Sporen je prenos Adrie Mobil z ACH-ja na Protej, ki je izvedel menedžerski odkup ACH-ja. Na fotografiji solastniki Proteja. Foto: BoBo
Sporen je prenos Adrie Mobil z ACH-ja na Protej, ki je izvedel menedžerski odkup ACH-ja. Na fotografiji solastniki Proteja. Foto: BoBo

Predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v torek na sedežu Adrie Mobil v Novem mestu opravili preiskavo, kjer so pregledali poslovno dokumentacijo, povezano s prenosom dela te družbe iz družbe ACH na družbo Protej konec leta 2013. Preiskava je potekala tudi na domu generalne direktorice Goletove, ki je s preiskovalci v celoti korektno sodelovala. Ob tem so jo odpeljali v pridržanje, kjer je ostala do torka zvečer, ko so jo izpustili.

Goletova je povedala, da se bo v nadaljevanju zagotovo izkazalo, da je vse poslovne odločitve sprejela v skladu z veljavno zakonodajo in s ciljem zagotoviti dolgoročno stabilnost poslovanja.

Sicer pa preiskava ni ovirala neposrednega proizvodnega procesa, ki je v torek potekal kot običajno. Delo v vseh režijskih službah, ki so neposredno povezane s proizvodnim procesom, pa je teklo pod nadzorom uradnih oseb. Poslovanje Adrie Mobil se zdaj vrača v ustaljene tirnice, so sporočili iz družbe.

Osem hišnih preiskav, zdaj se pregledovanje dokumentov nadaljuje
Preiskovalci so na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor v torek izvedli osem hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev suma kaznivega dejanja zlorabe položaja. Pri preiskavah je sodelovalo 48 preiskovalcev NPU-ja, pomagalo jim je šest uniformiranih policistov z ljubljanske policijske uprave. Predkazenski postopek usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo, za obravnavano kaznivo dejanje zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti pa je predvidena zaporna kazen od enega do osmih let.

Preiskava se bo zdaj, kot so sporočili iz NPU-ja, nadaljevala s pregledom zasežene dokumentacije in analizo podatkov, vse pa gre v smeri utemeljevanja suma zlorabe položaja. Po neuradnih informacijah so se kriminalisti osredotočili na prenos Adrie Mobil na družbo Protej, Goletova pa je bila v času prenosa lastništva Adrie Mobil na Protej direktorica ACH-ja.