Osumljencema grozi do osem leta zapora. Foto: EPA
Osumljencema grozi do osem leta zapora. Foto: EPA

Po poročanju Dnevnika in Financ sta ovadena predsednik uprave Gorenjske banke Gorazd Trček in član uprave Srečko Korber.

Gorenjska banka naj bi družbo Merfin, sicer nekdanjo večinsko lastnico Merkurja, med drugim financirala preko Alposa, saj je že pred tem dosegla mejo maksimalne možne izpostavljenost do skupine Merkur. Tako je Gorenjska banka Alposu odobrila 10 milijonov evrov posojila, ta pa je celoten znesek v istem dnevu posodil naprej Merfinu.

V Gorenjski banki so tedaj Alposu celo zagotovili, da ne bodo zaradi teh poslov prevzeli nikakršnega tveganja, vendar so te obljube - potem ko je Merfin končal v stečaju - prelomili, še poroča Dnevnik.

Policisti ovadeni osebi sumijo zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev. Za obe kaznivi dejanji je predvidena najvišja zaporna kazen do osmih let, so sporočili kranjski policisti.

V primeru zlorabe položaja so kriminalisti ugotovili, da sta osumljenca v povezavi z menedžerskim prevzemom podjetja prek družbe, ki se ukvarja s kovinsko predelovalno dejavnostjo, omogočila 10 milijonov evrov vredno obvodno financiranje ljubljanske holdinške družbe in pridobitev protipravne premoženjske koristi tej družbi.

Holdinška družba posojila namreč ne bi dobila, ker je banka že pred tem posojilom do skupine povezanih oseb, v kateri je bila tudi omenjena holdinška družba, skoraj dosegla zgornjo mejo svoje dopustne izpostavljenosti.

Družbi, ki je bila samo vmesni člen, da se je zagotovilo navidezno zakonito poslovanje banke, sta osumljenca zagotovila še, da ne prevzema nikakršnega tveganja iz naslova tega posojilnega razmerja. Potem ko je holdinška družba postala insolventna, pa sta s ponarejanjem in z uporabo ponarejenega vrednostnega papirja dolg, ki je presegel 10 milijonov evrov, terjala od te družbe. S tem sta banko oškodovala za najmanj 10 milijonov evrov, so še zapisali.