Pri reševanju je sodeloval tudi helikopter. Foto: MMC RTV SLO/PU SLovenj Gradec
Pri reševanju je sodeloval tudi helikopter. Foto: MMC RTV SLO/PU SLovenj Gradec
Trije planinci pod plazom, dva umrla

22-letniku iz okolice Dravograda je uspelo poklicati pomoč na številko 112, gorski reševalci, ki so prihiteli na kraj nesreče, pa so ugotovili, da je lažje poškodovan. 22-letnik se je uspel sam rešiti izpod plazu in po tem, ko drugih dveh planincev ni videl, skušal poklicati pomoč. Ker mu ni uspelo dobiti telefonskega signala, je odšel nižje, do koče na Grohatu, in od tam poklical 112 ter zaprosil za nujno pomoč.

Gorski reševalci so s pomočjo lavinskih psov druga dva pohodnika našli okoli 11.45 (plaz se je sprožil okoli 9.30), a jima kljub takojšnji pomoči zdravnik, pripadnik GRS Koroška, ni mogel več pomagati. Ponesrečenca sta 24-letnik iz Dravograda in njegov vrstnik iz Vojnika, je povedal Peter Pungartnik iz PU-ja Slovenj Gradec.

Plaz jih je odnesel 300 metrov daleč
Policisti so na podlagi ogleda kraja dogodka in do zdaj zbranih obvestil ugotovili, da so trije pohodniki v dopoldanskih urah hodili po zaznamovani pešpoti proti vrhu Raduhe. Med hojo po severni steni Raduhe se je nad njimi pod vrhom Male Raduhe na celjskem območju sprožil okoli 30 metrov širok snežni plaz, ki jih je odnesel po strmem pobočju približno 300 metrov daleč, je še sporočil Pungartnik.

Čeprav sodi planina Grohat pod celjsko območje, so zaradi lažjega dostopa iz Črne na Koroškem reševanje opravili koroški gorski reševalci, ob pomoči treh policistov PU-ja Slovenj Gradec, ki so posebej usposobljeni za delo v gorah. Pomagala sta tudi dva prostovoljca - alpinista.

Trije planinci pod plazom, dva umrla