Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 12 glasov Ocenite to novico!
Proti nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper Robertu Časarju naj bi bili vloženi še dve pravnomočni obtožnici. Foto: BoBo
VIDEO
Bo Časar dobil še štiri leta?

Dodaj v

Robertu Časarju grozijo nova štiri leta zapora

Sojenje zaradi spornih naložb v Romuniji
3. oktober 2013 ob 15:51,
zadnji poseg: 5. oktober 2013 ob 17:31
Koper - MMC RTV SLO

Tožilstvo je zaradi spornih poslov Luke Koper v Romuniji predlagalo štiri leta zaporne kazni za nekdanjega direktorja koprskega pristanišča Roberta Časarja.

Prav toliko zahteva tudi za tedanjega delavskega direktorja, Borisa Marzija, od obeh pa še vračilo 1,5 milijona evrov.

Na koprskem sodišču potekajo sklepna dejanja v sojenju nekdanji upravi Luke Koper zaradi spornih naložb v romunska podjetja Railport Arad in Trade Trans Terminali. Po navedbah tožilstva so Robert Časar, Aldo Babič, Marijan Babič in Boris Marzi v Railport Arad brez soglasja nadzornega sveta in kljub opozorilom finančne službe, da je naložba tvegana, vložili 1,5 milijona evrov, nakazilo 1,3 milijona evrov v Trade Trans Terminali Arad pa je junija 2009 s sodno odredbo ustavilo sodišče. Vsi štirje so bili obtoženi kaznivega dejanja zlorabe položaja, za kar jim je grozilo do osem let zapora.

Tožilka: Cilj je bil pridobiti premoženjsko korist
Koprska tožilka Barbara Milič Rožman vztraja, da bi si morala Časarjeva uprava pred sprejemom odločitve o dokapitalizaciji, pridobiti soglasje nadzornega sveta. Da se je tega zavedala dokazujejo soglasja, ki jih je pri nadzornikih iskala za druge, podobne naložbe. Zagovor obtoženih, da ni šlo za dokapitalizacijo, pač pa za investicijo, se ji zdi za lase privlečena, saj je glede letnega načrta za leto 2009, nadzorni svet soglašal le s tremi naložbami, med katerimi pa ni bilo Romunije. O tem poslu nadzorniki niso bili uradno seznanjeni, pa čeprav so na podlagi govoric zahtevali pojasnila in dokumentacijo.

"Od februarja, ko je bil v Romunijo nakazan prvi milijon in pol, do poletja, se na nadzornem svetu ni govorilo o tem projektu. Iz posnetkov seje je razvidno, da so nadzorniki terjali podrobnosti, vendar jim je uprava zamolčala, da je tistega dne sprejela sklep o dokapitalizaciji romunskih podjetij. Jasno je, da je to skrivala, ker je zaslutila, da nadzorni svet ni tako zelo navdušen nad nalaganjem denarja naokoli, saj bi se Luka zaradi težkih gospodarskih razmer lahko znašla v likvidnostnih težavah," je med zaključnimi besedami dejstva nizala Milič- Rožmanova.

Namen je bilo pridobiti premoženjsko korist podjetju Railport Arad, "pri tem pa ni nujno, da je škoda v višini premoženjske koristi, v tem primeru se je odrazila v slabši likvidnosti Luke."

Za kaj je bil uporabljen denar tožilstvo ne ve
Kdaj in v kakšne namene je bil uporabljenih 1, 5 milijona evrov tožilstvo ni uspelo ugotoviti. Ne ker ne bi hotelo, njegovi zahtevi, da bi sledili toku denarja namreč sodišče ni ugodilo, saj ni dovolilo širitve preiskave. Tako verjetno nikoli ne bomo vedeli, ali je bila Romunija samo obvod do zasebnih žepov. Nekatere priče, denimo Milan Pučko, pod Časarjem zadolžen za posebne projekte, je govoril o porabi za nekatera gradbena dela, spet drugi, da je šlo za odtujitev denarja, oziroma prenos lastnine na nekega sodružbenika… Pri ugotavljanju dinamike posla ni nezanimivo dogajanje na petek 12. junija 2009, ko se je zapletlo pri nameravanem plačilu še preostalega, 1,3 milijonskega zneska.

Časarjev šofer je nesel virman kar na banko
Ko sta Robert Časar in Marijan Babič ugotovila, da finančna služba Luke elektronskega izplačila noče izpeljati, sta, kar smo pred meseci prvi razkrili na našem portalu, v petek, 12. junija, sama podpisala nalog za izplačilo in šoferju naložila, naj tik pred zaprtjem odnese virman na Banko Koper in zahtevala prenos luškega denarja v Romunijo. A se tudi tu ni izšlo, vmešala se je policija, sodišče je prenos prepovedalo. Se je upravi tako zelo mudilo s plačilom, ker je vedela, da so ji na čelu Luke šteti dnevi? Le tri dni pozneje je bil Robert Časar krivdno razrešen z mesta predsednika uprave.

