Sodišče je babici prisodilo devet mesecev zaporne kazni. Foto: BoBo
Sodišče je babici prisodilo devet mesecev zaporne kazni. Foto: BoBo

K današnjemu predobravnavnem naroku v zadevi koroške deklice je prišla le babica, ki se je že junija pogodila za predlagano kazen zaradi skrivanja deklice in povzročitve duševnih bolečin. Devet mesecev hišnega pripora bo po pojasnilih odvetnika obsojene prestajala tako, da ji je omogočen obisk družinskega groba in svete maše, lahko hodi tudi v službo, je sporočila televizijska dopisnica Duška Lah.

Odvetnik Kakerjeve Boštjan Verstovšek je z izidom zadovoljen, saj je sodišče upoštevalo sporazum, ki ga je njegova varovanka v zameno za priznanje krivde sklenila s tožilstvom konec junija.

Glede na ugotovljene premoženjske razmere je sodišče Kakerjevo oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka, plačati pa mora sodne dekličine matere Aleksandre Tuksar in izdatke ter nagrado njene pravne pooblaščenke Irme Pavlinič Krebs. Ta bo vložila tudi odškodninski zahtevek matere 15.000 evrov v tožbi proti vsem vpletenim zaradi pretrpljenih psihičnih bolečin in strahu.

Deklica pri mami
Mamica koroške deklice danes izjav ni želela dajati, je pa njena odvetnica Irma Pavlinič Krebs povedala, da je deklica srečna, živi pri mamici. Takoj ko je deklica marca lani prišla domov, jo je pregledala izvedenka in deklica po njenih besedah ne izkazuje nikakršnih posledic, da bi bila kdaj spolno zlorabljena ali žrtev drugega nasilja.

Narok za druge prestavljen
Za preostale soobtožene, Matica in Jernejo Munc ter dekličinega dedka Zvonka Kakerja so njihovi odvetniki zaprosili za preložitev predobravnavnega naroka, čemur je sodnica ugodila in današnji narok odpovedala ter razpisala novega za 29. avgust, zato se danes na sodišču niso pojavili. Soobtožena Natalija Markač sploh ni prevzela vabila na obravnavo, kot je dejala sodnica, pa zastopnice nima več.

Dekličin oče Boštjan Kaker, ki je bil na zaporno kazen zaradi sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe in zanemarjanja otroka obsojen 15. marca lani, je že na prestajanju zaporne kazni na Dobu. Sodišče mu je prisodilo dve leti in osem mesecev zapora.

Kronologijo dogajanj v primeru si lahko preberete v spodnjem okvirju.

Kronologija dogajanja:


23. februar 2010 - Triletna deklica iz Mežice je s sodbo Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu dodeljena v vzgojo, varstvo in oskrbo materi Aleksandri Tuksar.


10. oktober 2010 - Deklica ima zadnji stik z mamo.


11. oktober 2010 - Dekličin oče Boštjan Kaker poda ovadbi zoper dekličino mater in njenega očeta Antona Tuksarja zaradi suma spolnega napada na deklico.


3. november 2010 - Boštjan Kaker na Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu vloži tožbo, s katero je zaradi domnevnega obstoja spremenjenih okoliščin zahteval predodelitev hčerke v njegovo vzgojo in varstvo.


10. februar 2011 - Psiholog in neodvisni svetovalec Matic Munc iz svetovalnice Akcija! na novinarski konferenci opozarja na domnevno koruptivno vedenje javnih uslužbencev v primeru deklice s Koroškega in na povezanost s primerom Natalije Markač, ki so ji leta 1999 odvzeli obe hčerki.


4. marec 2011 - Dekličina mama Aleksandra Tuksar Policijski postaji Slovenj Gradec prijavi, da je deklica pogrešana.


18. maj 2011 - Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu kot neutemeljeni zavrže kazenski ovadbi, ki ju je zaradi suma spolnega napada na deklico zoper njeno mater Aleksandro Tuksar in njenega očeta Antona Tuksarja podal dekličin oče Boštjan Kaker.


10. junij 2011 - Aleksandra Tuksar na Policijsko upravo Celje poda prijavo suma storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe.


22. junij 2011 - Policija na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu opravi hišno preiskavo na domu dekličinega očeta Boštjana Kakerja. Policija deklice ne najde, očetu pa odvzame prostost. Osumljen je storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe.


16. avgust 2011 - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu izda sodbo, s katero zavrne tožbeni zahtevek Boštjana Kakerja, ki je zaradi domnevnega obstoja spremenjenih okoliščin zahteval predodelitev hčerke.


16. november 2011 - Policija prvič objavi fotografijo deklice.


15. marec 2012 - Kaker je na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu obsojen na tri leta in pol zaporne kazni zaradi odvzema in zanemarjanja mladoletne hčerke. Sodba še ni pravnomočna.


22. marec 2012 - Kaker poda kazensko ovadbo zoper Matica Munca in Natalijo Markač zaradi suma odvzema njegove hčerke.


23. marec 2012 - Celjski kriminalisti odvzamejo prostost Maticu Muncu in Nataliji Markač.


27. marec 2012 - Kriminalisti zaradi suma odvzema mladoletne osebe odvzamejo prostost ženi Matica Munca, Jerneji Munc.


28. marec 2012 - Petletno deklico iz Mežice najdejo, policija ovadi dekličino babico.