V Lutkovnem gledališču Maribor so že pričvrstili padlo ograjo. Foto: Boštjan Lah/LG Maribor
V Lutkovnem gledališču Maribor so že pričvrstili padlo ograjo. Foto: Boštjan Lah/LG Maribor
Malčka sta jo odnesla le s podplutbami

Zares srečo v nesreči je imela v sredo skupina otrok vrtca Tezno, saj bi se lahko njihov obisk mariborskega Lutkovnega gledališča končal tragično. Ko so malčki po končani lutkovni predstavi po stopnicah zapuščali dvorano, je namreč popustila zaščitna ograja, zaradi česar sta dobre tri metre globoko padla otroka, stara štiri in pet let.

Nič hudega sluteč, sta se namreč naslonila na ploščo na ograji, ki je bila na železne nosilce pritrjena le s silikonskim lepilom. Ograja je popustila, z njo pa sta v globino zgrmela tudi otroka.

Olajšanje za vse
"Ta skupina je bila čisto na vrhu, in ko so se odpravljali po stopnicah, je naenkrat zaropotalo, očitno je takrat popustila ograja. Vzgojiteljice so res takoj poskrbele za prvo pomoč, preiskave so kar dolgo trajale, ves čas smo bili z njimi, z otroki in s starši, drug drugega tolažili. Morate vedeti, da je bil to velik šok," je razložila še vedno pretresena ravnateljica vrtca Tezno Cvetka Rošker.

Oddahnili so si šele okoli 15. ure, ko je zdravnik sporočil, da hujših poškodb ni in da gresta lahko otroka v domačo oskrbo. Sporočilo, ki so ga z velikim olajšanjem sprejeli tudi v lutkovnem gledališču, kjer so že včeraj plošče na kovinske nosilce pritrdili z vijaki.

Zadevo v roke vzeli tudi policisti
"Zagotovo bomo naredili še enkrat natančnejši pregled, to je ta pristojnost, ki jo imamo," je zatrdila Mojca Redjko, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor.

Oceno varnosti objekta so sicer izvedli pred dvema letoma, ko se je lutkovno gledališče preselilo v minoritski samostan, katerega obnova je stala več kot 14 milijonov evrov. Ni pa zanemarljiv podatek, da sta arhitekta letos za njegovo obnovo prejela celo Plečnikovo odličje. Kraj nezgode so pod drobnogled že vzeli kriminalisti, ki bodo skušali iz zasežene projektne dokumentacije ugotoviti, kdo je odgovoren za nesrečo.

Malčka sta jo odnesla le s podplutbami