Policiji so prometni podatki koristili, ko so primerjali komunikacije obravnavanih oseb v časovnem obdobju pred zaznavo kaznivega dejanja oz. v fazi priprave in še posebej pri dokazovanju namena storitve kaznivega dejanja. Foto: BoBo
Policiji so prometni podatki koristili, ko so primerjali komunikacije obravnavanih oseb v časovnem obdobju pred zaznavo kaznivega dejanja oz. v fazi priprave in še posebej pri dokazovanju namena storitve kaznivega dejanja. Foto: BoBo
Na osnovi razveljavljenih členov so morali telekomunikacijski operaterji hraniti podatke, na podlagi katerih se je lahko ugotovilo, kdo je komuniciral s kom, kdaj, koliko časa, kje in kako, sama vsebina komunikacije pa se ni hranila. Podatki so se hranili 14 mesecev od dneva komunikacije za podatke v povezavi z javno dostopnimi telefonskimi storitvami in osem mesecev v povezavi z drugimi podatki. Foto: BoBo

Poročali smo, da je ustavno sodišče razveljavilo člene zakona o elektronskih komunikacijah, ki telekomunikacijskim operaterjem nalagajo hrambo t. i. prometnih podatkov, kot so podatki o klicih in lokacijski podatki uporabnikov mobilne telefonije, operaterjem pa naložilo, da zbrane podatke uničijo.

A policija pojasnjuje, da so prometni podatki predstavljali pomemben del informacij, ki jih je pri svojem delu uporabljala kriminalistična policija. Kot so pojasnili, so jih od operaterjev pridobili, ko so obstajali razlogi za sum, da je posameznik storil kaznivo dejanje, saj ti podatki "dopolnjujejo, zaokrožujejo in dajejo celovito podobo kriminalne aktivnosti posameznika".

"To je še posebej pomembno pri preučevanju vrste in načina komuniciranja, ko primerjamo komunikacije obravnavanih oseb v časovnem obdobju pred zaznavo kaznivega dejanja oz. v fazi priprave in še posebej pri dokazovanju namena storitve kaznivega dejanja," so poudarili.

Policija bo iskala nove rešitve
Slovenska policija je prometne podatke lani zahtevala 1.026-krat. Število odredb se je z leti sicer zmanjševalo - leta 2008 so preiskovalni sodniki na pobudo policije izdali 1.475 odredb, leta pozneje 1.271 odredb, še leto zatem pa 1.357. Leta 2011 je bilo izdanih 1.110 odredb, predlani pa 953.

"Razveljavitev celotnega 13. poglavja zakona, ki ureja hrambo prometnih podatkov, bo zagotovo vplivala na delo policije, saj bomo izgubili enega izmed pomembnih orodij za učinkovito delo," so med drugim zapisali v policiji in napovedali, da bodo sodelovali pri iskanju rešitev, ki bodo "na eni strani sprejemljive za demokratično družbo in spoštovanje človekovih pravic ter na drugi strani tudi za zagotavljanje varnosti ljudi".

Vsebina komunikacije se ni nikoli hranila
Ustavni sodniki so namreč presodili, da je šlo za nesorazmeren poseg v pravico do varstva osebnih podatkov. Ustavno sodišče je tako odločilo po tem, ko je Sodišče EU-ja aprila razveljavilo direktivo o hrambi podatkov, ki je bila podlaga za sporno ureditev v slovenskem zakonu o elektronskih komunikacijah.

Na osnovi zdaj razveljavljenih členov so morali telekomunikacijski operaterji hraniti podatke, na podlagi katerih se je lahko ugotovilo, kdo je komuniciral s kom, kdaj, koliko časa, kje in kako, sama vsebina komunikacije pa se ni hranila. Podatki so se hranili 14 mesecev od dneva komunikacije za podatke v povezavi z javno dostopnimi telefonskimi storitvami in osem mesecev v povezavi z drugimi podatki.