Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. Foto: MMC RTV SLO
Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. Foto: MMC RTV SLO

Zavašnik je bil obsojen na pet let zapora, kar je pozneje potrdilo tako višje kot vrhovno sodišče, vendar je še pred začetkom prestajanja kazni v zaporu Dob, pred dobrim letom in pol, izginil neznano kam. Za njim je razpisana tudi Interpolova tiralica.

Tragedija pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah se je zgodila 23. decembra 2005. V diskoteki je bila zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Pred diskoteko se je zato malo pred to uro zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti, vendar je prišlo do prerivanja.

Tri dekleta, 15-letna Katarina Jeras Lajh ter 17-letni Anja Mršič in Natalija Bencan, so padla, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni pozneje v ljubljanskem kliničnem centru.

Starši tožili državo, občino, Zavašnikove
Zgodba pa ni končana niti za starše umrlih treh deklet. Aprila se je s sodbo in z vmesno sodbo končala pravda med starši na eni strani in Republiko Slovenijo, občino Medvode, varnostno službo Enigma Bagarič ter Mileno, Francem in Robertom Zavašnikom in njihovim podjetjem Roto na drugi strani.

Starši so zahtevali 225.900 evrov odškodnine, sodišče jim je pritrdilo, a plačati jo bodo morali le Roto, Robert Zavašnik in Enigma Bagarič. Vendar po poročanju Slovenskih novic vmesna sodba še ni pravnomočna, prav tako pa pristojna sodnica z ljubljanskega okrožnega sodišča ni določila, koliko bo odškodnina znašala.