Rimljani, čarovnice in krivica
"Škode ni, ne vem kakšen znesek se mi očita. Če že govorimo o škodi; bila je narejena, ker dokapitalizacija ni bila izvedena. Izgubljen ni niti en evro, vse je v bilanci«, je v svojem sklepnem govoru dejal Časar, potem pa ga je odneslo med poglavja rimskega prava: » Da si kriv moraš kršiti zakon, ne statuta. To so vedeli že stari Rimljani." Potem, ko je slišal, da ga tožilka hoče za 4 leta poslati v zapor, pa je pred sodno stavbo dejal, da je to "smešno in čudno."

Časarjev odvetnik Danjel Planinšec je dejal, da se z romunskim poslom ni nihče okoristil, dokapitalizacija je šla v skupno blagajno, saj gre za hčerinske družbe: "Luka je sama sebi nakazala". Prepričan je, da se njegovemu klientu godi krivica in da gre očitno za lov na čarovnice. "Izgleda, da se mora Časarja žrtvovati za potrebe ljudstva po vzoru » kruha in iger". "Dajmo jih kruha in Časarja", je parafraziral zgodovinski rek.

Babiča izločena iz sojenja, Luka zahteva denar nazaj
Sojenje pa še čaka preostala člana Časarjeve četverice. Aldo in Marijan Babič sta bila pred časom zaradi bolezni izločena iz postopka. Na današnjem zaključku glavne obravnave je svoj lonček pristavila tudi Luka. Za škodo, ki jo je ugotovilo tožilstvo, od Časarja in Marzija terja 1,5 milijonov evrov odškodnine.

V imenu ljudstva jutri dopoldne
Že jutri ob 10. uri bo znano ali bo Časar številki šest dodal še štirico. Spomnimo, da je bil januarja letos zaradi zlorabe položaja in prejemanja podkupnin v poslih Luke na Krasu že obsojen na šest let zapora. Na zaporno kazen sta bila obsojena tudi soobtožena, nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž. Sodba še ni pravnomočna, višje sodišče bo o usodi trojice odločalo predvidoma decembra.

G. C., Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
zapatist
# 03.10.2013 ob 16:27
Kaj je ta tudi iz foruma 21 ???? Ha,ha...

Ni druge...enako kot gospod Andrej Lovšin.
Valuk_
# 03.10.2013 ob 16:18
SDS bi kmalu lahko odprl svoj prevzgojni zavod. Stroške pa naj krijejo s članarinami.
šurda
# 03.10.2013 ob 17:57
Še en čudežni deček, iz SDS-a, legala mafije !
zapatist
# 03.10.2013 ob 16:15
Če se motim je bil Popovič v času Časarja politični zaveznik Janše.

Danes v času Mišiča pa je politični zaveznik Jankoviča.
provni
# 03.10.2013 ob 18:01
Zakaj je v Sloveniji tako enostavno se bogateti in biti koruptiven ? Zakaj večina akterjev zboli preden pride na sodišče in zakaj ni v tem primeru takoj poklicana tričlanska komisija (1 zdravnik, 1 pravnik in 1 bilo kdo) ?
Lluka
# 03.10.2013 ob 16:07
Eh.... tkako bi rekli..............tole je vse politična zarota.

:)

Prijatelj bo pa kmalu odzunaj........
pd
# 03.10.2013 ob 16:07
obarvan kader?
kvihta
# 03.10.2013 ob 22:24
Janšetov kader. Prava slika šefa, ki ga je tja postavil.
danrr
# 03.10.2013 ob 21:12
kroksi
Bil je na premiefi filma Čefuri raus
Binder Dandet
# 04.10.2013 ob 06:45
Saj je Janša včeraj v Tarči povedal na očitek, da so v njegovem času iste kozlarije počeli. Kriv je sistem, ki je ostal enak. Nezavedajoč, da je s tem sebe potunkal. Ker če ne podpiraš takega sistema, zarad česar so ga njegovi volilci volili, ne igraš igre tega sistema.
pentagram
# 03.10.2013 ob 18:36
Bost alahko z Janšo premlevala, kaj nista dobro skrila in zakrila.
STANE
# 03.10.2013 ob 16:25
Kaj je ta tudi iz foruma 21 ???? Ha,ha....
Buldog
# 03.10.2013 ob 21:30
@kroksi
03.10.2013 ob 21:02

Če veš, da so sporni v taki meri, da gre za kazniva dejanja, podaj ovadbo, priloži dokaze, pa bo;) Za nekatere posle postopki že tečejo.
kroksi
# 03.10.2013 ob 21:02
Koliko spornih poslov je bil deležen župan Ljubljane, pa mirno hodi okoli
Kazalo