi Janeza Drnovška minister brez resorja, odgovoren za samoupravo, po vrnitvi iz Zagreba je bil izvoljen za novomeškega župana.