Sporna nekdanja stavba NPU-ja, t. i. kristalna palača. Ram Invest, ki jo je zgradil, je v stečaju. Foto: BoBo
Sporna nekdanja stavba NPU-ja, t. i. kristalna palača. Ram Invest, ki jo je zgradil, je v stečaju. Foto: BoBo
NPU
Eden izmed problemov, zaradi katerih je KPK takratno ministrico obtožil koruptivnega ravnanja. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljansko okrajno sodišče je izvedenko Majo Skale postavilo, da bi ugotovila, ali se strinja s tedanjimi ugotovitvami t. i. tematske skupine ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Skupina je namreč ugotovila, da sta za najem primerni predvsem dve stavbi, med njima stavba Ram Investa na Dimičevi, ki je bila potem tudi izbrana.

Skaletova je povedala, da so bili pogoji in merila za izbor preveč ohlapni, da bi lahko ocenila, katera od stavb je bila najbolj primerna. Za kaj takega ponudbe tudi niso vsebovale vseh potrebnih podatkov, je dejala. Na vprašanje sodnice, ali bi lahko preostali ponudniki prostore ustrezno priredili, da bi ti ustrezali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU), če bi MNZ sodeloval z njimi, je odgovorila, da bi bilo to verjetno mogoče, a dodala, da govori zgolj na splošno.

Oporekal ji je Mitja Pavčič, odvetnik Damjana Laha, ki je menil, da bi lahko kaj takega trdila samo, če bi poznala gradbena dovoljenja objektov, zato je predlagal, naj jih sodišče pridobi. O predlogu sodišče danes ni odločilo.

Programska naloga Ram Investu
Tožilko Mojco Petan Žura je zanimalo, ali bi drugi ponudniki lahko oddali boljšo ponudbo, če bi dobili t. i. programsko nalogo, na kar je izvedenka odgovorila pritrdilno. Po navedbah tožilke je namreč Ram Invest podjetnika edini dobil programsko nalogo, prav tako se je MNZ z njim kot edinim pogovarjal o dokončanju del v prostorih, medtem ko za vse druge "razen vprašalnikov, ki so jih dobili, in ogledov ni bilo narejeno nič".

V dosedanjem postopku se je po njenih besedah tudi izkazalo, da je skupina, ki je ocenila ponudbe, začela delovati tako, da se bodo najeli prostori na Dimičevi, potem ko je Lah kot generalni sekretar na MNZ-ju vodji urada za logistiko MNZ-ja Bojanu Bučinelu sporočil (Bučinel pa nato članom komisije), da so za najem primerni prostori na Dimičevi.

Ugovarjal je Lahov odvetnik, rekoč, da je Ram Invest programsko nalogo dobil zato, ker jo je edini zahteval. Tudi Bučinel je po njegovih besedah od Laha dobil zgolj "načelno stališče, da je treba z vsemi ponudniki ravnati enako".

Več zaslišanj
Sodnica je izpostavila potrebo, da bi bili zaslišani vsi člani komisije, ki je opravila pregled ponudb, zato je Lahov odvetnik predlagal, da se zaslišita še dva člana, čemur je sodišče ugodilo. V prvem sojenju so bili namreč zaslišani le štirje od šestih članov komisije. Glede njih je sicer tožilka danes povedala, da je bilo v predkazenskem postopku ugotovljeno, da so bila trem izmed njih po elektronski pošti dana navodila, da je treba izbrati Ram Invest.

Tokrat sta bila zaslišana še takratni državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec in vodja tožilstva v Ljubljani Tamara Gregorčič, ki sta v celoti potrdila pričanje s prvega, razveljavljenega sojenja. Pričati bi moral tudi takratni pravosodni minister Aleš Zalar, a mu sodišče do danes ne po pošti ne prek sodnega vročevalca ni moglo vročiti vabila.

Naslednji narok bo v sredo, ko bodo med drugim zaslišani takratna notranja ministrica in Pogačarjeva znanka Katarina Kresal ter tedanji državni sekretar Goran Klemenčič.